Czy ketchup jest zdrowy?
Ketchup to popularny sos, który nieodłącznie kojarzy się z hamburgerami, hot-dogami i frytkami. Jednakże, czy ketchup jest zdrowy? Czy jego regularne spożywanie może wpłynąć na nasze zdrowie? Oto kilka faktów na temat ketchupu.
Korzyści zdrowotne ketchupu
Czy ketchup jest zdrowy? Produkt ten zawiera likopen, czyli przeciwutleniacz, który pomaga w ochronie przed chorobami serca i nowotworami. Likopen jest zawarty w pomidorach, które stanowią główny składnik ketchupu. Jeśli ketchup jest dobrej jakości i nie ma w sobie sztucznych barwników i ulepszaczy, może zawierać minerały i witaminy: A, B1, B2, B3, B5, B6 i B9, C, E i K. Połączenie przeciwutleniającego likopenu oraz witamin C i E wykazuje bowiem działanie ochronne i wzmacniające.
Jeśli chcesz mieć pewność, czy twój ketchup jest zdrowy, przygotuj go samodzielnie w domu, korzystając z naturalnych składników pochodzących z pewnego źródła.
Zobacz też: czy sok pomidorowy jest zdrowy?
Wartości odżywcze ketchupu
Przedstawiamy tabelę z wartościami odżywczymi, jakie zawiera 100 g ketchupu.
Składnik | Wartość |
Kalorie | 97 kcal |
Białko | 1,2 g |
Tłuszcz | 0,1 g |
Węglowodany | 23 g |
Cukier | 22 g |
Błonnik | 0,7 g |
Sód | 1,2 g |
Likopen | 15 mg |
Sól i cukier zawarte w ketchupie a ich wpływ na zdrowie
Niestety ketchup zawiera dużo cukru. Zaledwie 1 łyżka tego produktu może zawierać do 4 g cukru. To oznacza, że jeśli dodamy ketchupu do naszych potraw, np. do kanapek czy dań mięsnych, może to znacznie zwiększyć ilość spożywanego dziennie cukru. Warto pamiętać, że spożywanie dużej ilości cukru może prowadzić do cukrzycy, chorób serca i otyłości. Dlatego, jeśli chcemy utrzymać zdrową dietę, powinniśmy ograniczyć spożywanie tego sosu lub stosować go z umiarem.
Ketchup zawiera też sól. Zbyt duża ilość soli w diecie może prowadzić do nadciśnienia i chorób serca.
Czy ketchup jest zdrowy? Podsumowanie
Wiesz już, czy ketchup jest zdrowy. Produkt ten może być dobrym źródłem likopenu, ale jego regularne spożywanie może wpłynąć negatywnie na nasze zdrowie ze względu na wysoką zawartość cukru i soli. Dlatego należy wybierać ketchup o niskiej zawartości cukru i soli i spożywać go w umiarkowanych ilościach. Jeśli nie wyobrażasz sobie życia bez ketchupu, pamiętaj, że możesz wykonać samodzielnie zdrowszą wersję tego sosu (z mniejszą ilością cukru i soli oraz bez konserwantów). Sprawdź też inne artykuły w naszym serwisie (np. „Czy majonez jest zdrowy?”).