Blog

Dieta wegańska i jej wpływ na zdrowie. Jak ją stosować bez niedoborów?

Dieta wegańska zyskuje coraz większą popularność ze względu na korzyści zdrowotne i etyczne. Aby przynosiła ona pełne korzyści, konieczne jest jej odpowiednie zbilansowanie. W artykule przedstawiamy najważniejsze aspekty diety wegańskiej oraz praktyczne wskazówki, jak uniknąć niedoborów składników odżywczych.

Czy dieta wegańska jest zdrowa?

Dieta wegańska polega na całkowitym wykluczeniu z jadłospisu produktów pochodzenia zwierzęcego. Weganie nie spożywają mięsa, ryb, nabiału, jaj, miodu oraz żelatyny. Dieta opiera się wyłącznie na produktach roślinnych takich jak warzywa, owoce, rośliny strączkowe, zboża, orzechy i nasiona. Aby dieta wegańska była prawidłowo zbilansowana i dostarczała wszystkich niezbędnych składników odżywczych, ważne jest spożywanie różnorodnych, pełnowartościowych produktów roślinnych. 

Szczególną uwagę należy zwrócić na odpowiednią podaż białka, wapnia, żelaza, cynku oraz witaminy B12. W niektórych przypadkach wskazana może być suplementacja. Prawidłowo skomponowana dieta wegańska może przynieść wiele korzyści zdrowotnych, takich jak:

  • zmniejszenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych;
  • zmniejszenie ryzyka cukrzycy typu 2;
  • zmniejszenie ryzyka niektórych nowotworów;
  • pomóc w utrzymaniu prawidłowej masy ciała.

Zamienniki mięsa w diecie wegańskiej

Poszerzający się asortyment produktów pochodzenia roślinnego daje możliwość wygodnego stosowania diety wegańskiej bez większych przeszkód. Żywność produkowana z myślą o weganach jest często fortyfikowana, czyli wzbogacana o witaminy lub minerały. Dzięki temu weganie mogą poprzez ich dodatek zmniejszyć ryzyko niedoborów pokarmowych wiążących się z tą dietą. Przykładem produktów wzbogacanych są mleka roślinne (sojowe, migdałowe, ryżowe), które najczęściej są fortyfikowane w wapń, witaminę B12 lub witaminę D. 

Dieta wegańska - 5 zasad zdrowej diety roślinnej

Komu polecana jest dieta wegańska?

Najczęstszymi motywami przechodzenia na dietę wegańską są chęć poprawy zdrowia oraz aspekty moralne związane z ochroną zwierząt, a także środowiska. Ze względu na zwiększającą się świadomość społeczeństwa dotyczącą korzyści zdrowotnych wynikających ze zmniejszenia spożycia produktów pochodzenia zwierzęcego, wzrasta popyt na żywność roślinną, czego zauważalnymi efektami jest między innymi poszerzający się wachlarz wegańskich restauracji.

Także wiele cateringów dietetycznych ma w swojej ofercie diety wegańskie lub wegetariańskie. Skorzystanie z diety pudełkowej, szczególnie na początku swojej przygody z weganizmem, może być doskonałym krokiem, który pomoże nam w poznaniu nowych dań i w zwróceniu uwagi na wielkość porcji oraz kompozycję posiłków. Oferty znajdziesz i porównasz na Dietly.

Dietę wegańską można rozpocząć w dowolnym momencie życia. Nie ma przeciwwskazań do stosowania jej przez kobiety w ciąży oraz w trakcie laktacji, ani przez dzieci i młodzież. Natomiast wśród tych grup należy zwrócić szczególną uwagę na prawidłowe zbilansowanie jadłospisu opartego na produktach roślinnych, aby zapobiec możliwym niedoborom niektórych składników odżywczych, które mogą mieć poważne konsekwencje zdrowotne.

Gdzie jest białko roślinne? Najlepsze źródła w diecie

Co trzeba wiedzieć przed wdrożeniem diety wegańskiej?

Ze względu na rosnącą popularność weganizmu, warto zaznajomić się z tym, jakie efekty zdrowotne zauważono w badaniach naukowych wśród osób stosujących ten sposób odżywiania. Warto zauważyć, że tak jak w przypadku każdej diety eliminacyjnej, przy nieprawidłowym bilansowaniu jadłospisu, istnieje ryzyko wystąpienia pewnych niedoborów żywieniowych. 

Na przykład, eliminacja produktów mlecznych może mieć konsekwencje w zaburzonej gospodarce wapniowej, szczególnie przy braku znajomości i niewystarczającym spożyciu roślinnych źródeł wapnia. Należy pamiętać także o witaminie B12, która swoje naturalne, aktywne źródła ma tylko i wyłącznie w produktach odzwierzęcych – w jajach, mięsie, rybach, mleku. W związku z tym równocześnie z przejściem na dietę wegańską należy wdrożyć doustną suplementację witaminy B12, aby zapobiec skutkom niedoboru takim jak zaburzenie funkcjonowania układu nerwowego.

pobierz diete odchudzajaca

Czy wprowadzenie diety wegańskiej poprawia stan zdrowia?

Warto zauważyć, że samo wykluczenie produktów pochodzenia zwierzęcego nie jest jednoznaczne ze zdrowym odżywianiem. Z uwagi na możliwe ryzyko niedoborów wapnia, witaminy B12, żelaza, cynku i kwasów tłuszczowych omega-3, przechodzenie na dietę wegańską powinno odbywać się w sposób w pełni świadomy – ze znajomością roślinnych źródeł tych składników oraz z rozpoczęciem doustnej suplementacji witaminy B12. Ponadto warto zapoznawać się ze składami produktów przetworzonych, ponieważ niektóre z nich mają niekorzystne dla zdrowia dodatki. W szczególności należy zwracać uwagę na wegańskie sery, wędliny i słone oraz słodkie przekąski.

Część produktów naturalnie wegańskich nie jest korzystna dla naszego zdrowia, doskonałym przykładem są chipsy, frytki, cukierki, czy napoje słodzone cukrem. Jeśli dużą przeszkodą jest dla nas rygorystyczne trzymanie się diety wegańskiej, to ciekawym pomysłem, który z pewnością pomoże w stopniowej zmianie nawyków żywieniowych, jest stosowanie diety wegańskiej w dni robocze. Dzięki temu większość jadłospisu z naszego tygodnia będzie opierała się na roślinnych źródłach białka.
Dieta wegańska, odpowiednio zaplanowana i zbilansowana, może stanowić pełnowartościowy sposób odżywiania dla osób w każdym wieku. Kluczem do sukcesu jest świadome komponowanie posiłków z uwzględnieniem różnorodnych źródeł białka roślinnego, tłuszczów omega-3 oraz suplementacji witaminy B12. Warto pamiętać, że przejście na dietę wegańską to proces, który dobrze jest konsultować ze specjalistą. Regularne badania krwi pomogą monitorować stan zdrowia i w razie potrzeby modyfikować sposób żywienia. Korzyści zdrowotne i środowiskowe mogą znacząco przewyższać początkowe wyzwania.