
Dieta przed kolonoskopią – jak się przygotować? Co jeść, a czego unikać?
Przygotowanie do kolonoskopii wymaga odpowiedniej diety, która jest kluczowa dla skuteczności badania. Jak prawidłowo się odżywiać w tygodniu poprzedzającym zabieg i jakie produkty są dozwolone? Poznaj jadłospis i praktyczne wskazówki, które pomogą Ci optymalnie przygotować się do kolonoskopii. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, jak wygląda dieta przed kolonoskopią!
Dieta przed kolonoskopią – podstawowe zasady
Dieta przed kolonoskopią odgrywa istotną rolę w skutecznym przygotowaniu do badania. Jej celem jest oczyszczenie jelit z zalegających w nich treści oraz gazów, co ułatwia dokładną ocenę stanu przewodu pokarmowego. Zalecana jest przede wszystkim dieta lekkostrawna, którą trzeba wprowadzić już na 7 dni przed datą planowanego zabiegu. Dla niektórych pacjentów może to stanowić prawdziwe wyzwanie, ponieważ eliminuje wiele produktów.
Przygotowanie do kolonoskopii wymaga ścisłego przestrzegania diety, która jest kluczowa dla skuteczności badania. Oto główne zasady:
- Tydzień przed badaniem: wprowadź dietę lekkostrawną, ograniczając produkty bogate w błonnik.
- 3-4 dni przed badaniem: przejdź na dietę ubogoresztkową. Unikaj owoców i warzyw z pestkami, produktów pełnoziarnistych.
- 2 dni przed badaniem: stosuj dietę półpłynną. Spożywaj gotowane chude mięso, ryby, białe pieczywo, jaja.
- Dzień przed badaniem: przejdź na dietę płynną. Pij wodę, herbatę, kawę bez mleka, klarowne zupy.
- Dzień badania: nie jedz nic. Przestań pić płyny 4 godziny przed badaniem.
Co można jeść przed kolonoskopią?
Jak wspomniano, przed badaniem trzeba zwracać baczną uwagę na przyjmowane posiłki. Przygotowanie do kolonoskopii trwa tydzień i w tym czasie trzeba sukcesywnie eliminować pewne produkty spożywcze. Konieczne jest przede wszystkim usunięcie z diety alkoholu oraz ograniczenie spożycia produktów bogatych w błonnik i nasiona. Ważne, by sobie nie zaszkodzić, a jednocześnie dokładnie oczyścić jelita.
W ciągu 3-4 dni w diecie przed kolonoskopią, zaleca się unikanie pokarmów, które mogą utrudnić oczyszczanie jelit. W tym czasie należy zrezygnować z:
- produktów zawierających błonnik, takich jak świeże i suszone owoce, warzywa strączkowe;
- brązowy ryż;
- pełnoziarniste makarony.
Polecana jest wtedy dieta ubogoresztkowa. Ważne jest również tymczasowe zaprzestanie stosowania suplementów diety i leków zawierających żelazo (konieczna jest konsultacja z lekarzem).
Należy zwrócić uwagę, by wyeliminować szczególnie warzywa i owoce pestkowe, m.in.:
- kiwi;
- maliny;
- truskawki;
- pieczywo z pestkami i ziarnami;
- pieczywo z makiem;
- jagody;
- pomidory.
Na dwa dni przed badaniem należy zwiększyć ilość spożywanych płynów do około 2 litrów dziennie. W tym okresie warto skupić się na spożywaniu lekkostrawnych posiłków, takich jak gotowane chude mięso, ryby, białe pieczywo, jaja, oraz chude mleko i jego przetwory. Warto również spożywać klarowane, przecedzone zupy i buliony, które są łatwe do strawienia. Porcje powinny być zmniejszone. Zalecana dieta jest już półpłynna – bez wędlin, ciemnego pieczywa, przecierów oraz sałatek owocowych lub warzywnych.

Dieta przed kolonoskopią – dzień przed badaniem
W dniu poprzedzającym kolonoskopię zaleca się przejście na dietę płynną. Śniadanie można zjeść, ale później nie należy już spożywać stałych pokarmów. Należy zrezygnować nawet z soków z miąższem, ale można sięgać na przykład po kisiele.
Trzeba również stosować się do zaleceń lekarza dotyczących przyjmowania środków farmakologicznych, które pomagają w przygotowaniu jelita do badania. Istotne jest, aby nie stosować dodatkowych środków przeczyszczających na własną rękę. Ważne jest również odpowiednie nawodnienie organizmu, dlatego zalecana jest woda, herbata, kawa bez mleka czy klarowne zupy.
Jak sobie radzić z głodem przy diecie płynnej?
Aby radzić sobie z głodem podczas diety płynnej, warto sięgać po buliony i zupy, które mimo niskiej kaloryczności dają uczucie sytości. Pomocne może być również ssanie kostek lodu lub żucie gumy bez cukru, co pomaga oszukać uczucie głodu i utrzymać nawodnienie organizmu.
Dieta przed kolonoskopią – dzień badania
W dniu kolonoskopii zaleca się powstrzymanie od spożywania jakichkolwiek pokarmów, a około cztery godziny przed badaniem należy również zaprzestać przyjmowania płynów. Można jedynie ssać landrynki.

Przykładowy jadłospis przed kolonoskopią
Chociaż opisana powyżej dieta przed kolonoskopią jest bardzo restrykcyjna, nie oznacza głodówki. Bardzo duże ograniczenia są wprowadzane na dzień przed badaniem. Poniżej przedstawiamy przykładowy jadłospis – w przypadku wątpliwości warto jednak skonsultować się ze swoim lekarzem lub dietetykiem.
3-4 dni przed kolonoskopią | 2 dni przed kolonoskopią | Dzień przed kolonoskopią | Dzień kolonoskopii | |
Śniadanie | owsianka na wodzie z bananem | białe pieczywo z chudą szynką | lekkostrawne płatki ryżowe z mlekiem o obniżonej zawartości tłuszczu | wyłącznie płyny (można pić wodę niegazowaną), na 4 godziny przed badaniem należy też zaprzestać picia – dopuszczalne jest tylko ssanie landrynek (w ostateczności) |
II śniadanie | jogurt naturalny | klarowny bulion drobiowy | przejście na dietę płynną | |
Obiad | gotowana pierś z kurczaka z białym ryżem i klarowanym bulionem warzywnym | ryż z gotowanym filetem z dorsza i klarowanym bulionem | ||
Podwieczorek | kromka białego pieczywa z chudym twarożkiem | kromka białego pieczywa z dżemem bez pestek | ||
Kolacja | lekka sałatka z gotowanego jajka, sałaty i ogórka bez skórki | jogurt naturalny z dodatkiem ugotowanego na twardo, posiekanego jajka |
Ważne jest, aby stosować się do zaleceń lekarskich dotyczących przygotowań i diety przed kolonoskopią. Dieta powinna być dostosowana do indywidualnych potrzeb zdrowotnych pacjenta.

Co jeść po kolonoskopii?
Po tak długich wyrzeczeniach aż kusi, aby wynagrodzić to sobie ulubionymi daniami. Niestety, dla własnego zdrowia trzeba się do tego odpowiednio przygotować. Przy diecie po kolonoskopii ważne jest ostrożne i stopniowe powracanie do normalnej diety. Bezpośrednio po badaniu, zaleca się spożywanie łatwo przyswajalnych pokarmów, takich jak biały ryż, delikatnie gotowane warzywa oraz chude mięso, które nie obciążają układu trawiennego. W ciągu pierwszych kilku godzin po badaniu można stopniowo dodawać do diety inne produkty, unikając jednocześnie tych ciężkich i trudnych do strawienia.
Istotne jest, aby przez pierwsze 24 godziny po kolonoskopii przestrzegać lekkostrawnej diety, co pomaga zapobiec podrażnieniu delikatnej błony śluzowej jelita. Warto również unikać spożywania potraw tłustych, ostro przyprawionych, a także nie sięgać od razu po alkohol i kofeinę.
Dlaczego ważne jest przygotowanie jelit przed kolonoskopią?
Prawidłowe przygotowanie jelit przed kolonoskopią ma bardzo duże znaczenie dla efektywności i wiarygodności tego badania. Jest to zadanie, które w dużym stopniu zależy od pacjenta – jego świadomości i zdyscyplinowania w przestrzeganiu zaleceń dietetycznych. Dokładne oczyszczenie jelita grubego pozwala na uzyskanie dokładnych wyników diagnostycznych, co jest niezbędne do postawienia właściwej diagnozy.
Niestety, brak właściwego przygotowania jelit może prowadzić do niepełnych lub niejasnych wyników, co z kolei może wymagać powtórzenia badania. To nie tylko wydłuża czas oczekiwania na diagnozę, ale też opóźnia wdrożenie odpowiedniej terapii, działając na niekorzyść chorego.
Możliwe skutki uboczne nieprzestrzegania diety przed kolonoskopią
Nieprzestrzeganie diety przed kolonoskopią może prowadzić do poważnych konsekwencji. Resztki pokarmowe w jelitach utrudniają lekarzowi ocenę stanu błony śluzowej, co może skutkować przeoczeniem zmian chorobowych, takich jak polipy czy guzy. Niedostateczne oczyszczenie jelita często wymusza przerwanie badania i konieczność jego powtórzenia, co wiąże się z dodatkowym stresem, kosztami oraz opóźnieniem diagnozy. W skrajnych przypadkach zalegające resztki mogą błędnie zostać odczytane jako zmiany patologiczne, prowadząc do fałszywych wyników.
