Blog

Czy dieta Dukana jest dla Ciebie? Wady i zalety tej metody odchudzania

Dieta Dukana to metoda odchudzania, która zdobyła światową popularność dzięki szybkim efektom i bogatej liście znanych zwolenników. Charakteryzuje się wysoką zawartością białka i ograniczeniem węglowodanów. Wyjaśniamy kluczowe zalety, ale też wady tej kontrowersyjnej metody.

Na czym polega dieta Dukana? Podstawowe zasady

Podczas stosowania diety Dukana najważniejszą sprawą jest zwiększenie ilości spożywanego białka z równoczesnym ograniczeniem w menu produktów o dużej zawartości węglowodanów i tłuszczów. Warto podkreślić, że podczas stosowania Dieta Dukana nie trzeba liczyć kalorii oraz ważyć produktów spożywczych. W diecie białkowej dozwolone jest spożywanie posiłków w ilościach, które odpowiadają naszym indywidualnym potrzebom oraz w porach przez nas ustalonych. Niezmiernie ważne jest picie dużej ilości wody – przynajmniej 3 litry dziennie.

Dieta Dukana dzieli się na cztery fazy, z których każda ma określone zasady, czas trwania i cele. Oto szczegółowy opis każdego etapu:

Faza I(Atak)Faza II(Naprzemienna)Faza III(Utrwalenia)Faza IV(Stabilizacji)
Czas trwania:Od 2 do 10 dni, w zależności od planowanej utraty wagi.Od 1 do 12 miesięcy, aż do osiągnięcia pożądanej masy ciała. W tej fazie dieta zmienia się co drugi dzień, stąd nazwa „naprzemienna”10 dni na każdy utracony kilogram.Długoterminowo, najlepiej przez całe życie.
Dozwolone produkty:Chude mięso (kurczak, indyk, królik), podroby, jaja, niskotłuszczowe produkty mleczne, ryby, owoce morza.Naprzemiennie stosuje się jeden dzień tylko z białkiem (jak w fazie 1), a drugi dzień z białkiem i warzywami.Do diety można wprowadzić pełnoziarniste produkty zbożowe, niektóre owoce o niskim indeksie glikemicznym oraz zdrowe tłuszcze.Powrót do normalnego odżywiania, jeden dzień w tygodniu czysto białkowy, 3 łyżki otrębów owsianych dziennie, zwiększona aktywność fizyczna (np. 20-minutowy spacer).
Cel:Szybkie rozpoczęcie procesu odchudzania, wprowadzenie organizmu w stan ketozy i zmniejszenie uczucia głodu.Kontynuacja utraty wagi, ale w wolniejszym tempie.Utrwalenie osiągniętej masy ciała i przygotowanie organizmu do normalnego odżywiania.Długotrwałe utrzymanie osiągniętej masy ciała bez efektu jo-jo.

Największe zalety stosowania diety białkowej Dukana

Jedną z najważniejszych zalet diety Dukana jest fakt, że przynosi szybkie efekty, szczególnie w pierwszej fazie. Dodatkowo dozwolone produkty można spożywać bez ograniczeń, na tej diecie nie trzeba liczyć kalorii i ważyć produktów. Czy dieta Dukana jest skuteczniejsza od innych diet odchudzających? Sacks i wsp. porównali cztery diety o różnej zawartości tłuszczów, białek i węglowodanów (20, 15 i 65%; 20, 25 i 55%; 40, 15 i 45%; 40, 25 i 35%) u 811 osób z nadwagą. Stwierdzono podobną utratę masy ciała po 6 miesiącach i po 2 latach. Dlatego badacze uznali, że redukcja masy ciała jest zależna od ograniczenia kaloryczności, a nie składu diety. 

Jeśli chcesz zdrowo schudnąć, nie stosuj diet eliminacyjnych. Postaw na zbilansowane posiłki o odpowiedniej kaloryczności – pomoże ci w tym dieta pudełkowa. Oferty firm cateringowych znajdziesz i porównasz na Dietly.

Wady diety Dukana. Jakie są skutki uboczne jej stosowania?

Dieta Dukana jest dietą niedoborową, szczególnie w pierwszych fazach. Podczas jej stosowania występuje niedobór błonnika, a w konsekwencji pojawiają się zaparcia. Dodatkowo za mało jest w niej witamin oraz minerałów.

Dieta wysokobiałkowa niekorzystnie wpływa na kości, ponieważ przy nadmiarze białka w diecie, utrudnione jest wchłanianie wapnia, a także na nerki i wątrobę, szczególnie jeśli te narządy są uszkodzone. Dieta bogata w białko powoduje dodatni bilans azotowy, co skutkuje zwiększonym wytwarzaniem mocznika i amoniaku, a to nadmiernie obciąża nerki i wątrobę. Dieta Dukana to dieta niskowęglowodanowa. Węglowodany to jedyne paliwo dla krwinek czerwonych i mózgu, dlatego dieta ubogowęglowodanowa może powodować zmęczenie, mgłę mózgową czy trudności w koncentracji.

Dieta białkowa dostarcza spore ilości tłuszczów zwierzęcych, nasyconych. Badanie przeprowadzone przez Funga i wsp. na grupie 85 168 kobiet w wieku 34-59 lat i 44 548 mężczyzn w wieku 45-75 lat wykazało dodatnią korelację między zastosowaniem diety wysokobiałkowej i wzrostem śmiertelności. Wykazano, że główną przyczyną zgonów było wysokie spożycie tłuszczu ukrytego pochodzącego z białka zwierzęcego. Taki sposób żywienia powodował wzrost śmiertelności ogółem o 23%, zgonów sercowo-naczyniowych o 14%, a zgonów z powodu nowotworów o 28%.

Jakie są przeciwwskazania dla diety Dukana?

Podejmując decyzję o przejściu na dietę Dukana, należy pamiętać, że jest ona przeznaczona wyłącznie dla dorosłych, zdrowych osób. Przeciwwskazania do stosowania diety białkowej to przede wszystkim:

  • choroby przewlekłe, np. cukrzyca, dyslipidemia, dna moczanowa, nadciśnienie;
  • dodatkowo dieta Dukana jest niewskazana dla kobiet w ciąży i karmiących;
  • zbyt młody wiek.
Od czego zależy spalanie tłuszczu?

Historia diety Dukana. Skąd pomysł na taką metodę odchudzania?

Dieta Dukana została opracowana w latach 70. XX wieku przez francuskiego lekarza Pierre’a Dukana, który specjalizował się w leczeniu otyłości. Inspiracją stał się pacjent, który wyraził gotowość rezygnacji ze wszystkich produktów spożywczych oprócz mięsa. Dukan dostrzegł w tym szansę na stworzenie metody łączącej skuteczność z akceptacją pacjentów – stąd koncepcja diety opartej na wysokim spożyciu białka przy radykalnym ograniczeniu węglowodanów i tłuszczów. 

Pierwotnie stosowana wśród jego podopiecznych, zyskała globalną popularność po publikacji książki „Nie potrafię schudnąć” w 2000 roku. Mimo początkowego entuzjazmu dieta spotkała się z krytyką środowiska medycznego – w 2014 roku Dukan przegrał proces o zniesławienie z dietetykiem Jeanem-Michelem Cohenem, który nazwał ją „niebezpieczną fantazją”.

dietly catering dietetyczny

Bibliografia:

  • L. Kłosiewicz-Latoszek, W.B. Szostak: Kontrowersje wokół diet odchudzających, Postępy Nauk Medycznych, 2011, 790-795.