Dna moczanowa – dieta. Tabela produktów
Chory musi zmienić przy dnie moczanowej dietę. Tabela artykułów spożywczych zalecanych oraz odradzanych pacjentom to podstawa przygotowania zdrowego jadłospisu. Sprawdź, co wolno jeść i czego unikać w przebiegu tego schorzenia!
Dna lub skaza moczanowa, znana także jako podagra, to choroba zapalna stawów, która jest wywołana zwiększonym stężeniem kwasu moczowego we krwi (hiperurykemią). Sposób odżywiania zalecany chorym określa się mianem ubogopurynowego. Pacjenci doskonale zdają sobie sprawę, jak ważna jest przy dnie moczanowej dieta – tabela żywieniowa pod ręką znacznie ułatwia codzienne funkcjonowanie. Odpowiednie produkty to nie wszystko. Liczy się też obróbka termiczna przygotowywanych potraw, liczba i pora posiłków w ciągu dnia, podaż makro- i mikroelementów wobec indywidualnego zapotrzebowania, a także odpowiednie nawodnienie.
Dna moczanowa, dieta. Tabela produktów dozwolonych i zabronionych
Artykuły dopuszczalne | Artykuły niewskazane |
chudy drób, wołowina, wieprzowina | tłuste mięso czerwone, zwłaszcza baranina, cielęcina, dziczyzna |
chude szynki | podroby (zwłaszcza wątróbki i móżdżki) |
dorsz | wędliny, kiełbasy |
mintaj | wędzone mięsa |
sandacz | konserwy |
jajka | wywary z mięs i kości, rosoły, galarety mięsne |
zbożowe produkty pełnoziarniste (pieczywo, makarony, kasza, ryż) | boczek |
orzechy | łosoś |
większość owoców (ananas, agrest, banan, brzoskwinia, czereśnia, gruszka, jabłko, malina, morela, pomarańcza, truskawka, winogrono, wiśnia) | pstrąg |
mnóstwo warzyw (m.in. bakłażan, cebula, cykoria, dynia, kalafior, kapusta, marchewka, papryka, pomidor, rzodkiewka, sałata, seler, szparagi) | sardynka |
pestki słonecznikowe i dyniowe | szprot |
chudy nabiał, np. jogurt naturalny, kefir, mleko, maślanka, sery twarogowe, niektóre gatunki sera żółtego | śledź |
oleje roślinne | tuńczyk |
woda mineralna, źródlana | ryby wędzone i konserwowe |
słabsze kawy, herbaty | małże, owoce morza |
ziołowe, owocowe napary | masło, łój, smalec, słonina |
soki owocowe i warzywne | tłusty nabiał (sery, śmietana) |
miód, dżemy w niewielkich ilościach | drożdże, grzyby |
mała lampka wina od czasu do czasu | rabarbar |
brokuł, groszek zielony, szczaw, szpinak | |
suche nasiona roślin strączkowych (fasola, soczewica) | |
marynaty, ostre przyprawy | |
kakao, czekolada | |
mocna kawa, herbata | |
słodzone napoje | |
alkohol (zwłaszcza piwo) |
Indywidualne zalecenia mogą się nieznacznie różnić od powyższych. To zależy m.in. od pozostałych chorób i stanu zdrowia pacjenta. Przykładowo współwystępujące zaburzenia lipidowe albo cukrzyca wykluczają desery, słodycze, miód czy marmoladę.
Dieta na dnę moczanową. Ogólne wnioski z tabeli żywieniowej
Co można ogólnego powiedzieć o odżywianiu w tak szczególnej chorobie, jaką jest dna moczanowa? Dieta (tabela też to pokazuje) ma za zadanie ograniczyć nie tylko poziom związków purynowych, ale też aminokwasów, fruktozy i nadmiaru tłuszczu. Aminokwasy są metabolizowane w wątrobie do kwasu moczowego i jego pochodnych, fruktoza zwiększa jego stężenie we krwi, a tłuszcze utrudniają wydalanie.
Masz stwierdzoną podagrę? Z pomocą Dietly łatwo znajdziesz takiego dostarczyciela posiłków, który uwzględni wszystko, czego potrzebujesz! Sprawdź ofertę i porównaj:
- catering dietetyczny Warszawa;
- catering dietetyczny Łódź;
- catering dietetyczny Gdynia.
Przypomnienie najważniejszych zasad diety przy dnie moczanowej
Lista produktów wskazanych oraz niezalecanych to nie wszystko. Chorzy na skazę moczanową powinni przestrzegać również poniższych zaleceń:
- unikać potraw duszonych, pieczonych, smażonych;
- gotować z dużą ilością wody;
- jeść 4-5 posiłków dziennie w regularnych odstępach czasowych (ostatni najpóźniej 3-4 godziny przed pójściem spać);
- pić 3 litry płynów (głównie wody) każdego dnia;
- nie należy przechodzić na diety niskokaloryczne;
- intensywny wysiłek fizyczny zastąpić mniej wymagającymi aktywnościami i wydłużeniem umiarkowanych ćwiczeń.
Porady kulinarne dla pacjentów z dną moczanową. Dieta ubogopurynowa w praktyce
Pomimo szerokiego zakresu ograniczeń i zakazów chorzy wciąż mogą urozmaicać swoje odżywianie. Zagrożenie dużą powtarzalnością w kuchni czy ograniczonymi wrażeniami smakowymi jest raczej niewielkie. Istnieje mnóstwo jadłospisów na dnę moczanową. Diety, tabele ze szczegółowymi rozpiskami często uwzględniają też energetyczny podział makroskładników:
- ok. 50-55% energii powinno pochodzić z węglowodanów;
- 15-30% kalorii z białek;
- do 30-35% z tłuszczów.
Nie masz czasu, ochoty i wiedzy, by samodzielnie wszystko mierzyć, liczyć i sprawdzać? Gdy zostanie odpowiednio dobrana dieta indywidualna, catering zapewni dokładnie to, czego potrzebujesz! W serwisie dietly.pl łatwo i szybko znajdziesz propozycje odpowiednie dla osób z dną moczanową.