
Dieta cukrzycowa – sprawdzone zasady żywienia w walce z cukrzycą
Dieta cukrzycowa to podstawa w leczeniu cukrzycy. Odpowiednio skomponowane posiłki pomagają kontrolować poziom glukozy we krwi oraz zapobiegają rozwojowi powikłań. Poznaj zasady żywienia w diecie dla cukrzyka, listę produktów dozwolonych i zakazanych oraz przykładowy jadłospis.
Dieta dla cukrzyka – czy ma wpływ na chorobę?
Według Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego dieta cukrzycowa odgrywa ważną rolę w leczeniu choroby. Chorzy powinni przestrzegać określonego sposobu odżywiania, który uwzględnia zarówno wybór odpowiednich produktów spożywczych, jak i wielkość porcji. Dieta cukrzycowa musi być dopasowana do indywidualnych potrzeb i preferencji oraz uwzględniać m.in. wiek, płeć, stan zdrowia i aktywność fizyczną. Jej przestrzeganie może przyczynić się do poprawy jakości życia poprzez obniżenie poziomu cukru we krwi i zminimalizowanie ryzyka wystąpienia powikłań cukrzycy, takich jak choroby serca i naczyń krwionośnych.
Dieta cukrzycowa jest niezbędnym elementem leczenia cukrzycy typu 1 i cukrzycę typu 2. U osób z tą chorobą stężenie glukozy w organizmie jest zwykle zbyt wysokie. Stosowanie innego sposobu żywienia może pomóc w obniżeniu jej poziomu we krwi, a także w zmniejszeniu ryzyka wystąpienia powikłań cukrzycy, takich jak choroby serca, udar mózgu i uszkodzenia nerwów. Ponadto dieta może być stosowana przez osoby, które cierpią na inne schorzenia (np. choroby serca lub nerek) czy są zagrożone otyłością.

Rodzaje diet cukrzycowych
Istnieje kilka rodzajów diet cukrzycowych, które są dostosowane do różnych typów cukrzycy i potrzeb pacjenta:
- dieta cukrzycowa typu 1 wymaga dokładnego monitorowania ilości spożywanego białka, węglowodanów i tłuszczów;
- natomiast dieta w cukrzycy typu 2 wymaga zmniejszenia kalorii (kcal), unikania kwasów nasyconych, cholesterolu i spożywania produktów o niskim indeksie glikemicznym.
Dieta cukrzycowa powinna być również wzbogacona o zdrową aktywność fizyczną, która pomaga w utrzymaniu odpowiedniego stężenia glukozy we krwi, a także sprzyja redukcji masy ciała.
Zasady żywienia w diecie cukrzycowej
Zasady diety cukrzycowej opierają się na spożywaniu dużych ilości warzyw i owoców, w tym warzyw liściastych, które są bogate w witaminy, składniki mineralne i błonnik. Zdrowe tłuszcze pochodzące z ryb, orzechów i oliwy z oliwek powinny być stałym elementem diety. Zaleca się również jedzenie dużej ilości kasz i produktów pełnoziarnistych, które są bogate w błonnik pokarmowy, witaminy i minerały, a także białka pochodzącego z chudego mięsa, jajek oraz białka roślinne. Aby zapanować nad glikemią, dieta powinna być zbilansowana, dostosowana do indywidualnych potrzeb i możliwości każdego pacjenta.
Na początek warto skorzystać z gotowego cateringu dietetycznego. Oferty firm wyszukasz i porównasz na Dietly. Jest to wygodny sposób na to, by zacząć odżywiać się w sposób, który będzie stanowić wsparcie w leczeniu cukrzycy.

Te produkty należy wykluczyć z diety dla cukrzyka
Główne założenia diety cukrzycowej to ograniczenie spożycia węglowodanów oraz zwiększenie ilości białka i tłuszczu. Ponadto istotne jest, aby wybierać produkty o niskim indeksie glikemicznym oraz spożywać je w regularnych odstępach czasu. Aby uniknąć powikłań cukrzycy, chorzy na tę chorobę nie powinni spożywać produktów o wysokiej zawartości cukrów prostych, tłuszczu trans, soli i cholesterolu. Wśród zakazanych potraw znajdują się m.in.:
- słodycze, desery, soki owocowe, słodzone napoje gazowane, dżemy i syropy;
- produkty o wysokiej zawartości tłuszczu trans, np. dania typu fast food, przetworzone mięso, produkty wytworzone z ciasta francuskiego, ciasteczka, wafle i chipsy;
- produkty o wysokiej zawartości soli, np. słone przekąski, produkty wędzone, konserwy i dania gotowe;
- produkty z wysoką zawartością cholesterolu, np. tłuste mięso, produkty mleczne o wysokiej zawartości tłuszczu i krewetki;
- należy również ograniczyć produkty zawierające duże ilości skrobi, takie jak biały ryż, makaron, ziemniaki i pieczywo białe.
Owoce, polecane w diecie cukrzycowej
Jednym z najczęściej stawianych pytań jest, czy w diecie cukrzycowej dozwolone są owoce? Można je jeść, ale z pewnymi zastrzeżeniami. Ważne, aby wybierać owoce o niskim indeksie glikemicznym, a także ograniczać ich liczbę, aby nie przekroczyć normy dziennego spożycia cukru. W przypadku cukrzycy sprawdzą się na przykład grejpfruty, jabłka, śliwki, maliny, truskawki, winogrona, brzoskwinie, morele i ananasy. Można je jeść codziennie, ale w małych ilościach. Ważne jest, aby nie przekraczać normy dziennego spożycia cukru.

Alkohol a cukrzyca. To warto wiedzieć
Chorzy na cukrzycę nie powinni spożywać alkoholu. Niezależnie od tego, czy jest to lekkie piwo, wino, czy mocniejszy alkohol – może powodować poważne zaburzenia w metabolizmie węglowodanów i zwiększać ryzyko hipoglikemii. Nadużywanie alkoholu przez osoby z cukrzycą może mieć poważne konsekwencje, od zaburzeń w wydzielaniu insuliny, po uszkodzenia wątroby. Dodatkowo, w przypadku osób z cukrzycą typu 2, spożywanie alkoholu może spowodować, że leki stosowane w celu kontrolowania poziomu cukru we krwi przestaną działać. Cukrzyca typu 1 nie jest wyłączeniem z tej zasady.

Przykładowy jadłospis dla diety cukrzycowej
Zarówno w przypadku osób z cukrzycą typu 1, jak i chorych na cukrzycę typu 2 należy jeść produkty, które nie zawierają cukrów prostych. Dobrze dobrana dieta nie musi być wcale wymagająca. Przedstawiamy przykład diety cukrzycowej – co jeść przez jeden dzień:
Śniadanie | 4 łyżki płatków owsianych na odtłuszczonym mleku, z dodatkiem pestek słonecznika oraz jagód; |
Drugie śniadanie | kanapka z chleba graham z chudą wędliną, jajkiem gotowanym na twardo i dodatkiem rukoli; |
Obiad | grillowana polędwica z dorsza w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną; |
Podwieczorek | szklanka jogurtu naturalnego z garścią jagód i łyżką płatków migdałowych; |
Kolacja | sałatka z tuńczykiem, z dodatkiem pomidorów, ogórka, jajka na twardo i cebuli. |
Dieta cukrzycowa jest istotna przy hamowaniu rozwoju cukrzycy typu 2 oraz typu 1, a także cukrzycy ciążowej. Ten model żywienia powinien być wprowadzany pod okiem dietetyka, ale warto zaufać również sprawdzonemu cateringowi dietetycznemu.
