![](https://blog.dietly.pl/wp-content/uploads/2023/03/Dieta-cukrzycowa-co-mozna-jesc-przy-cukrzycy.png)
Dieta cukrzycowa. Co można jeść przy cukrzycy?
Dieta cukrzycowa to nie tylko kwestia wyboru odpowiednich produktów spożywczych. Może obniżyć poziom cukru we krwi i poprawić kontrolę cukrzycy, co stanowi istotny element leczenia tej choroby. Przeczytaj, jak powinna wyglądać!
Dieta cukrzycowa ma zapobiegać powikłaniom cukrzycy oraz związanym z nią komplikacjom zdrowotnym. Jest to kompleksowe podejście do zarządzania chorobą, w którym uwzględniane są zarówno odpowiednie produkty spożywcze, jak i leki. Odpowiednio dobrany sposób odżywiania może pomóc w kontrolowaniu poziomu glukozy we krwi, a także w zmniejszeniu ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Przystosowanie diety cukrzycowej do indywidualnych potrzeb poprawia jakość życia, a przede wszystkim ogranicza objawy choroby. Jak więc powinna wyglądać dieta cukrzycowa, by mogła przynieść oczekiwany skutek?
Dieta cukrzycowa – czym jest cukrzyca typu 2 i typu 1?
Cukrzyca jest chorobą wynikającą z niewystarczającej ilości insuliny we krwi. To rodzaj hormonu niezbędny do prawidłowego trawienia cukru i węglowodanów, które dostarczane są do organizmu w postaci pokarmów. Cukrzyca typu 1 i typu 2 stanowią dwa rodzaje tej przypadłości. Skutecznym sposobem leczenia jest dieta cukrzycowa – najlepiej skomponować ją przy pomocy dietetyka, ale warto skorzystać również z rozwiązania, jakim jest gotowa dieta cukrzycowa pudełkowa.
Cukrzyca typu 1 i 2 – to warto wiedzieć
Przy cukrzycy typu 1 trzustka nie wytwarza wystarczającej ilości insuliny. W rezultacie, pacjent potrzebuje iniekcji, aby utrzymać prawidłowy poziom glukozy we krwi. Chorobę często diagnozuje się u dzieci lub młodych dorosłych, a jej przyczyny nie są do końca poznane. Drugim rodzajem tej przypadłości jest cukrzyca typu 2. Może wystąpić w każdym wieku, ale częściej dotyka osób starszych (po 40. roku życia). Przyczyny często są związane ze stylem życia, w tym dietą i aktywnością fizyczną. Niesie ze sobą ryzyko wystąpienia otyłości, nadciśnienia oraz innych chorób krążenia.
![Jaki wpływ ma sen, stres i aktywność fizyczna w cukrzycy?](https://blog.dietly.pl/wp-content/uploads/2021/01/Dodaj-nagłówek.jpg)
Leczenie cukrzycy a dieta
Według Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego dieta cukrzycowa odgrywa ważną rolę w leczeniu choroby. Chorzy powinni przestrzegać określonego sposobu odżywiania, który uwzględnia zarówno wybór odpowiednich produktów spożywczych, jak i wielkość porcji. Dieta cukrzycowa musi być dopasowana do indywidualnych potrzeb i preferencji oraz uwzględniać m.in. wiek, płeć, stan zdrowia i aktywność fizyczną. Jej przestrzeganie może przyczynić się do poprawy jakości życia poprzez obniżenie poziomu cukru we krwi i zminimalizowanie ryzyka wystąpienia powikłań cukrzycy, takich jak choroby serca i naczyń krwionośnych.
Kto powinien stosować dietę cukrzycową?
Dieta cukrzycowa jest niezbędnym elementem leczenia cukrzycy typu 1 i cukrzycę typu 2. U osób z tą chorobą stężenie glukozy w organizmie jest zwykle zbyt wysokie. Stosowanie innego sposobu żywienia może pomóc w obniżeniu jej poziomu we krwi, a także w zmniejszeniu ryzyka wystąpienia powikłań cukrzycy, takich jak choroby serca, udar mózgu i uszkodzenia nerwów. Ponadto dieta może być stosowana przez osoby, które chorują na inne schorzenia (np. choroby serca lub nerek) czy są zagrożone otyłością.
![kobieta](https://blog.dietly.pl/wp-content/uploads/2021/12/brooke-cagle-NoRsyXmHGpI-unsplash.jpg)
Rodzaje diet cukrzycowych
Istnieje kilka rodzajów diet cukrzycowych, które są dostosowane do różnych typów cukrzycy i potrzeb pacjenta. Dieta cukrzycowa typu 1 wymaga dokładnego monitorowania ilości spożywanego białka, węglowodanów i tłuszczów. Natomiast dieta w cukrzycy typu 2 wymaga zmniejszenia kalorii (kcal), unikania kwasów nasyconych, cholesterolu i spożywania produktów o niskim indeksie glikemicznym. Dieta cukrzycowa powinna być również wzbogacona o zdrową aktywność fizyczną, która pomaga w utrzymaniu odpowiedniego stężenia glukozy we krwi, a także sprzyja redukcji masy ciała.
Czego nie powinni jeść chorzy na cukrzycę?
Główne założenia diety cukrzycowej to ograniczenie spożycia węglowodanów oraz zwiększenie ilości białka i tłuszczu. Ponadto, istotne jest, aby wybierać produkty o niskim indeksie glikemicznym oraz spożywać je w regularnych odstępach czasu. Aby uniknąć powikłań cukrzycy, chorzy na tę chorobę nie powinni spożywać produktów o wysokiej zawartości cukrów prostych, tłuszczu trans, soli i cholesterolu. Wśród zakazanych potraw znajdują się m.in.:
- słodycze, desery, soki owocowe, słodzone napoje gazowane, dżemy i syropy;
- produkty o wysokiej zawartości tłuszczu trans, np. dania typu fast food, przetworzone mięso, produkty wytworzone z ciasta francuskiego, ciasteczka, wafle i chipsy;
- produkty o wysokiej zawartości soli, np. słone przekąski, produkty wędzone, konserwy i dania gotowe;
- produkty z wysoką zawartością cholesterolu, np. tłuste mięso, produkty mleczne o wysokiej zawartości tłuszczu i krewetki;
- należy również ograniczyć produkty zawierające duże ilości skrobi, takie jak biały ryż, makaron, ziemniaki i pieczywo białe.
![jak zdiagnozowac insulinoopornosc](https://blog.dietly.pl/wp-content/uploads/2022/02/jak-zdiagnozowac-insulinoopornosc.jpg)
Co jeść na diecie w cukrzycy – najważniejsze zasady
Zasady diety cukrzycowej opierają się na spożywaniu dużych ilości warzyw i owoców, w tym warzyw liściastych, które są bogate w witaminy, składniki mineralne i błonnik. Zdrowe tłuszcze pochodzące z ryb, orzechów i oliwy z oliwek powinny być stałym elementem diety. Zaleca się również jedzenie dużej ilości kasz i produktów pełnoziarnistych, które są bogate w błonnik pokarmowy, witaminy i minerały, a także białka pochodzącego z chudego mięsa, jajek oraz białka roślinne. Aby zapanować nad glikemią, dieta powinna być zbilansowana, dostosowana do indywidualnych potrzeb i możliwości każdego pacjenta.
Na początek warto skorzystać z gotowego cateringu dietetycznego, który wyszukasz na Dietly. Znajdują się tam oferty z wielu miast, w tym:
- catering dietetyczny Warszawa;
- catering dietetyczny Kraków;
- catering dietetyczny Wrocław.
![Recenzja cateringu dietetycznego - Hello Dieta](https://blog.dietly.pl/wp-content/uploads/2021/01/hello-dieta-recenzja_1.jpg)
Węglowodany w diecie cukrzycowej – czy wolno jeść?
Węglowodany to składnik diety cukrzycowej, z którego nie można całkowicie rezygnować. Są ważnym źródłem energii, dlatego ich zachowanie jest ważne dla utrzymania zdrowia i właściwej wagi. W planie żywieniowym należy uwzględniać te, które są dobrze tolerowane i nie powodują gwałtownych skoków glukozy we krwi. Do diety cukrzycowej powinny być włączone węglowodany złożone, takie jak pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa i owoce. Ważne jest, aby spożywać je regularnie, a także zwracać uwagę na ograniczenie ilości węglowodanów. Należy unikać produktów zawierających duże ilości cukru, skrobi i węglowodanów prostych.
Owoce – czy wolno je jeść przy cukrzycy?
Jednym z najczęściej stawianych pytań jest, czy w diecie cukrzycowej dozwolone są owoce są owoce? Można je jeść, ale z pewnymi zastrzeżeniami. Ważne, aby wybierać owoce o niskim indeksie glikemicznym, a także ograniczać ich liczbę, aby nie przekroczyć normy dziennego spożycia cukru. W przypadku cukrzycy sprawdzą się na przykład grejpfruty, jabłka, śliwki, maliny, truskawki, winogrona, brzoskwinie, morele i ananasy. Można je jeść codziennie, ale w małych ilościach. Ważne jest, aby nie przekraczać normy dziennego spożycia cukru.
![Sprawdź indeks glikemiczny owoców i warzyw - artykul](https://blog.dietly.pl/wp-content/uploads/2020/09/Sprawdź-indeks-glikemiczny-owoców-i-warzyw-artykul.png)
Tłuszcz w diecie przy cukrzycy
Odpowiednia ilość tłuszczu pomaga utrzymać poziom glukozy we krwi w równowadze, zachować zdrową wagę i zapewnić dostarczenie do organizmu niezbędnych składników odżywczych. Aby uniknąć problemów zdrowotnych, ważne jest, aby przy cukrzycy wybierać zdrowe, dobrze zbilansowane opcje tłuszczu. Najlepiej jest wybierać tłuszcze nienasycone, takie jak oliwa z oliwek, olej z awokado, olej rzepakowy, olej lniany lub olej konopny. Ważne są również tłuszcze omega-3, które znajdują się w rybach oraz wymienionych olejach. Ponadto dla zapobiegania rozwojowi cukrzycy ważne jest, aby ograniczyć spożycie tłuszczów trans, ponieważ są sztucznie utwardzane.
Białko w diecie cukrzycowej
Dieta cukrzycowa powinna zawierać odpowiednią ilość białka, które można pozyskać z produktów pochodzenia zwierzęcego, takich jak mięso, ryby, jaja, produkty mleczne i niektóre orzechy i nasiona. Zalecana ilość białka w diecie cukrzycowej wynosi 10-15% całkowitej wartości energetycznej. Najlepiej jeśli większość białka pochodzi z produktów pochodzenia zwierzęcego, ale osoby cierpiące na cukrzycę mogą również czerpać białko z warzyw strączkowych, orzechów, nasion i produktów sojowych. Produkty te są bogate w błonnik, który jest ważny dla zdrowia i dobrze tolerowany przez osoby z cukrzycą.
![Spalanie alkoholu - ile trwa i od czego zależy? Metabolizm alkoholu od A do Z](https://blog.dietly.pl/wp-content/uploads/2019/11/wino-alkohol.jpg)
Dieta cukrzycowa a spożywanie alkoholu
Chorzy na cukrzycę nie powinni spożywać alkoholu. Niezależnie od tego, czy jest to lekkie piwo, wino, czy mocniejszy alkohol – może powodować poważne zaburzenia w metabolizmie węglowodanów i zwiększać ryzyko hipoglikemii. Nadużywanie alkoholu przez osoby z cukrzycą może mieć poważne konsekwencje, od zaburzeń w wydzielaniu insuliny, po uszkodzenia wątroby. Dodatkowo, w przypadku osób z cukrzycą typu 2, spożywanie alkoholu może spowodować, że leki stosowane w celu kontrolowania poziomu cukru we krwi przestaną działać. Cukrzyca typu 1 nie jest wyłączeniem z tej zasady.
Konsekwencje picia alkoholu przy cukrzycy
Należy wziąć pod uwagę, że nadmierne spożywanie alkoholu bez jedzenia może spowodować szybszy i bardziej dramatyczny spadek poziomu cukru we krwi, co bywa niebezpieczne dla zdrowia. Chociaż spożywanie alkoholu w małych dawkach nie zawsze szkodzi, wiele osób z cukrzycą decyduje się na całkowitą abstynencję, aby uniknąć ryzyka hipoglikemii. Natomiast pacjent z cukrzycą wybiera spożywanie alkoholu, powinien mieć świadomość skutków, jakie może to mieć dla jego organizmu. W takim przypadku ważne jest, aby osoba z cukrzycą spożywała alkohol w małych dawkach i w połączeniu z jedzeniem, które zawiera węglowodany. Ponadto, osoby z cukrzycą powinny mieć ze sobą glukometr i czujnik glukozy, aby monitorować poziom cukru we krwi.
![Czym różni się ładunek glikemiczny od indeksu glikemicznego?](https://blog.dietly.pl/wp-content/uploads/2020/11/cukrzyc.png)
Znaczenie indeksu glikemicznego w cukrzycy
Indeks glikemiczny (IG) stanowi niezwykle ważny aspekt diety cukrzycowej. Jest to wskaźnik, który mierzy wpływ danego produktu spożywczego na poziom glukozy we krwi. Produkty o niskim IG powodują umiarkowaną zmianę stężenia glukozy w organizmie, a produkty o wysokim IG powodują szybką. Osoby z cukrzycą powinny wybierać produkty o niskim IG, takie jak:
- pełnoziarniste produkty zbożowe;
- kasze;
- chude mięso (np. drobiowe);
- ryby;
- orzechy;
- jajka;
- warzywa i owoce.
Dieta cukrzycowa – jadłospis
Niezależnie od rodzaju cukrzycy konieczne jest wprowadzenie zbilansowanej diety – jest ona podstawą leczenia cukrzycy! Co jeść w przypadku tej choroby, a czego unikać? Niezależnie od typu jadłospisy i przepisy nie wydają się skomplikowane, a podstawowe zasady przedstawiliśmy wyżej. Kiedy pacjent już wie, na czym polega dieta cukrzycowa, zaplanowanie posiłków nie powinno być trudne.
Przykładowy jadłospis jednodniowy
Zarówno w przypadku osób z cukrzycą typu 1, jak i chorych na cukrzycę typu 2 należy jeść produkty, które nie zawierają cukrów prostych. Dobrze dobrana dieta nie musi być wcale wymagająca. Przedstawiamy przykład diety cukrzycowej – co jeść przez jeden dzień:
- śniadanie: 4 łyżki płatków owsianych na odtłuszczonym mleku, z dodatkiem pestek słonecznika oraz jagód;
- II śniadanie: kanapka z chleba graham z chudą wędliną, jajkiem gotowanym na twardo i dodatkiem rukoli;
- obiad: grillowana polędwica z dorsza w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną;
- podwieczorek: szklanka jogurtu naturalnego z garścią jagód i łyżką płatków migdałowych;
- kolacja: sałatka z tuńczykiem, z dodatkiem pomidorów, ogórka, jajka na twardo i cebuli.
Dieta cukrzycowa jest istotna przy hamowaniu rozwoju cukrzycy typu 2 oraz typu 1, a także cukrzycy ciążowej. Ten model żywienia powinien być wprowadzany pod okiem dietetyka, ale warto zaufać również sprawdzonemu cateringowi dietetycznemu, który dostępny jest na Dietly.
![dietly catering dietetyczny](https://blog.dietly.pl/wp-content/uploads/2022/05/Dielty_08_poprawiony.gif)