
Dieta bezglutenowa: jadłospis na każdy dzień i praktyczne inspiracje
Jadłospis w diecie bezglutenowej nie musi być nudny ani monotonny. Odpowiednio skomponowane posiłki mogą zaskoczyć smakiem, różnorodnością i łatwością przygotowania. Poznaj praktyczne wskazówki i inspiracje na każdy dzień!
Przykładowy jadłospis na 7 dni – dieta bezglutenowa
Jak wygląda właściwy jadłospis w diecie bezglutenowej? Powinien być zgodny z piramidą żywieniową i opierać się na świeżych, dobrej jakości produktach. Należy pilnować, by jeść 4-5 posiłków dziennie, w których znajdą się m.in. warzywa, owoce, mięso, kasze (np. gryczana lub jaglana) oraz nabiał. Poniżej przedstawiamy przykładowy jadłospis diety bezglutenowej, który pomoże Ci w planowaniu zdrowych i bezglutenowych posiłków na cały tydzień:
Dieta bezglutenowa | Śniadanie | II śniadanie | Obiad | Kolacja |
Dzień 1 | Jaglanka z owocami: – 50 g płatków jaglanych gotowanych na mleku;- świeże owoce, np. jabłko, brzoskwinia; – siemię lniane (3 łyżeczki); – ulubione orzechy. | Sałatka z jajkiem i tuńczykiem: – garść rukoli; – 60 g tuńczyka w sosie własnym;- pomidorki koktajlowe; – ugotowane jajko; – 100 g ciecierzycy z puszki. | Kurczak z kaszą gryczaną: – mięso z piersi kurczaka; – gotowana kasza gryczana; – tarte buraczki ćwikłowe. | Serek z warzywami: – serek wiejski; – nasiona słonecznika; – świeża czerwona papryka; – kromka pieczywa bezglutenowego. |
Dzień 2 | Jajecznica smażona na maśle ze szczypiorkiem. | Maślanka z owocami: – szklanka maślanki; – ulubione owoce (np. 2 brzoskwinie, świeże truskawki). | Zupa pomidorowa z ryżem. Nie należy gotować jej na kostkach rosołowych, lepiej przygotować wywar na mięsie. | Kanapki z serem i warzywami: – 2 kromki chleba bezglutenowego; – twarożek; – pomidor. |
Dzień 3 | Naleśniki z owocami:- do naleśników użyć mąki bezglutenowej;- podawać z naturalnym jogurtem i owocami (np. borówki). | Wafle ryżowe (2 sztuki) posmarowane masłem orzechowym. | Makaron z kurczakiem: – pierś kurczaka smażona na oliwie z oliwek; – paprykowa pasta Ajvar; – makaron ryżowy. | Zapiekany ryż: – ryż gotowany na mleku; – jabłko smażone z cynamonem; – całość połączyć, zapiekać ok. 20 min. |
Dzień 4 | Komosa ryżowa z owocami:- 50 g komosy ryżowej; – maliny, banan; – miód; – orzechy włoskie; – mleko kokosowe. | 2 kromki pieczywa bezglutenowego z hummusem oraz kiełkami. | Pieczone mięso: – polędwiczka wieprzowa; – ziemniaki; – surówka ze świeżych warzyw. | Sałatka: – gotowany brokuł; – jajko; – krojony pomidor; – makaron bezglutenowy. |
Dzień 5 | Kanapki z pieczywa bezglutenowego: – chudy twaróg; – rzodkiewka; – szczypiorek. | Banan oraz garść ulubionych orzechów (np. włoskie, laskowe, nerkowca), | Gotowana ryba: – ryba gotowana na parze (np. łosoś, dorsz); – dziki ryż; – sałatka ze świeżego szpinaku i pomidorków koktajlowych. | Serek z warzywami: – serek wiejski; – świeży ogórek; – kiełki- kromka pieczywa bezglutenowego. |
Dzień 6 | Polenta kukurydziana z suszonymi owocami i jogurtem. | Omlet ze świeżymi warzywami. | Makaron z tuńczykiem: – makaron bezglutenowy; – sos pomidorowy; – tuńczyk. | Sałatka z rukoli: – garść rukoli; – pieczona pierś kurczaka; – pomidorki koktajlowe; – prażone pestki dyni. |
Dzień 7 | Naleśniki z farszem: – naleśniki bezglutenowe; – farsz ze szpinaku i sera feta. | Sałatka z makaronem: – 70 g makaronu ryżowego; – tuńczyk w sosie własnym; – czerwona papryka; – pestki dyni i słonecznika; – garść rukoli. | Pieczone mięso: – pieczony kurczak; – ziemniaki; – mizeria. | Jogurt z dodatkami: – jogurt naturalny; – ulubione owoce; – orzechy; – nasiona (np. słonecznika). |

Przepisy dla diety bezglutenowej
Jeśli nie masz dodatkowych pomysłów do Twojego jadłospisu dla diety bezglutenowej, możesz skorzystać z platformy Dietly i za jej pomocą zamówić dietę pudełkową w wersji bezglutenowej. Dodatkowo przygotowaliśmy kilka inspirujących przepisów na dania bezglutenowe na każdą porę dnia:
- Śniadanie: kokosowe naleśniki
W misce wymieszaj 2 jajka, 70 g mąki ryżowej, 50 g mąki kokosowej, 400 ml mleka migdałowego, 10 g oleju kokosowego, 1 łyżkę miodu i szczyptę soli. Smaż naleśniki na rozgrzanym oleju kokosowym przez ok. 2 minuty z każdej strony. Podawaj z ulubionymi owocami lub miodem.
- Pieczywo: chleb z mąki kokosowej
W misce utrzyj 4 jajka z łyżeczką miodu i pół łyżeczki soli. Dodaj 100 g roztopionego oleju kokosowego, 150 g mąki kokosowej i łyżeczkę proszku do pieczenia. Wymieszaj, przełóż do foremki i piecz 40–50 minut w 175°C. Po ostudzeniu chleb jest gotowy do krojenia.
- Obiad: pieczone bataty faszerowane warzywami
Upiecz 3 bataty do miękkości. Wydrąż środek, wymieszaj z podsmażoną cebulą, ciecierzycą, pokrojoną papryką, pomidorami i fetą. Dopraw harissą, solą i pieprzem. Napełnij bataty farszem, zapiecz jeszcze 10 minut. Posyp natką pietruszki przed podaniem.
- Obiad/kolacja: makaron ryżowy z kurczakiem
Ugotuj 100 g makaronu ryżowego. Podsmaż 250 g pokrojonego kurczaka z imbirem, czosnkiem i dymką. Dodaj pokrojoną cukinię i marchewkę, smaż kilka minut. Wlej ocet ryżowy z odrobiną cukru, dodaj sos sojowy bezglutenowy. Na koniec wmieszaj makaron i posyp szczypiorkiem.
- Deser 1: muffinki czekoladowe bezglutenowe
Rozgnieć dużego banana z 140 g jogurtu naturalnego, dodaj jajko i 4 łyżki miodu. W osobnej misce wymieszaj 1,5 szklanki mielonych migdałów, 2 łyżki mąki ryżowej, 1 łyżeczkę sody, 2 łyżki kakao, 4 łyżki wiórków kokosowych, 4 łyżki orzechów włoskich. Połącz składniki, dodaj 50 g posiekanej czekolady. Piecz w papilotkach 25 minut w 175°C
- Deser 2: migdałowe ciasto Santiago
Zmiksuj mielone migdały z jajkami, cukrem, cynamonem i skórką z cytryny. Piecz w tortownicy, aż ciasto będzie złociste. To tradycyjne hiszpańskie ciasto jest naturalnie bezglutenowe i idealne do kawy.
Te propozycje pokazują, że dieta bez glutenu może być nie tylko zdrowa, ale i pełna smaku oraz różnorodności. Twój jadłospis diety bezglutenowej powinien już być teraz zapełniony!

Tego nie powinien zawierać jadłospis w diecie bezglutenowej
Z jadłospisu diety bezglutenowej trzeba wyeliminować zboża takie jak jęczmień, pszenica oraz żyto, a także wszelkie przetwory, jakie mogą z nich powstać. Dotyczy to m.in. makaronów, kasz czy pieczywa. Dyskusyjny jest owies – można go jeść, ale pod warunkiem, że pochodzi z certyfikowanej uprawy. Jeśli nie ma takiej pewności, istnieje ryzyko, że doszło do wtórnego zakażenia glutenem. Przeczytaj nasz artykuł o tym czy owies ma gluten.
Oprócz tego należy zrezygnować z produktów, które mogą zawierać nawet śladowe ilości glutenu. Na tej liście znajdują się na przykład:
- bułka tarta oraz panierki;
- wędliny i gotowe dania garmażeryjne;
- zupy i sosy w proszku;
- otręby i mieszanki musli;
- napoje zawierające słód jęczmienny;
- mieszanki przypraw;
- słodycze oraz przekąski.
