Blog

    Dieta bezglutenowa: jadłospis na każdy dzień i praktyczne inspiracje

    Jadłospis w diecie bezglutenowej nie musi być nudny ani monotonny. Odpowiednio skomponowane posiłki mogą zaskoczyć smakiem, różnorodnością i łatwością przygotowania. Poznaj praktyczne wskazówki i inspiracje na każdy dzień!

    Przykładowy jadłospis na 7 dni – dieta bezglutenowa

    Jak wygląda właściwy jadłospis w diecie bezglutenowej? Powinien być zgodny z piramidą żywieniową i opierać się na świeżych, dobrej jakości produktach. Należy pilnować, by jeść 4-5 posiłków dziennie, w których znajdą się m.in. warzywa, owoce, mięso, kasze (np. gryczana lub jaglana) oraz nabiał. Poniżej przedstawiamy przykładowy jadłospis diety bezglutenowej, który pomoże Ci w planowaniu zdrowych i bezglutenowych posiłków na cały tydzień:

    Dieta bezglutenowaŚniadanieII śniadanieObiadKolacja
    Dzień 1Jaglanka z owocami:
    – 50 g płatków jaglanych gotowanych na mleku;- świeże owoce, np. jabłko, brzoskwinia;
    – siemię lniane (3 łyżeczki);
    – ulubione orzechy.
    Sałatka z jajkiem i tuńczykiem:
    – garść rukoli;
    – 60 g tuńczyka w sosie własnym;- pomidorki koktajlowe;
    – ugotowane jajko;
    – 100 g ciecierzycy z puszki.
    Kurczak z kaszą gryczaną:
    – mięso z piersi kurczaka;
    – gotowana kasza gryczana;
    – tarte buraczki ćwikłowe.
    Serek z warzywami:
    – serek wiejski;
    – nasiona słonecznika;
    – świeża czerwona papryka;
    – kromka pieczywa bezglutenowego. 
    Dzień 2Jajecznica smażona na maśle ze szczypiorkiem.Maślanka z owocami:
    – szklanka maślanki;
    – ulubione owoce (np. 2 brzoskwinie, świeże truskawki).
    Zupa pomidorowa z ryżem. Nie należy gotować jej na kostkach rosołowych, lepiej przygotować wywar na mięsie.Kanapki z serem i warzywami:
    – 2 kromki chleba bezglutenowego;
    – twarożek;
    – pomidor.
    Dzień 3Naleśniki z owocami:- do naleśników użyć mąki bezglutenowej;- podawać z naturalnym jogurtem i owocami (np. borówki).Wafle ryżowe (2 sztuki) posmarowane masłem orzechowym.Makaron z kurczakiem:
    – pierś kurczaka smażona na oliwie z oliwek;
    – paprykowa pasta Ajvar;
    – makaron ryżowy.
    Zapiekany ryż:
    – ryż gotowany na mleku;
    – jabłko smażone z cynamonem;
    – całość połączyć, zapiekać ok. 20 min.
    Dzień 4Komosa ryżowa z owocami:- 50 g komosy ryżowej;
    – maliny, banan;
    – miód;
    – orzechy włoskie;
    – mleko kokosowe.
    2 kromki pieczywa bezglutenowego z hummusem oraz kiełkami.Pieczone mięso:
    – polędwiczka wieprzowa;
    – ziemniaki;
    – surówka ze świeżych warzyw.
    Sałatka:
    – gotowany brokuł;
    – jajko;
    – krojony pomidor;
    – makaron bezglutenowy.
    Dzień 5Kanapki z pieczywa bezglutenowego:
    – chudy twaróg;
    – rzodkiewka;
    – szczypiorek.
    Banan oraz garść ulubionych orzechów (np. włoskie, laskowe, nerkowca),Gotowana ryba:
    – ryba gotowana na parze (np. łosoś, dorsz);
    – dziki ryż;
    – sałatka ze świeżego szpinaku i pomidorków koktajlowych.
    Serek z warzywami:
    – serek wiejski;
    – świeży ogórek;
    – kiełki- kromka pieczywa bezglutenowego. 
    Dzień 6Polenta kukurydziana z suszonymi owocami i jogurtem.Omlet ze świeżymi warzywami.Makaron z tuńczykiem:
    – makaron bezglutenowy;
    – sos pomidorowy;
    – tuńczyk.
    Sałatka z rukoli:
    – garść rukoli;
    – pieczona pierś kurczaka;
    – pomidorki koktajlowe;
    – prażone pestki dyni.
    Dzień 7Naleśniki z farszem:
    – naleśniki bezglutenowe;
    – farsz ze szpinaku i sera feta.
    Sałatka z makaronem:
    – 70 g makaronu ryżowego;
    – tuńczyk w sosie własnym;
    – czerwona papryka;
    – pestki dyni i słonecznika;
    – garść rukoli.
    Pieczone mięso:
    – pieczony kurczak;
    – ziemniaki;
    – mizeria.
    Jogurt z dodatkami:
    – jogurt naturalny;
    – ulubione owoce;
    – orzechy;
    – nasiona (np. słonecznika).

    Przepisy dla diety bezglutenowej

    Jeśli nie masz dodatkowych pomysłów do Twojego jadłospisu dla diety bezglutenowej, możesz skorzystać z platformy Dietly i za jej pomocą zamówić dietę pudełkową w wersji bezglutenowej. Dodatkowo przygotowaliśmy kilka inspirujących przepisów na dania bezglutenowe na każdą porę dnia:

    • Śniadanie: kokosowe naleśniki

    W misce wymieszaj 2 jajka, 70 g mąki ryżowej, 50 g mąki kokosowej, 400 ml mleka migdałowego, 10 g oleju kokosowego, 1 łyżkę miodu i szczyptę soli. Smaż naleśniki na rozgrzanym oleju kokosowym przez ok. 2 minuty z każdej strony. Podawaj z ulubionymi owocami lub miodem.

    • Pieczywo: chleb z mąki kokosowej

    W misce utrzyj 4 jajka z łyżeczką miodu i pół łyżeczki soli. Dodaj 100 g roztopionego oleju kokosowego, 150 g mąki kokosowej i łyżeczkę proszku do pieczenia. Wymieszaj, przełóż do foremki i piecz 40–50 minut w 175°C. Po ostudzeniu chleb jest gotowy do krojenia.

    • Obiad: pieczone bataty faszerowane warzywami

    Upiecz 3 bataty do miękkości. Wydrąż środek, wymieszaj z podsmażoną cebulą, ciecierzycą, pokrojoną papryką, pomidorami i fetą. Dopraw harissą, solą i pieprzem. Napełnij bataty farszem, zapiecz jeszcze 10 minut. Posyp natką pietruszki przed podaniem.

    • Obiad/kolacja: makaron ryżowy z kurczakiem

    Ugotuj 100 g makaronu ryżowego. Podsmaż 250 g pokrojonego kurczaka z imbirem, czosnkiem i dymką. Dodaj pokrojoną cukinię i marchewkę, smaż kilka minut. Wlej ocet ryżowy z odrobiną cukru, dodaj sos sojowy bezglutenowy. Na koniec wmieszaj makaron i posyp szczypiorkiem.

    • Deser 1: muffinki czekoladowe bezglutenowe

    Rozgnieć dużego banana z 140 g jogurtu naturalnego, dodaj jajko i 4 łyżki miodu. W osobnej misce wymieszaj 1,5 szklanki mielonych migdałów, 2 łyżki mąki ryżowej, 1 łyżeczkę sody, 2 łyżki kakao, 4 łyżki wiórków kokosowych, 4 łyżki orzechów włoskich. Połącz składniki, dodaj 50 g posiekanej czekolady. Piecz w papilotkach 25 minut w 175°C

    • Deser 2: migdałowe ciasto Santiago

    Zmiksuj mielone migdały z jajkami, cukrem, cynamonem i skórką z cytryny. Piecz w tortownicy, aż ciasto będzie złociste. To tradycyjne hiszpańskie ciasto jest naturalnie bezglutenowe i idealne do kawy.

    Te propozycje pokazują, że dieta bez glutenu może być nie tylko zdrowa, ale i pełna smaku oraz różnorodności. Twój jadłospis diety bezglutenowej powinien już być teraz zapełniony! 

    Tego nie powinien zawierać jadłospis w diecie bezglutenowej

    Z jadłospisu diety bezglutenowej trzeba wyeliminować zboża takie jak jęczmień, pszenica oraz żyto, a także wszelkie przetwory, jakie mogą z nich powstać. Dotyczy to m.in. makaronów, kasz czy pieczywa. Dyskusyjny jest owies – można go jeść, ale pod warunkiem, że pochodzi z certyfikowanej uprawy. Jeśli nie ma takiej pewności, istnieje ryzyko, że doszło do wtórnego zakażenia glutenem. Przeczytaj nasz artykuł o tym czy owies ma gluten.

    Oprócz tego należy zrezygnować z produktów, które mogą zawierać nawet śladowe ilości glutenu. Na tej liście znajdują się na przykład:

    • bułka tarta oraz panierki;
    • wędliny i gotowe dania garmażeryjne;
    • zupy i sosy w proszku;
    • otręby i mieszanki musli;
    • napoje zawierające słód jęczmienny;
    • mieszanki przypraw;
    • słodycze oraz przekąski.
    dietly catering dietetyczny