Dieta Atkinsa – sposób na utratę wagi. Poznaj jej zalety i wady
Dieta Atkinsa jest stworzonym w latach 70. sposobem na odchudzanie, który ma swoich zwolenników na całym świecie. Chociaż utrata wagi jest zauważalna, dieta ma także swoje wady. Przekonaj się, czy ta restrykcyjna zmiana nawyków żywieniowych jest warta zachodu.
- Dieta Atkinsa to sposób żywienia nakierowany na szybkie zrzucenie wagi.
- Sposób żywienia został stworzony przez amerykańskiego kardiologa Roberta Atkinsa w latach 70. XX wieku.
- Dieta polega na ograniczeniu podaży węglowodanów przy jednoczesnym zwiększeniu spożycia tłuszczów oraz białka.
- Ketoza, czyli stan, jaki osiąga organizm na diecie, pozwala znacząco zmniejszyć apetyt.
- Efektem jest utrata nawet kilkunastu kg w przeciągu kilku miesięcy.
- Zalety diety to przede wszystkim szybka i znaczna utrata wagi.
- Na diecie Atkinsa można zaobserwować zmniejszenie ryzyka hipoglikemii i cukrzycy.
- Stosowanie diety może przyczynić się również niestety do pogorszenia stanu zdrowia.
- Chęć zmiany sposobu żywienia warto przedyskutować z lekarzem lub dietetykiem.
Dieta Atkinsa – czym jest?
Dieta Atkinsa to autorski program odchudzania Roberta Atkinsa, amerykańskiego kardiologa, który stworzył go już w latach 70. Sposób odżywiania opiera się przede wszystkim na ograniczeniu spożycia cukrów prostych i złożonych, czyli węglowodanów. Podstawą mają być natomiast białka i tłuszcze.
Dieta Atkinsa, znana również jako dieta niski indeks glikemiczny, nadal przyciąga wielu zwolenników, którzy za wszelką cenę chcą zrzucić zbędne kilogramy. Ograniczenie węglowodanów ma natomiast przynieść właśnie taki efekt. Ponadto dieta jest stosunkowo prosta – nie przestrzega się żadnego ścisłego jadłospisu, nie ma także limitów kalorycznych.
Zasady diety Atkinsa
Ograniczenie węglowodanów na diecie Atkinsa oraz zwiększenie podaży białek i tłuszczów prowadzi do wystąpienia tzw. ketozy. Brak źródła energii, jakim są cukry proste i złożone, zmusza organizm do szukania alternatyw. Sięga on wówczas do tkanki tłuszczowej. Następuje jej rozpad, z jednoczesnym zwiększeniem stężenia ciał ketonowych, co zmniejsza uczucie głodu.
Za zmniejszenie apetytu odpowiada także połączenie białka i tłuszczu – jest to bardzo sycące połączenie, dzięki któremu liczba posiłków, jak i ich wielkość jest znacznie mniejsza niż podczas „normalnego” sposobu odżywiania.
Co jeść na diecie Atkinsa, a czego unikać?
Dieta niskowęglowodanowa, chociaż na pewno restrykcyjna, nie jest zanadto skomplikowana. Posiłki należy spożywać co ok. 4 godziny. Nie wolno także zapominać o wypijaniu sporej ilości wody, ponieważ ten sposób żywienia odwadnia.
Do produktów, które należy ograniczać, należą m.in.:
- kawa;
- herbata;
- alkohol;
- warzywa i owoce (szczególnie te zawierające skrobię) w pierwszej fazie.
Produkty należące do zakazanych na diecie Atkinsa to:
- pieczywo;
- makaron;
- ryż;
- kasza;
- biała mąka;
- mleko;
- wysoko przetworzona żywność;
- cukier i żywność zawierająca jego dużą ilość.
Z produktów dozwolonych, które można spożywać bez większych ograniczeń, warto wymienić m.in.:
- mięso (wołowe, wieprzowe, drób, jagnięcina);
- ryby i owoce morza;
- jajka;
- tłusty nabiał, tłuszcze roślinne;
- kawa i herbata, bez dodatków, takich jak cukier, mleko itp.;
- warzywa o niskiej zawartości węglowodanów (np. szpinak, szparagi, brokuły, jarmuż) oraz skrobiowe (np. marchew, ziemniaki) od trzeciej fazy diety;
- orzechy;
- owoce (np. jagody) od drugiej fazy diety.
Efekty diety Atkinsa
Tym, co przyciąga w diecie Atkinsa, jest obietnica schudnięcia. Szacuje się, że w przeciągu dwóch miesięcy można na niej zrzucić nawet kilkanaście kilogramów, co dla wielu zwolenników tego sposobu żywienia jest bardzo atrakcyjną perspektywą. Jeżeli interesuje cię konkretna dieta, ale nie masz czasu na samodzielne przygotowywanie posiłków, pamiętaj, że możesz skorzystać z diety pudełkowej! Porównaj w Dietly oferty z różnych miast, np.:
- Catering dietetyczny Poznań;
- Catering dietetyczny Kraków;
- Catering dietetyczny Łódź.
Fazy diety Atkinsa
Dieta Atkinsa składa się z czterech faz:
- Faza wprowadzająca (faza indukcji) – polega na ograniczeniu do 20 g węglowodanów na dzień. Należy wówczas unikać warzyw zawierających skrobię, owoców, napojów zawierających kofeinę, produktów zbożowych, mleka i jogurtów, dżemu, miodu, słodyczy i produktów zawierających duże ilości cukru oraz chudego nabiału. Można natomiast konsumować dowolną ilość mięsa, ryb, jajek, serów pleśniowych i tłuszczów roślinnych.
- Faza utraty wagi (faza równoważenia) – podczas tego etapu diety spożycie węglowodanów może wzrosnąć do 50 g dziennie. Nadal najważniejsze są posiłki oparte na tłuszczach i białkach, jednak mogą pojawiać się również owoce (jagody, truskawki i maliny) oraz orzechy. Dodatkowo na tym etapie możliwa jest konsumpcja większej ilości warzyw.
- Faza przygotowawcza (faza przedkonserwacyjna) – od tego momentu ilość konsumowanych węglowodanów powinna wzrastać co tydzień o ok. 10 g pod warunkiem, że nasza waga nie wzrasta, w przeciwnym wypadku węglowodany należy ograniczyć. Faza przygotowawcza trwa ok. 2-3 miesiące.
- Faza utrzymania wagi (faza końcowa) – etap stabilizacyjny, skupiający się na utrzymaniu prawidłowej wagi. Masa ciała nie powinna zmieniać się o więcej niż 2 kg.
Przykładowy jadłospis na diecie Atkinsa
Faza indukcji:
- Śniadanie: omlet z serem, boczkiem lub szynką i szpinakiem.
- Obiad: kotlety mielone, sałata z oliwą.
- Kolacja: wędzony łosoś lub smażone krewetki z sosem majonezowym, surówka.
Faza utraty wagi:
- Śniadanie: jajecznica z boczkiem, cebulą i papryką.
- Obiad: sałatka warzywna z jajkiem i szynką.
- Kolacja: sałatka z owocami morza i gotowanymi warzywami.
Faza przedkonserwacyjna:
- Śniadanie:
- Obiad: kotlet z wołowiny, brokuł, świeże owoce z odrobiną bitej śmietany.
- Kolacja: sałatka z tuńczyka i zielonych warzyw.
Zalety diety Atkinsa
Każdy sposób odżywiania wiąże się zarówno z wadami, jak i zaletami. Podobnie jest w przypadku diety Atkinsa. Do jej zalet należą m.in.:
- duża, stopniowa utrata masy ciała;
- konieczność regularnego nawadniania organizmu;
- regulowanie apetytu;
- dbałość o przygotowywane posiłki;
- zmniejszenie ryzyka hipoglikemii;
- zmniejszenie ryzyka cukrzycy.
Wady diety Atkinsa
Chociaż dieta Atkinsa niewątpliwie ma swoje zalety i rzeczywiście pozwala schudnąć, warto uświadomić sobie, że taki sposób odżywiania się może nieść za sobą także negatywne skutki. Prócz faktu, że jest ona dość restrykcyjna i mogą stosować ją wyłącznie osoby zdrowe, do jej wad należą:
- niedobór witamin i minerałów;
- zmęczenie i osłabienie;
- problemy ze snem;
- problemy trawienne, zaparcia;
- zbyt wysokie zakwaszenie organizmu;
- zwiększenie ryzyka udaru mózgu;
- ryzyko zachorowania na miażdżycę;
- skaza moczanowa;
- efekt jo-jo.
Dieta Atkinsa – czy warto?
Chociaż dieta Atkinsa, ze względu na obietnicę szybkiej i znaczącej utraty wagi, może kusić, nie jest ona odpowiednia dla każdego. Jej długotrwałe stosowanie może przyczynić się do pogorszenia stanu zdrowia, szczególnie jeżeli już wcześniej cierpimy na jakieś schorzenie. Wielu niepokoi ograniczony dostęp do warzyw i owoców, który skutkuje niedoborami witamin oraz składników odżywczych. Ponadto bardzo łatwo w niej o efekt jo-jo, przez co wysiłek wielu osób, które rezygnują z diety, często idzie na marne.
Warto mieć na uwadze, że każda zmiana w sposobie żywienia powinna zostać skonsultowana z lekarzem i dietetykiem. W ten sposób możemy mieć pewność, że dana dieta jest odpowiednia dla nas i nie przyniesie więcej szkód niż korzyści.