Blog

Produkty light – co to jest? Żywieniowe pułapki czy zdrowe rozwiązania

Wiele osób zastanawia się, czy wprowadzenie produktów light będzie wiązało się z jakimikolwiek korzyściami. Ze względu na dużą niespójność przekazywanych wiadomości w tym zakresie, nietrudno jest o uczucie zagubienia. Oto co warto wiedzieć.

Czym są produkty light?

Produkty light to specjalna kategoria żywności, która zawiera o co najmniej 25% mniej tłuszczu, cukru lub kalorii w porównaniu do ich standardowych odpowiedników. Określenie może odnosić się do różnych składników odżywczych, takich jak tłuszcz, cukier czy sól. Aby produkt mógł być oznaczony jako „light”, musi spełniać określone kryteria zawarte w przepisach dotyczących żywności. 

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego, każdy produkt, który spełnia wymogi oznaczeń „o obniżonej zawartości…” może być także oznaczony hasłem „lekki” lub innym o podobnym znaczeniu dla konsumenta. Producent musi zapewnić, że będzie ona zawierała co najmniej 30% mniej jednego ze składników (np. kilokalorii, tłuszczu, cukru) w porównaniu ze standardowym produktem. Wyjątkiem są mikroskładniki (czyli witaminy i minerały, w przypadku których dopuszczalna jest różnica wynosząca 10% oraz sól (lub sód), której zawartość musi być mniejsza o min. 25%, aby nazwać żywność „o obniżonej zawartości soli/sodu”.

Warto jednak pamiętać, że termin bywa również stosowany w odniesieniu do innych cech produktu, takich jak smak, kolor czy konsystencja, co niekoniecznie wiąże się ze zmianą wartości odżywczej. Dlatego zawsze warto dokładnie czytać etykiety i porównywać składy produktów, aby mieć pewność, że wybieramy zdrowszą opcję.

Czym się różnią produkty light od zwykłych?

Obniżenie kaloryczności zwykle wiąże się ze zmniejszeniem zawartości tłuszczu lub cukru w danym produkcie, a w zamian jest zwiększona ilość innego składnika – np. wody, białka. Produkty light o mniejszej zawartości cukru są zwykle słodzone słodzikami o niskiej kaloryczność (np. ksylitol) lub zerowej (np. erytrol). Część z nich nadaje nieco innego smaku, różniącego od białego cukru i dla niektórych ta różnica może być wyczuwalna.  Pamiętajmy o tym, że słodziki, które są dozwolone w Polsce są bezpieczne dla zdrowia i możemy z nich korzystać w szczególności, jeśli na diecie redukcyjnej mamy ochotę na coś słodkiego.

Wady produktów light. Co należy wiedzieć?

Podstawową wadą niskoenergetycznych alternatyw jest to, że napis „light” wyróżnia tylko pewną grupę produktów. W jej cieniu może pozostać ta żywność, która naturalnie jest niskokaloryczna, bez cukru i o niskiej zawartości tłuszczu. 

Przykładowo, sugestie o pomocy w redukcji masy ciała na batonikach, napojach gazowanych i ciasteczkach „light” mogą być niekiedy bardziej zachęcające niż świeże owoce, warzywa, płatki owsiane, ryby, orzechy, czy pełnoziarniste pieczywo, na bazie których powinna być skonstruowana zdrowa dieta. Przekonani o niskiej kaloryczności, możemy chętniej sięgać po dużo większe ilości niż w przypadku standardowego produktu, a w konsekwencji – doprowadzić do podaży takiej samej lub nawet większej kaloryczności. 

kalkulator kalorii

Aby temu zapobiec, warto trzymać się zasady, że produkty light jadamy w takiej samej ilości jak te standardowe. Dzięki temu będziemy czerpać realne korzyści z niskokalorycznego wyboru i w dodatku zachowamy możliwość spożywania niektórych ulubionych posiłków, które w wersji tradycyjnej byłyby prawdziwą bombą energetyczną!

Jeśli chcesz jeść zdrowo i lekko, ale nie wiesz jak, wypróbuj dietę pudełkową. Na Dietly znajdziesz informacje o ofertach różnych firm, porównasz je ze sobą i wybierzesz najkorzystniejszą. Dzięki temu oszczędzisz czas – codziennie będą trafiać do ciebie gotowe posiłki o precyzyjnie obliczonej kaloryczności.

Czy w diecie chodzi tylko o to, żeby była light?   

Pamiętajmy o tym, że zdrowy jadłospis nie opiera się wyłącznie na liczeniu kilokalorii. Rzeczywiście do zachowania prawidłowej masy ciała zwykle wystarczy stosowanie diety o odpowiedniej kaloryczności, natomiast nasza waga nie jest jedynym wyznacznikiem naszego stanu zdrowia. Jeśli chcemy zadbać o swój organizm, to warto zwrócić uwagę nie tylko na to, ile jemy, ale również na to, co jemy – jakie produkty wybieramy, jaką regularność posiłków utrzymujemy. 

Psychodietetyka, zaburzenia odżywiania i ciałopozytywność - wywiad z Katarzyną Koćwin

Dobrze jest starać się zachowywać różnorodność w swoim odżywianiu, co pomoże w unikaniu niedoborów pokarmowych. Monotonia i opieranie się na produktach niskokalorycznych, które niekiedy są jednocześnie o niewielkiej zawartości składników odżywczych, może skutkować tym, że nie będziemy pokrywali swojego zapotrzebowania np. na białko, błonnik pokarmowy, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały. Produkty light nie powinny być jedyną podstawą naszej diety, ale pewnym dodatkiem, bowiem nasz jadłospis powinien się opierać głównie na świeżych, nieprzetworzonych produktach, które są naturalnie dobre dla naszego organizmu. 

Nie dajmy się złudzeniu, że wybierając niskokaloryczne alternatywy i produkty light, nasza dieta będzie zdrowa. Aby ją realizować, niezbędne jest pamiętanie o wielu innych aspektach odżywiania, a nie tylko o liczbie kilokalorii.