Blog

    Dieta warzywno-owocowa: odkryj zasady! Proste w wykonaniu

    Zastanawiasz się, jak skutecznie oczyścić organizm i poprawić samopoczucie? Dieta warzywno-owocowa (post warzywno-owocowy) to naturalny sposób na zdrowie, energię i lekkość. Sprawdź, na czym polega, jakie przynosi efekty i jak ją bezpiecznie stosować w codziennym życiu!

    Post warzywno-owocowy – co to jest?

    Wielu specjalistów uważa, że post warzywno-owocowy powinien być stosowany raz do roku przez każdego. Wśród zalet diety wymienia się przede wszystkim:

    • usunięcie toksyn;
    • zmobilizowanie organizmu do regeneracji;
    • wydalenie nadmiaru wody;
    • usunięcie chorych komórek;
    • odzyskanie sił witalnych;
    • zwiększenie odporności.

    Trzeba jednak pamiętać, że dieta warzywno-owocowa pozwala na włączenie do jadłospisu tylko niektórych owoców i warzyw. Podczas postu owocowo-warzywnego wolno spożywać tylko te, które mają niski indeks glikemiczny. Zabronione są produkty pochodzenia zwierzęcego oraz białka i tłuszcze. Dieta złożona z samych warzyw i owoców to jedyne 800 kcal. 

    Co jeść na diecie warzywno-owocowej?

    Jak wspomniano, główne produkty, z których przyrządzane są posiłki na diecie to warzywa o niskiej zawartości skrobi. Owoce są dodatkiem, należy wybierać te o niskim indeksie glikemicznym. Oto lista produktów dozwolonych na diecie owocowo-warzywnej:

    • warzywa liściaste: różne rodzaje sałat, szpinak, szczaw, rabarbar, seler naciowy, szparagi, natka pietruszki, koperek, szczypior, kiełki, cykoria, botwina;
    • warzywa korzeniowe: marchew, pietruszka, seler, burak, rzodkiewka, rzepa;
    • warzywa cebulowe: por, cebula, czosnek;
    • warzywa psiankowate: pomidor, papryka, bakłażan;
    • warzywa kapustne: brokuł, kalafior, kapusta, brukselka, kalarepa, jarmuż;
    • warzywa dyniowate: ogórek, cukinia, dynia, kabaczek, patison;
    • owoce: grejpfruty i cytryny, jabłka, pomarańcze, granaty, kiwi; a także owoce sezonowe jak porzeczki, wiśnie, maliny, truskawki, jagody;
    • zioła świeże lub suszone: bazylia, estragon, cynamon, imbir, kardamon, curry, kminek, kurkuma, liść laurowy, pieprz, tymianek;
    • pozostałe przyprawy: gruba sól, sok z cytryny, ocet jabłkowy;
    • napoje: woda mineralna niegazowana, herbata ziołowa lub owocowa, napary ziołowe, świeżo wyciskane soki warzywne i owocowe.

    Jakie posiłki można tworzyć z warzyw i owoców, będąc na tej diecie? Przede wszystkim powinny być to warzywa surowe, musy z surowych warzyw, surówki, kiszonki, świeżo wyciskane soki i koktajle. Tygodniowy jadłospis diety owocowo-warzywnej musi zawierać także potrawy gotowane – zupy warzywne, musy z gotowanych warzyw i owoców, kompoty, pasteryzowane soki. Do menu zaleca się włączyć warzywa gotowane, pieczone lub duszone. 

    sok warzywa

    Ile trwa post owocowo-warzywny?

    Post warzywno-owocowy, znany również jako dieta dr Dąbrowskiej, może trwać od kilku dni do nawet 6 tygodni, w zależności od potrzeb i samopoczucia osoby stosującej tę kurację. Najczęściej praktykuje się go przez 7, 14 lub 21 dni, jednak nie należy przekraczać 42 dni jednorazowo. Poniżej znajdziesz przykładową tabelę jadłospisu na 3 dni takiego postu owocowo-warzywnego, który pokazuje, jak mogą wyglądać posiłki w tym okresie.

    DzieńŚniadanieObiadKolacja
    Dzień 1Surówka z marchwi i jabłka, sok pomidorowy, gotowany brokuł z koperkiemZupa krem z kalafiora, surówka z kapusty i marchewki, kompot z jabłekLeczo z cukinii, surówka z selera naciowego i białej rzodkwi, herbata ziołowa
    Dzień 2Koktajl z kiwi, jarmużu i natki pietruszki, leczo warzywneSurówka z roszponki, ogórka kiszonego i pomidora, zupa cebulowaSurówka z brokuła i ogórka kiszonego, pół grejpfruta, bigos warzywny
    Dzień 3Pieczona cukinia, zakwas buraczany, surówka z kapusty pekińskiej i jabłkaZupa pomidorowa, surówka z białej rzodkwi i jabłka, kalafior z koperkiemPieczone jabłko z cynamonem, surówka z kapusty pekińskiej, herbata z melisy

    Wszystkie posiłki bazują na dozwolonych warzywach i niskocukrowych owocach, podawanych w formie surowej, gotowanej lub pieczonej, bez dodatku tłuszczów i cukrów. Taki jadłospis wspiera oczyszczanie organizmu i pozwala poczuć lekkość już po kilku dniach stosowania diety.

    Jeśli pzrygotowanie posiłkow dla diety warzywno-owocowej jest dla Ciebie za trudny lub zbyt czasochłonny, można skorzystać z diety pudełkowej Dietly, tj. z wariantu postu warzywno-owocowego.

    Jakie są korzyści z diety warzywno-owocowej?

    Dieta warzywno-owocowa przynosi wiele korzyści dla zdrowia i samopoczucia:

    • Przede wszystkim wspiera naturalne oczyszczanie organizmu, poprawia trawienie oraz dostarcza cennych witamin i minerałów.
    • Dzięki niskiej kaloryczności i wysokiej zawartości błonnika sprzyja redukcji masy ciała oraz poprawie kondycji skóry. 
    • Wiele osób zauważa także wzrost energii i lepsze samopoczucie już po kilku dniach stosowania tej diety. 

    Jeśli chcesz poznać szczegółowe efekty diety warzywno-owocowej po tygodniu, zapraszamy do przeczytania naszego artykułu poświęconego właśnie temu tematowi. 

    Dieta warzywno-owocowa: dla kogo?

    Kiedy wybrać tego rodzaju dietę? Sprawdzi się ona szczególnie w przypadku osób, które chcą zmienić sposób odżywiania się, czują się ociężali, zmęczeni, czy przejedzeni. To propozycja dla wszystkich, którzy chcą poczuć się lekko, usunąć zalegające w jelitach złogi, czy schudnąć. Dieta warzywno-owocowa może pomóc osobom cierpiącym na różnego rodzaju schorzenia:

    • Hashimoto;
    • alergię;
    • astmę;
    • nietolerancję pokarmową;
    • niedoczynność tarczycy;
    • cukrzycę;
    • nadciśnienie;
    • miażdżycę;
    • zakrzepicę;
    • mięśniaki i torbiele jajników lub macicy;
    • zaburzenia miesiączkowania;
    • problemy neurologiczne – nerwice, stwardnienie rozsiane, choroba Parkinsona;
    • dieta może przynieść korzyści w przypadku osób zmagających się z problemami dermatologicznymi jak trądzik, łuszczyca, AZS oraz kobiet w okresie menopauzy.
    Jakie badania kontrolne wykonać przed 30-stką? Zalecenia dla kobiet 20-30 r.ż.

    Wskazania do stosowania diety

    Kiedy wybrać tego rodzaju dietę? Sprawdzi się ona szczególnie w przypadku osób, które chcą zmienić sposób odżywiania się, czują się ociężali, zmęczeni, czy przejedzeni. To propozycja dla wszystkich, którzy chcą poczuć się lekko, usunąć zalegające w jelitach złogi, czy schudnąć. Dieta warzywno-owocowa może pomóc osobom cierpiącym na różnego rodzaju schorzenia:

    • Hashimoto;
    • alergię;
    • astmę;
    • nietolerancję pokarmową;
    • niedoczynność tarczycy;
    • cukrzycę;
    • nadciśnienie;
    • miażdżycę;
    • zakrzepicę;
    • mięśniaki i torbiele jajników lub macicy;
    • zaburzenia miesiączkowania;
    • problemy neurologiczne – nerwice, stwardnienie rozsiane, choroba Parkinsona;
    • dieta może przynieść korzyści w przypadku osób zmagających się z problemami dermatologicznymi jak trądzik, łuszczyca, AZS oraz kobiet w okresie menopauzy.
    Sprawdź indeks glikemiczny owoców i warzyw - artykul

    Kto nie powinien stosować diety warzywno-owocowej?

    Dieta warzywno-owocowa, choć korzystna dla wielu osób, nie jest odpowiednia dla każdego. Zdecydowanie powinni z niej zrezygnować kobiety w ciąży i karmiące piersią, dzieci oraz młodzież przed okresem dojrzewania. Ponadto dieta ta jest przeciwwskazana u osób z poważnymi schorzeniami, takimi jak cukrzyca typu 1, choroby nowotworowe, gruźlica, nadczynność tarczycy, niewydolność nerek, wątroby czy serca. Nie zaleca się jej także osobom z chorobami psychicznymi, przyjmującym leki immunosupresyjne lub sterydy, a także pacjentom po przeszczepach. Stosowanie diety warzywno-owocowej wymaga świadomości i konsultacji lekarskiej, aby uniknąć negatywnych skutków zdrowotnych.

    dietly catering dietetyczny