Blog

Dieta bezglutenowa – jadłospis na tydzień

Jak powinna wyglądać dieta bezglutenowa? Jadłospis wyklucza niektóre zboża oraz produkty powstałe na ich bazie. Nie oznacza to jednocześnie, że posiłki są niesmaczne i mało urozmaicone.

Eliminację glutenu poleca się osobom, które mają alergię na to białko lub chorują na celiakię. Niektórzy obawiają się diety tego typu, ponieważ uważają, że z ich menu znikną wszystkie smaczne produkty zbożowe. Tymczasem lista dozwolonych dań wcale nie jest krótka, nie trzeba rezygnować ze swoich ulubionych potraw mącznych – wystarczy znaleźć zamienniki dla niedozwolonych składników. Jak więc powinna wyglądać zdrowa dieta bezglutenowa? Jadłospis na tydzień znajdziesz poniżej!

Dieta bezglutenowa – kiedy jest wskazana?

Zdrowy człowiek nie reaguje negatywnie na gluten. Problem pojawia się po zdiagnozowaniu m.in. celiakii. Przy takiej przypadłości gluten działa na organizm toksycznie i prowadzi do zaniku kosmków jelitowych. W takiej sytuacji jedyną terapię stanowi dieta bezglutenowa – jadłospis nie jest jednak okrojony! 

Na pewno początkowo osoba, która musi zmienić nawyki żywieniowe, czuje się niepewnie. Z tego względu warto wypróbować rozwiązanie, jakim jest dieta bez glutenu pudełkowa. Aby wybrać najlepszą, nie trzeba przeglądać stron wielu firm cateringowych – większość z nich można znaleźć na Dietly!

Dieta bez glutenu – tego nie powinien zawierać jadłospis

Z jadłospisu trzeba wyeliminować zboża takie jak jęczmień, pszenica oraz żyto, a także wszelkie przetwory, jakie mogą z nich powstać. Dotyczy to m.in. makaronów, kasz czy pieczywa. Dyskusyjny jest owies – można go jeść, ale pod warunkiem, że pochodzi z certyfikowanej uprawy. Jeśli nie ma takiej pewności, istnieje ryzyko, że doszło do wtórnego zakażenia glutenem.

Oprócz tego należy zrezygnować z produktów, które mogą zawierać nawet śladowe ilości glutenu. Na tej liście znajdują się na przykład:

  • bułka tarta oraz panierki;
  • wędliny i gotowe dania garmażeryjne;
  • zupy i sosy w proszku;
  • otręby i mieszanki musli;
  • napoje zawierające słód jęczmienny;
  • mieszanki przypraw;
  • słodycze oraz przekąski.
Wpływ reklamy medialnej na wybory żywieniowe konsumentów

Co można jeść na diecie bezglutenowej?

Jak wygląda dieta bezglutenowa? Jadłospis nie jest właściwie niczym ograniczony, o ile weźmie się pod uwagę zalecenia. Na rynku bez problemu można znaleźć bezglutenowe makarony (np. ryżowy albo sojowy), pieczywo oraz mąki. Powinny być oznaczone przekreślonym kłosem. Jak skomponować dietę bezglutenową? 

Można posłużyć się dostępnymi przepisami albo skorzystać z dużej pomocy cateringu dietetycznego. Tego rodzaju firmy działają w większych polskich miastach, dlatego sprawdź:

  • catering dietetyczny Gdynia;
  • catering dietetyczny Toruń;
  • catering dietetyczny Białystok.

Dieta bezglutenowa – jadłospis tygodniowy

Jak wygląda właściwy jadłospis w diecie bezglutenowej? Powinien być zgodny z piramidą żywieniową i opierać się na świeżych, dobrej jakości produktach. Należy pilnować, by jeść 4-5 posiłków dziennie, w których znajdą się m.in. warzywa, owoce, mięso, kasze (np. gryczana lub jaglana) oraz nabiał.

Jaglanka

Aby mieć pewność, że potrawa rzeczywiście nie zawiera glutenu, najlepiej samodzielnie przygotowywać jedzenie albo korzystać ze sprawdzonego cateringu dietetycznego. Niżej znajdują się pomysły na tygodniowy jadłospis przy diecie bezglutenowej.

Dieta bezglutenowaŚniadanieII śniadanieObiadKolacja
Dzień 1Jaglanka z owocami:
– 50 g płatków jaglanych gotowanych na mleku;
– świeże owoce, np. jabłko, brzoskwinia;
– siemię lniane (3 łyżeczki);
– ulubione orzechy.
Sałatka z jajkiem i tuńczykiem:
– garść rukoli;
– 60 g tuńczyka w sosie własnym;
– pomidorki koktajlowe;
– ugotowane jajko;
– 100 g ciecierzycy z puszki.
Kurczak z kaszą gryczaną:
– mięso z piersi kurczaka;
– gotowana kasza gryczana;
– tarte buraczki ćwikłowe.
Serek z warzywami:
– serek wiejski;
– nasiona słonecznika;
– świeża czerwona papryka;
– kromka pieczywa bezglutenowego. 
Dzień 2Jajecznica smażona na maśle ze szczypiorkiem.Maślanka z owocami:
– szklanka maślanki;
– ulubione owoce (np. 2 brzoskwinie, świeże truskawki).
Zupa pomidorowa z ryżem. Nie należy gotować jej na kostkach rosołowych, lepiej przygotować wywar na mięsie.Kanapki z serem i warzywami:
– 2 kromki chleba bezglutenowego;
– twarożek;
– pomidor.
Dzień 3Naleśniki z owocami:
– do naleśników użyć mąki bezglutenowej;
– podawać z naturalnym jogurtem i owocami (np. borówki).
Wafle ryżowe (2 sztuki) posmarowane masłem orzechowym.Makaron z kurczakiem:
– pierś kurczaka smażona na oliwie z oliwek;
– paprykowa pasta Ajvar;
– makaron ryżowy.
Zapiekany ryż:
– ryż gotowany na mleku;
– jabłko smażone z cynamonem;
– całość połączyć, zapiekać ok. 20 min.
Dzień 4Komosa ryżowa z owocami:
– 50 g komosy ryżowej;
– maliny, banan;
– miód;- orzechy włoskie;
– mleko kokosowe.
2 kromki pieczywa bezglutenowego z hummusem oraz kiełkami.Pieczone mięso:
– polędwiczka wieprzowa;
– ziemniaki;
– surówka ze świeżych warzyw.
Sałatka:
– gotowany brokuł;
– jajko;
– krojony pomidor;
– makaron bezglutenowy.
Dzień 5Kanapki z pieczywa bezglutenowego:
– chudy twaróg;
– rzodkiewka;
– szczypiorek.
Banan oraz garść ulubionych orzechów (np. włoskie, laskowe, nerkowca),Gotowana ryba:
– ryba gotowana na parze (np. łosoś, dorsz);
– dziki ryż;
– sałatka ze świeżego szpinaku i pomidorków koktajlowych.
Serek z warzywami:
– serek wiejski;
– świeży ogórek;
– kiełki
– kromka pieczywa bezglutenowego. 
Dzień 6Polenta kukurydziana z suszonymi owocami i jogurtem.Omlet ze świeżymi warzywami.Makaron z tuńczykiem:
– makaron bezglutenowy;
– sos pomidorowy;
– tuńczyk.
Sałatka z rukoli:
– garść rukoli;
– pieczona pierś kurczaka;
– pomidorki koktajlowe;
– prażone pestki dyni.
Dzień 7Naleśniki z farszem:
– naleśniki bezglutenowe;
– farsz ze szpinaku i sera feta.
Sałatka z makaronem:
– 70 g makaronu ryżowego;
– tuńczyk w sosie własnym;
– czerwona papryka;
– pestki dyni i słonecznika;
– garść rukoli.
Pieczone mięso:
– pieczony kurczak;
– ziemniaki;
– mizeria.
Jogurt z dodatkami:
– jogurt naturalny;
– ulubione owoce;
– orzechy;
– nasiona (np. słonecznika).
jedzenie catering dietetyczny

Mimo że dieta bezglutenowa wyklucza pewną grupę produktów, można skomponować pełnowartościowy jadłospis. Praktykowanym rozwiązaniem jest również catering dietetyczny – to propozycja nie tylko dla zabieganych!

dietly catering dietetyczny