
Co jeść przy refluksie? Dieta i praktyczne wskazówki
Dieta w refluksie to klucz do efektywnego łagodzenia uciążliwych objawów choroby. Co jeść przy chorobie refluksowej? W artykule znajdziesz informacje o produktach zalecanych oraz tych, których warto unikać. Poznaj praktyczne wskazówki, które pomogą zmniejszyć dolegliwości i znacząco poprawić komfort codziennego życia.
Refluks – dieta. Produkty zalecane i przeciwwskazane
Refluks – dieta zalecana przy tym schorzeniu opiera się na gotowaniu w wodzie, na parze lub duszeniu bez obsmażania na tłuszczu. Niewielką ilość tłuszczu można dodać do gotowych potraw. Warzywa i owoce należy podawać gotowane w postaci rozdrobnionej. Soki owocowo-warzywne powinny być rozcieńczone. Niewskazane są potrawy smażone i pieczone w tradycyjny sposób. Istnieje grupa produktów dozwolonych w diecie refluksowej. Co można jeść przy refluksie? Wskazane są:
- produkty zbożowe – może być to jasne pieczywo, drobne kasze, makarony i ryż, ale również pełnoziarniste pieczywo, gruboziarniste kasze czy płatki;
- warzywa dobrze tolerowane;
- chude mięsa, chude ryby;
- jaja;
- chude produkty mleczne,
- owoce dobrze tolerowane (niektóre osoby z chorobą refluksową bez problemu mogą spożywać wszystkie owoce, natomiast nie wszyscy, dlatego najlepiej sprawdzić indywidualną tolerancję);
- napoje bezkofeinowe, ewentualnie słabe napary kawy i herbaty.
Pamiętaj, że nie musisz samodzielnie myśleć o komponowaniu posiłków, zakupach i gotowaniu. Możesz skorzystać z diety pudełkowej i cateringu dietetycznego. Oferty dostępne są dla wielu polskich miast – znajdziesz je i porównasz na Dietly.

Produkty, których należy unikać przy refluksie
Dieta w refluksie ma charakter indywidualny, dlatego warto obserwować reakcję swojego organizmu po różnych produktach i wykluczyć te pokarmy, które wywołują i nasilają dolegliwości. Przy refluksie żołądkowo-przełykowym istnieje grupa produktów potencjalnie szkodliwych. Czego nie można jeść? Lista jest dosyć długa:
- słodkie, gazowane napoje;
- alkohol;
- mocna kawa i herbata;
- tłuste potrawy i produkty, które długo zalegają w żołądku np. tłusty nabiał, tłuste mięsa, tłuste ryby, smażone potrawy, fast foody, tłuste sosy, wyroby garmażeryjne;
- tłuste wyroby cukiernicze np. pączki;
- czekolada;
- produkty oraz potrawy, które mogą drażnić ściany przełyku oraz pobudzać wydzielanie soku żołądkowego, np.: majonez, musztarda, owoce cytrusowe, soki owocowe, kwaśne produkty i potrawy, dania marynowane, dania ostro przyprawione i słone, mieszanki gotowych przypraw z nieodpowiednim składem;
- warzywa cebulowe – por, cebula, czosnek;
- nasiona roślin strączkowych m.in. ciecierzyca, groch, fasola (jeśli są źle tolerowane),
- ostre przyprawy – curry, papryka mielona ostra, chili, pieprz;
- gumy do żucia;
- mięta, herbaty miętowe, cukierki miętowe;
- buliony z tłustych mięs, kostki bulionowe, przyprawy do zup, esencjonalne wywary z kości i mięsa, wywary z grzybów, galarety mięsne, konserwowane mięsa oraz ryby, wędzone produkty.
Praktyczne wskazówki dotyczące diety w refluksie
Dieta w refluksie i odpowiednie żywienie powinny koncentrować się na ograniczeniu substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego z żołądka do przełyku. Objawy tej uciążliwej dolegliwości można skutecznie złagodzić poprzez wprowadzenie kilku kluczowych modyfikacji w codziennym jadłospisie. Zaleca się spożywanie 5-6 niewielkich objętościowo posiłków w ciągu dnia, dbając o ich regularność. Pamiętaj, by ostatni posiłek zjeść minimum 3 godziny przed snem – leżąca pozycja przy wypełnionym żołądku nasila refluks.
Równie ważna jest spokojna atmosfera podczas jedzenia oraz dokładne gryzienie i przeżuwanie każdego kęsa. Unikaj potraw zbyt gorących lub zimnych oraz ograniczaj ilość płynów podczas posiłków, gdyż zwiększają one objętość treści pokarmowej, ułatwiając jej cofanie się do przełyku.

Refluks – dieta. Przykładowy jadłospis na diecie refluksowej
Jeśli nie wiesz, co możesz jeść przy refluksie przełyku, skorzystaj z poniższego przykładowego jadłospisu!
Dzień 1 | Dzień 2 | Dzień 3 | |
Śniadanie | kanapki żytnio-pszenne z serkiem wiejskim light i kiełkami, kawa zbożowa z mlekiem | jajecznica z 2 jaj ze szpinakiem, grahamka z twarożkiem i kiełkami, kawa zbożowa z mlekiem | kanapki żytnio-pszenne z wędliną drobiową, jajko na miękko, kawa zbożowa z mlekiem |
II śniadanie | jogurt z duszoną gruszką i domową granolą z rodzynkami | koktajl bananowo-brzoskwiniowy na maślance z siemieniem lnianym | zupa jarzynowa z grzankami |
Obiad | pieczony kurczak z makaronem, szpinakiem i mozzarellą | pieczona ryba z koperkiem, frytki warzywne z piekarnika | potrawka z kurczaka, ryż, marchewka z groszkiem |
Kolacja | krem z cukinii z grzankami i pestkami dyni | makaronowa sałatka z tuńczykiem, czerwoną fasolą i natką pietruszki | jabłko pieczone z twarogiem i cynamonem |
Zgaga przy refluksie. Jak sobie z nią radzić?
Częstym objawem refluksu żołądkowo-przełykowego jest zgaga. Zgagę oraz objawy refluksu nasilać będą wszelkie produkty kwaśne, ostre, wędzone, smażone, tłuste i marynowane. Należy więc unikać tych produktów. Wśród produktów mogących łagodzić objawy ze strony refluksu żołądkowo-przełykowego wyróżnić można wodę niegazowaną oraz mleko i produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu. Mleko neutralizuje kwaśną zawartość w przełyku, a woda oczyszcza przełyk z wydzielanego kwasu solnego. Korzystnie jest łączyć herbatę, kawę, soki owocowe i warzywne z mlekiem oraz pić wody lecznicze z dużą zawartością soli wapnia o pH alkalicznym.

Czym jest refluks żołądkowo-przełykowy?
Refluks żołądkowo-przełykowy (GERD) to zarzucanie treści żołądkowej do przełyku powodujące pogorszenie jakości życia chorych i/lub uszkodzenie nabłonka przełyku. Zarzucanie treści żołądkowej do przełyku obserwuje się u wielu osób, zwłaszcza po spożyciu obfitego, tłustego posiłku. Jeśli refluks występuje rzadko, epizody refluksu są krótkie, przewód pokarmowy oczyszcza się z zarzucanej treści i nie występują dolegliwości, to wtedy mówimy o refluksie fizjologicznym.
Choroba refluksowa przełyku (refluks żołądkowo-przełykowy patologiczny) występuje wtedy, gdy błona śluzowa przełyku narażona jest na działanie kwaśnej treści przez dłuższy czas, epizody są częste, przełyk się nie oczyszcza i dochodzi do jego podrażnienia i uszkodzenia. Może występować wyłącznie zarzucanie treści do przełyku albo stwierdza się równocześnie zapalenie przełyku, które jest powikłaniem refluksu.
Kwaśne odbijanie, uczucie zgagi, zarzucanie treści żołądkowej do przełyku, ból i pieczenie w nadbrzuszu, bolesne połykanie, nudności i wymioty to najczęstsze objawy choroby refluksowej. Objawy refluksu nasilają się ½ – 2 godziny po spożyciu posiłku oraz w pozycji pochylonej i leżącej. Nieleczony refluks może doprowadzić do rozwoju poważnych powikłań m.in.: zwężenia przełyku, krwotoku, trudności w połykaniu, przełyku Barretta (zmiana przednowotworowa), ciężkiego bólu przypominającego zawał serca, zapalenia oskrzeli lub płuc. O powikłaniach świadczą krwiste wymioty, ciemne stolce, niedokrwistość i utrata masy ciała osób chorych na refluks. Dieta ma duże znaczenie!
