Blog

Co jeść przy refluksie? Dieta i praktyczne wskazówki

Dieta w refluksie to klucz do efektywnego łagodzenia uciążliwych objawów choroby. Co jeść przy chorobie refluksowej? W artykule znajdziesz informacje o produktach zalecanych oraz tych, których warto unikać. Poznaj praktyczne wskazówki, które pomogą zmniejszyć dolegliwości i znacząco poprawić komfort codziennego życia.

Refluks – dieta. Produkty zalecane i przeciwwskazane

Refluks – dieta zalecana przy tym schorzeniu opiera się na gotowaniu w wodzie, na parze lub duszeniu bez obsmażania na tłuszczu. Niewielką ilość tłuszczu można dodać do gotowych potraw. Warzywa i owoce należy podawać gotowane w postaci rozdrobnionej. Soki owocowo-warzywne powinny być rozcieńczone. Niewskazane są potrawy smażone i pieczone w tradycyjny sposób. Istnieje grupa produktów dozwolonych w diecie refluksowej. Co można jeść przy refluksie? Wskazane są:

  • produkty zbożowe – może być to jasne pieczywo, drobne kasze, makarony i ryż, ale również pełnoziarniste pieczywo, gruboziarniste kasze czy płatki;
  • warzywa dobrze tolerowane; 
  • chude mięsa, chude ryby;
  • jaja;
  • chude produkty mleczne,
  • owoce dobrze tolerowane (niektóre osoby z chorobą refluksową bez problemu mogą spożywać wszystkie owoce, natomiast nie wszyscy, dlatego najlepiej sprawdzić indywidualną tolerancję);
  • napoje bezkofeinowe, ewentualnie słabe napary kawy i herbaty.

Pamiętaj, że nie musisz samodzielnie myśleć o komponowaniu posiłków, zakupach i gotowaniu. Możesz skorzystać z diety pudełkowej i cateringu dietetycznego. Oferty dostępne są dla wielu polskich miast – znajdziesz je i porównasz na Dietly.

Produkty, których należy unikać przy refluksie

Dieta w refluksie ma charakter indywidualny, dlatego warto obserwować reakcję swojego organizmu po różnych produktach i wykluczyć te pokarmy, które wywołują i nasilają dolegliwości. Przy refluksie żołądkowo-przełykowym istnieje grupa produktów potencjalnie szkodliwych. Czego nie można jeść? Lista jest dosyć długa:

  • słodkie, gazowane napoje;
  • alkohol;
  • mocna kawa i herbata;
  • tłuste potrawy i produkty, które długo zalegają w żołądku np. tłusty nabiał, tłuste mięsa, tłuste ryby, smażone potrawy, fast foody, tłuste sosy, wyroby garmażeryjne;
  • tłuste wyroby cukiernicze np. pączki;
  • czekolada;
  • produkty oraz potrawy, które mogą drażnić ściany przełyku oraz pobudzać wydzielanie soku żołądkowego, np.: majonez, musztarda, owoce cytrusowe, soki owocowe, kwaśne produkty i potrawy, dania marynowane, dania ostro przyprawione i słone, mieszanki gotowych przypraw z nieodpowiednim składem;
  • warzywa cebulowe – por, cebula, czosnek;
  • nasiona roślin strączkowych m.in. ciecierzyca, groch, fasola (jeśli są źle tolerowane),
  • ostre przyprawy – curry, papryka mielona ostra, chili, pieprz;
  • gumy do żucia;
  • mięta, herbaty miętowe, cukierki miętowe;
  • buliony z tłustych mięs, kostki bulionowe, przyprawy do zup, esencjonalne wywary z kości i mięsa, wywary z grzybów, galarety mięsne, konserwowane mięsa oraz ryby, wędzone produkty.

Praktyczne wskazówki dotyczące diety w refluksie

Dieta w refluksie i odpowiednie żywienie powinny koncentrować się na ograniczeniu substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego z żołądka do przełyku. Objawy tej uciążliwej dolegliwości można skutecznie złagodzić poprzez wprowadzenie kilku kluczowych modyfikacji w codziennym jadłospisie. Zaleca się spożywanie 5-6 niewielkich objętościowo posiłków w ciągu dnia, dbając o ich regularność. Pamiętaj, by ostatni posiłek zjeść minimum 3 godziny przed snem – leżąca pozycja przy wypełnionym żołądku nasila refluks. 

Równie ważna jest spokojna atmosfera podczas jedzenia oraz dokładne gryzienie i przeżuwanie każdego kęsa. Unikaj potraw zbyt gorących lub zimnych oraz ograniczaj ilość płynów podczas posiłków, gdyż zwiększają one objętość treści pokarmowej, ułatwiając jej cofanie się do przełyku.

Czy kawa jest niezdrowa - artykuł

Refluks – dieta. Przykładowy jadłospis na diecie refluksowej

Jeśli nie wiesz, co możesz jeść przy refluksie przełyku, skorzystaj z poniższego przykładowego jadłospisu!

Dzień 1Dzień 2Dzień 3
Śniadaniekanapki żytnio-pszenne z serkiem wiejskim light i kiełkami, kawa zbożowa z mlekiemjajecznica z 2 jaj ze szpinakiem, grahamka z twarożkiem i kiełkami, kawa zbożowa z mlekiemkanapki żytnio-pszenne z wędliną drobiową, jajko na miękko, kawa zbożowa z mlekiem
II śniadaniejogurt z duszoną gruszką i domową granolą z rodzynkamikoktajl bananowo-brzoskwiniowy na maślance z siemieniem lnianymzupa jarzynowa z grzankami
Obiadpieczony kurczak z makaronem, szpinakiem i mozzarelląpieczona ryba z koperkiem, frytki warzywne z piekarnikapotrawka z kurczaka, ryż, marchewka z groszkiem
Kolacjakrem z cukinii z grzankami i pestkami dynimakaronowa sałatka z tuńczykiem, czerwoną fasolą i natką pietruszkijabłko pieczone z twarogiem i cynamonem

Zgaga przy refluksie. Jak sobie z nią radzić?

Częstym objawem refluksu żołądkowo-przełykowego jest zgaga. Zgagę oraz objawy refluksu nasilać będą wszelkie produkty kwaśne, ostre, wędzone, smażone, tłuste i marynowane. Należy więc unikać tych produktów. Wśród produktów mogących łagodzić objawy ze strony refluksu żołądkowo-przełykowego wyróżnić można wodę niegazowaną oraz mleko i produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu. Mleko neutralizuje kwaśną zawartość w przełyku, a woda oczyszcza przełyk z wydzielanego kwasu solnego. Korzystnie jest łączyć herbatę, kawę, soki owocowe i warzywne z mlekiem oraz pić wody lecznicze z dużą zawartością soli wapnia o pH alkalicznym. 

Czym jest refluks żołądkowo-przełykowy?

Refluks żołądkowo-przełykowy (GERD) to zarzucanie treści żołądkowej do przełyku powodujące pogorszenie jakości życia chorych i/lub uszkodzenie nabłonka przełyku. Zarzucanie treści żołądkowej do przełyku obserwuje się u wielu osób, zwłaszcza po spożyciu obfitego, tłustego posiłku. Jeśli refluks występuje rzadko, epizody refluksu są krótkie, przewód pokarmowy oczyszcza się z zarzucanej treści i nie występują dolegliwości, to wtedy mówimy o refluksie fizjologicznym. 

Choroba refluksowa przełyku (refluks żołądkowo-przełykowy patologiczny) występuje wtedy, gdy błona śluzowa przełyku narażona jest na działanie kwaśnej treści przez dłuższy czas, epizody są częste, przełyk się nie oczyszcza i dochodzi do jego podrażnienia i uszkodzenia. Może występować wyłącznie zarzucanie treści do przełyku albo stwierdza się równocześnie zapalenie przełyku, które jest powikłaniem refluksu.

Kwaśne odbijanie, uczucie zgagi, zarzucanie treści żołądkowej do przełyku, ból i pieczenie w nadbrzuszu, bolesne połykanie, nudności i wymioty to najczęstsze objawy choroby refluksowej. Objawy refluksu nasilają się ½ – 2 godziny po spożyciu posiłku oraz w pozycji pochylonej i leżącej. Nieleczony refluks może doprowadzić do rozwoju poważnych powikłań m.in.: zwężenia przełyku, krwotoku, trudności w połykaniu, przełyku Barretta (zmiana przednowotworowa), ciężkiego bólu przypominającego zawał serca, zapalenia oskrzeli lub płuc. O powikłaniach świadczą krwiste wymioty, ciemne stolce, niedokrwistość i utrata masy ciała osób chorych na refluks. Dieta ma duże znaczenie!

dietly catering dietetyczny