Blog

    Pomysły na przepisy z kaszą – zdrowe dania 400 kcal

    Jeśli brakuje Wam pomysłu na dania z kaszy, to w tym artykule z pewnością znajdziecie coś dla siebie. Przygotowaliśmy 5 propozycji podania kaszy w zdrowy i smakowity sposób. Każda z potraw dostarczy nam 400 kcal, sporą dawkę błonnika pokarmowego i wyliczone makroskładniki, z których ilością możecie zapoznać się w opisie każdego posiłku. W przygotowywaniu tych dań z kaszą inspirowaliśmy się kuchniami świata. Znajdziecie poniżej propozycje w stylu kuchni indyjskiej, włoskiej oraz polskiej. 

    Wśród naszych propozycji dań z kaszą jest również słodki posiłek, czyli gryczanka na mleku z owocami – to danie świetnie się sprawdzi na śniadanie lub II śniadanie. Z kolei wytrawne wersje dań z kaszą będą dobrym pomysłem na lunch lub kolację.
    Zachęcamy do przetestowania tych przepisów z kaszą, ponieważ dzięki zwiększeniu spożycia kaszy w diecie możemy znacznie poprawić swoje zdrowie. Okazuje się, że wysokie spożycie pełnoziarnistych produktów zbożowych zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej, chorób serca, nowotworów i obniża ryzyko przedwczesnej śmierci ze wszystkich przyczyn chorobowych.

    Zdecydowanie warto wprowadzać do diety wiele posiłków opartych na pełnoziarnistych kaszach, dlatego przychodzimy z pomocą. Poniżej znajdziecie 5 zdrowych przepisów na dania z kaszy, które urozmaicą każdy jadłospis. 

    Spis treści:

    Kaszotto z pieczonym burakiem, czosnkiem i pietruszką – wytrawny przepis z kaszą

    Przepis na 1 porcję

    W 1 porcji: 400 kcal, 10 g białka, 11 g tłuszczu, 60 g węglowodanów, 7,5 g błonnika

    Składniki:

    • 5 łyżek suchej kaszy jęczmiennej pęczak (70 g)
    • 1 szklanka bulionu warzywnego (250 ml)
    • 120 g buraka
    • 0,5 ząbka czosnku
    • 20-30 g cebuli czerwonej
    • 1 łyżeczka masła
    • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
    • 2 łyżeczki posiekanej pietruszki
    • Przyprawy: sól, pieprz, tymianek, rozmaryn

    Przygotowanie :

    1. Buraka zawinąć w folię aluminiową i piec 20-25 min w temp. 180 st.C. 
    2. Upieczonego buraka obrać i zetrzeć na tarce.
    3. Cebulę posiekać, następnie przesmażyć na patelni z rozgrzaną oliwą i masłem. Po kilku minutach dodać czosnek.
    4. Po 2 min dodać na patelnię suchą kaszę, bulion i starte buraki.Gotować pod przykryciem ok. 15 min. Pod koniec gotowania dodać przyprawy i posiekaną natkę pietruszki. 

    Słodka gryczanka z truskawkami i borówkami –  przepis z kaszą na słodko

    Przepis na 1 porcję

    W 1 porcji: 400 kcal, 15 g białka, 14 g tłuszczu, 52 g węglowodanów, 6,5 g błonnika

    Składniki:

    • 40 g suchej kaszy gryczanej niepalonej (3 łyżki)
    • 200 ml mleka 1,5%
    • 1 łyżeczka miodu
    • 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
    • 50 g truskawek
    • 30 g borówek 

    Przygotowanie:

    1. W garnku podgrzać mleko, dodać kaszę i gotować do miękkości – można podlewać wodą w razie potrzeby.
    2. Ugotowaną kaszę przełożyć do miseczki, dodać miód, posiekane orzechy oraz owoce.
    sałatka oliwki kasza miska obiad

    Sałatka z kaszą bulgur, pomidorami suszonymi, fetą i oliwkami –  wytrawny przepis z kaszą

    Przepis na 1 porcję

    W 1 porcji: 400 kcal, 14 g białka, 23 g tłuszczu, 28,5 g węglowodanów, 7,5 g błonnika

    Składniki:

    • 40 g suchej kaszy bulgur
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 20 g oliwek (1,5 łyżki)
    • 1 garść rukoli
    • 2 pomidory suszone
    • 40 g sera typu Feta
    • Przyprawy: pieprz, oregano, czosnek granulowany

    Przygotowanie:

    1. Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu.
    2. Oliwki i pomidory drobno pokroić, ser skroić w kostkę. 
    3. Oliwę wymieszać z przyprawami, dodać do kaszy i wymieszać z pozostałymi składnikami. 
    kasza bowl obiad azja sałatka wege

    Buddha bowl z kaszą, warzywami i tofu – azjatycki przepis z kaszą

    Przepis na 1 porcję

    W 1 porcji: 400 kcal, 16 g białka, 19 g tłuszczu, 38 g węglowodanów, 8,5 g błonnika

    Składniki:

    • 30 g suchej kaszy gryczanej niepalonej
    • 40 g marchwi
    • 40 g buraków
    • 30 g czerwonej papryki
    • 1 garść jarmużu
    • 0,5 ogórka gruntowego
    • 90 g tofu naturalnego
    • 3 łyżeczki oliwy 
    • 0,5 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
    • 1 łyżeczka sezamu
    • 1 łyżka sosu sojowego
    • szczypta rozmarynu
    • Przyprawy do tofu: czosnek granulowany, imbir mielony, papryka słodka, kmin rzymski, pieprz cayenne
    • Przyprawy do jarmużu: sól, pieprz, czosnek granulowany

    Przygotowanie:

    1. Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu.
    2. Tofu położyć na ręczniku papierowym, na wierz położyć kolejny arkusz ręcznika i nałożyć ciężką deskę do krojenia lub garnek – odstawić na 10 min, aby tofu się dobrze osuszyło. 
    3. Tofu skroić w kostkę, wymieszać z sosem sojowym, po 2 min obtoczyć w skrobi wymieszanej z przyprawami. Tak przygotowane tofu usmażyć na 1 łyżeczce oliwy na patelni do uzyskania złotego koloru. 
    4. Jarmuż zalać wrzątkiem i odcedzić po 2 min. Następnie przesmażyć na 1 łyżeczce oliwy na patelni z dodatkiem przypraw, po kilku min, gdy jarmuż będzie miękki, dodać sezam i zdjąć z palnika. 
    5. Marchew pokroić w plastry, buraki pokroić w kostkę, wymieszać warzywa z oliwą, solą i rozmarynem. Wyłożyć na papier do pieczenia i piec ok. 15-20 min w temp 180 st.C.
    6. W misce ułożyć kaszę, upieczone warzywa, tofu, jarmuż. Dodać ogórka startego na tarce w długie paski oraz plastry papryki. 
    kasza gryczana miska obiad błonnik

    Kaszotto z pieczarkami, marchewką i groszkiem –  smakowity przepis z kaszą

    Przepis na 1 porcję

    W 1 porcji: 400 kcal, 12 g białka, 12 g tłuszczu, 56 g węglowodanów, 9,5 g błonnika

    Składniki:

    • 65 g suchej kaszy jęczmiennej pęczak
    • 300 ml bulionu warzywnego
    • 40 g groszku zielonego mrożonego
    • 3 pieczarki
    • 50 g marchwi
    • 30 g cebuli
    • 0,5 ząbku czosnku
    • 1 łyżka oliwy
    • sól, pieprz

    Przygotowanie:

    1. Na dnie garnka rozgrzać oliwę i masło, dodać posiekaną cebulę.
    2. Po 5 min dodać pieczarki skrojone w plastry, marchew pokrojoną w słupki i rozdrobniony czosnek, smażyć razem.
    3. Po 5 min dodać kaszę oraz bulion i gotować do miękkości kaszy, pod koniec gotowania dodać groszek, sól i pieprz i gotować jeszcze 5 min.