
Dieta norweska: zasady, jadłospis, efekty i opinie. Czy warto?
Dieta norweska, znana też jako dieta jajeczno-grejpfrutowa, zyskała popularność jako rzekomo szybki sposób na utratę kilogramów. Obiecuje spektakularne efekty w krótkim czasie. Ale czy za tymi obietnicami kryje się zdrowy i zbilansowany plan żywieniowy? Przeczytaj artykuł!
Założenia diety norweskiej
Dieta norweska, pomimo swojej nazwy, nie jest tym samym, co dieta standardowa mieszkańców Skandynawii. Ponadto wbrew powszechnej opinii, nie została opracowana na Uniwersytecie w Oslo – a w każdym razie sama uczelnia wypiera się tego.
Dieta norweska to bardzo restrykcyjny sposób odżywiania, który wymaga bardzo dużo samozaparcia i dyscypliny. Co ciekawe, opiera się ona głównie na dwóch produktach: grejpfrutach oraz jajkach gotowanych na twardo, choć, oczywiście, dopuszczalne są także inne składniki.
- Dieta norweska trwa 14 dni i nie wolno jej przerwać – w przypadku potknięcia, należy zacząć wszystko od nowa.
- Jadłospis składa się na trzy posiłki dziennie: śniadanie, drugie śniadanie/lunch oraz obiad.
- Zaleca się, aby w trakcie trwania diety, wypijać 2-3 litry płynów na dzień. Najlepsza jest oczywiście niegazowana woda mineralna, jednak dopuszczalne są także słaba kawa, herbata oraz ziołowe napary.
- Ważnym elementem diety norweskiej jest czasowa rezygnacja z aktywności fizycznej. Twórcy tego sposobu żywienia ostrzegają, że organizm jest zbyt osłabiony, a zwiększone zmęczenie może jeszcze dodatkowo go obciążyć i doprowadzić do poważnych problemów zdrowotnych.
Produkty w diecie norweskiej
Poniższa tabela przedstawia zestawienie produktów dozwolonych i zakazanych w trakcie stosowania diety norweskiej.
Produkty dozwolone na diecie norweskiej | Produkty zakazane na diecie norweskiej |
Gotowane na twardo jajka | Smażone, panierowane, pieczone i grillowane z tłuszczem mięsa, ryby i owoce morza |
Grejpfruty i jabłka (w formie dodatku do surówek) | Smażone, sadzone i faszerowane jajka oraz jajecznica |
Gotowane mięso (wołowina, jagnięcina, chude ryby, drób) bez dodatku tłuszczu | Większość owoców (z wyjątkiem dozwolonych) |
Sałatki z warzyw liściastych | Produkty zbożowe |
Surówki (seler naciowy, marchew, pomidor, ogórek konserwowy) | Potrawy z dodatkiem śmietany, oleju, majonezu, soli |
Gotowane warzywa bez tłuszczu (np. kapusta, szpinak) | Żywność wysokoprzetworzona |
Zupa jarzynowa | Słodzone soki |
Pieczywo pełnoziarniste lub razowe | Napoje gazowane |
Woda mineralna niegazowana | Alkohol |
Słaba kawa | |
Herbata (także ziołowa i owocowa) bez cukru | |
Przyprawy: pieprz, ziele angielskie, tymianek, liście laurowe, jogurt naturalny |
Warto nadmienić, że twórcy diety przestrzegają, aby w trakcie jej trwania, nie łączyć w jednym posiłku tłuszczów i węglowodanów. Takie działanie tłumaczy się przyspieszeniem procesu redukcji masy ciała i tym samym uzyskaniem szybszych efektów.

Efekty diety norweskiej
Twórcy diety norweskiej oraz jej zwolennicy wychwalają ją za bardzo szybkie i wyraźne efekty. Przestrzeganie wszystkich zasad ma skutkować utratą nawet 10 kg i to w przeciągu zaledwie 14 dni. Autorzy diety przekonują, że podczas przerw między ostatnim a pierwszym posiłkiem organizm pobiera energię z tkanki tłuszczowej; w efekcie zmniejsza się masa ciała. Ponadto ten sposób żywienia rzekomo powoduje przyspieszenie metabolizmu, co ma pomóc w utrzymaniu nowej wagi, już po zakończeniu diety.
Dieta norweska: jadłospis (przykład)
Poniżej znajduje się przykładowy, trzydniowy plan żywieniowy oparty na zasadach diety norweskiej. Jadłospis w tej diecie jest bardzo monotonny i restrykcyjny
Posiłek | Dzień 1 | Dzień 2 | Dzień 3 |
Śniadanie | 2 jajka na twardo, grejpfrut, czarna kawa lub herbata bez cukru | 2 jajka na twardo, pomidor, rukola, grejpfrut | 1-2 jajka na twardo, słaba herbata, grejpfrut |
Lunch / DrugieŚniadanie | Gotowana pierś z kurczaka, sałata, ogórki konserwowe, kromka pieczywa razowego | Gotowany halibut, surówka z jabłka i marchewki, jogurt naturalny | 1-2 jajka, gotowany szpinak z dodatkiem jogurtu naturalnego |
Obiad | Gotowany dorsz, jajko na twardo, gotowane brokuły z selerem naciowym | Zupa jarzynowa (z dozwolonych warzyw) z kawałkami gotowanego kurczaka | Pieczony w folii dorsz, pomidor, kilka ogórków kiszonych |
Należy pamiętać, że dieta norweska jest bardzo niskokaloryczna i uboga w składniki odżywcze. Jej stosowanie zaleca się maksymalnie przez 14 dni, a każde odstępstwo od reguł wymaga rozpoczęcia diety od nowa.

Zagrożenia, przeciwwskazania i wady diety norweskiej
Dieta norweska, ze względu na swój restrykcyjny charakter, nie jest zalecana dla kobiet w ciąży i karmiących piersią, dzieci, seniorów, a także osób cierpiących na schorzenia układu pokarmowego, nerek, krążenia czy kostnego. Jej stosowanie może prowadzić do licznych skutków ubocznych, takich jak odwodnienie, omdlenia, nerwowość, pogorszenie stanu włosów, skóry i paznokci.
Główne wady diety norweskiej to monotonia, która prowadzi do niedoborów witamin i minerałów, oraz zaburzenie proporcji makroskładników. Wbrew obietnicom, dieta ta spowalnia metabolizm, a organizm w poszukiwaniu energii zaczyna spalać masę mięśniową zamiast tkanki tłuszczowej. Co więcej, po jej zakończeniu niemal gwarantowany jest efekt jojo, niweczący cały wysiłek włożony w odchudzanie.
Jeżeli poszukujesz diety, dzięki której poprawisz swój stan zdrowia i jednocześnie uzyskasz wymarzoną sylwetkę, nie decyduj się na tzw. diety cud. Dobrym pomysłem może być skorzystanie z usług cateringu dietetycznego; dzięki niemu otrzymasz smaczne i zdrowe posiłki, odpowiednio dopasowane do twojego stylu życia. Skorzystaj z wyszukiwarki Dietly, aby znaleźć catering blisko swojego miejsca zamieszkania.
