Dieta norweska – na czym polega? Poznaj zasady sposobu żywienia
Dieta norweska, wbrew swojej nazwie, nie ma zbyt wiele wspólnego ze sposobem odżywiania się Norwegów. Ta restrykcyjna dieta ma na celu przede wszystkim szybką i spektakularną utratę wagi. Czy jednak rzeczywiście daje takie rezultaty, jakie obiecują jej twórcy?
- Dieta norweska to wymagający wielkiego samozaparcia sposób odżywiania, który, w założeniu, pozwala zrzucić zbędne kilogramy.
- Jadłospis diety norweskiej opiera się przede wszystkim na jajkach i grejpfrutach, dopuszczalne są także m.in. gotowane warzywa, mięso, chude ryby i pełnoziarniste pieczywo.
- Na diecie norweskiej należy unikać m.in. smażonych potraw, produktów zbożowych oraz alkoholu.
- Dieta norweska trwa 14 dni i składa się na 3 posiłki dziennie.
- Twórcy diety obiecują utratę nawet 10 kg w ciągu 14 dni.
- Dieta z Oslo uważana jest za monotonną i większość specjalistów od żywienia nie zaleca jej stosowania.
- Do skutków ubocznych stosowania diety norweskiej należą m.in. omdlenia, nerwowość, pogorszenie się kondycji włosów, cery i paznokci.
- Chociaż dietę norweską uważa się za odchudzającą, to utrata kilogramów – jest krótkotrwała bardzo szybko po jej zakończeniu powraca się do dawnej wagi.
Zasady diety norweskiej
Dieta norweska, pomimo swojej nazwy, nie jest tym samym, co dieta standardowa mieszkańców Skandynawii. Ponadto, wbrew powszechnej opinii, nie została opracowana na Uniwersytecie w Oslo – a w każdym razie sama uczelnia wypiera się tego.
Dieta norweska to bardzo restrykcyjny sposób odżywiania, który wymaga bardzo dużo samozaparcia i dyscypliny. Co ciekawe, opiera się ona głównie na dwóch produktach: grejpfrutach oraz jajkach gotowanych na twardo, choć, oczywiście, dopuszczalne są także inne składniki. Dieta norweska trwa 14 dni i nie wolno jej przerwać – w przypadku potknięcia, należy zacząć wszystko od nowa. Jadłospis składa się na trzy posiłki dziennie: śniadanie, drugie śniadanie/lunch oraz obiad. Ponadto zaleca się, aby w trakcie trwania diety, wypijać 2-3 litry płynów na dzień. Najlepsza jest oczywiście niegazowana woda mineralna, jednak dopuszczalne są także słaba kawa, herbata oraz ziołowe napary.
Ważnym elementem diety norweskiej jest czasowa rezygnacja z aktywności fizycznej. Twórcy tego sposobu żywienia ostrzegają, że organizm jest zbyt osłabiony, a zwiększone zmęczenie może jeszcze dodatkowo go obciążyć i doprowadzić do poważnych problemów zdrowotnych.
Produkty dozwolone na diecie norweskiej
Dieta norweska należy do bardzo restrykcyjnej; osoby podejmujące się jej muszą przez 2 tygodnie przestrzegać ścisłych zasad, które polegają m.in. na spożywaniu wyłącznie kilkunastu określonych produktów. Do dozwolonych posiłków i składników należą:
- gotowane na twardo jajka;
- grejpfruty i jabłka (te drugie w formie dodatku do surówek i sałatek);
- gotowane mięso (wołowina, jagnięcina, chude ryby i drób) w ostateczności pieczone albo grillowane, jednak bez dodatku tłuszczu;
- sałatki z liściastych warzyw;
- surówki z selera naciowego, marchwi, pomidora i ogórka konserwowego;
- gotowane warzywa, bez dodatku tłuszczu (m.in. kapusta, szpinak);
- jarzynowa zupa;
- pełnoziarniste lub razowe pieczywo;
- woda mineralna (bez gazu);
- słaba kawa;
- herbata, w tym ziołowa i owocowa, bez dodatku cukru;
- dodatki do potraw: pieprz, ziele angielskie, tymianek, liście laurowe, jogurt naturalny.
Produkty zakazane na diecie norweskiej
Zasady dotyczące diety norweskiej uwzględniają także produkty, które w trakcie jej trwania, są niedozwolone. Należą do nich:
- smażone, panierowane, pieczone i grillowane z tłuszczem mięsa, ryby i owoce morza;
- smażone, sadzone i faszerowane jajka oraz jajecznica;
- większość owoców, z wyjątkiem grejpfrutów i jabłek;
- produkty zbożowe;
- potrawy z dodatkiem śmietany, oleju, majonezu lub soli;
- wysokoprzetworzona żywność;
- słodzone soki;
- gazowane napoje;
- alkohol.
Warto nadmienić, że twórcy diety przestrzegają, aby w trakcie jej trwania, nie łączyć w jednym posiłku tłuszczów i węglowodanów. Takie działanie tłumaczy się przyspieszeniem procesu redukcji masy ciała i tym samym uzyskaniem szybszych efektów.
Efekty diety z Oslo
Twórcy diety norweskiej oraz jej zwolennicy wychwalają ją za bardzo szybkie i wyraźne efekty. Przestrzeganie wszystkich zasad ma skutkować utratą nawet 10 kg i to w przeciągu zaledwie 14 dni. Autorzy diety przekonują, że podczas przerw między ostatnim a pierwszym posiłkiem organizm pobiera energię z tkanki tłuszczowej; w efekcie zmniejsza się masa ciała. Ponadto ten sposób żywienia rzekomo powoduje przyspieszenie metabolizmu, co ma pomóc w utrzymaniu nowej wagi, już po zakończeniu diety.
Przykładowy jadłospis diety norweskiej
Nie da się ukryć, że jedną z zalety diety z Oslo jest prostota; poszczególne dania są możliwe do przygotowania nawet przez zupełnych laików. Co więcej, nie trzeba zbyt długo zastanawiać się co przygotować do jedzenia: ilość produktów możliwych do spożycia jest ograniczona. Przykładowy jadłospis diety norweskiej na jeden dzień może prezentować się następująco:
- Śniadanie: 1-2 jajka gotowane na twardo, grejpfrut, słaba kawa lub herbatka ziołowa.
- Drugie śniadanie: 1-2 jajka gotowane na twardo, gotowany szpinak z dodatkiem jogurtu naturalnego, herbata.
- Obiad: gotowane mięso wołowe, surówka z kapusty, marchwi, jabłka i selera naciowego, słaba kawa lub herbata.
Dieta norweska – przeciwwskazania
Ze względu na swoją specyfikę dieta norweska nie jest odpowiednia dla wszystkich. Powinni z niej zrezygnować przede wszystkim:
- kobiety w ciąży i karmiące piersią;
- dzieci i dorastająca młodzież;
- seniorzy;
- osoby z problemami ze strony układu pokarmowego;
- osoby ze schorzeniami nerek;
- osoby z chorobami układu krążenia i układu kostnego.
Skutki uboczne diety norweskiej
Niestety, dieta norweska, chociaż ma swoich zwolenników, nie jest polecana przez większość lekarzy i dietetyków. Skutki uboczne jej stosowania, na jakie wskazuje się najczęściej, to m.in.:
- odwodnienie;
- omdlenia;
- nerwowość i drażliwość;
- łamliwość paznokci;
- nadmierne wypadanie włosów;
- problemy z cerą.
Największe wady diety norweskiej
Nie jest tajemnicą, że restrykcyjny plan żywienia, jakim jest dieta z Oslo, ma wiele wad. Co powoduje, że nie jest polecana przez znaczącą część środowiska naukowego, zajmującego się żywieniem?
- Monotonia – jadłospis diety norweskiej jest bardzo ograniczony. Eliminuje tym samym wiele korzystnych dla zdrowia produktów spożywczych, co przyczynia się do niedoborów witamin i minerałów. Ma to niemały wpływ na stan naszego zdrowia oraz samopoczucie (wymieniane wcześniej osłabienie czy nerwowość mają zatem swoje uzasadnienie). Nieodpowiednia proporcja makroskładników w diecie może ponadto doprowadzić do zaburzeń równowagi kwasowo-zasadowej.
- Spowolnienie metabolizmu – wbrew temu, do czego przekonują zwolennicy diety, nie powoduje ona przyspieszenia metabolizmu. Wręcz przeciwnie – podstawowa wiedza o żywieniu wystarczy, aby zdać sobie sprawę, że jadłospis, który eliminuje źródło energii w postaci pełnowartościowych posiłków, może przynieść zupełnie odwrotne do zamierzonych skutki. Stosowanie diety norweskiej przyczynia się zatem nie do przyspieszenia, a do spowolnienia procesu przemiany materii.
- Utrata masy mięśniowej – chociaż autorzy diety obiecują, że przerwy między posiłkami pozwalają na zmniejszenie masy tłuszczowej, w rzeczywistości jest inaczej. Podczas długich przerw, kiedy organizm zostaje „odcięty” od źródeł energii, pobiera ją nie z tkanki tłuszczowej, a mięśniowej. W efekcie tracimy nie tłuszcz, a mięśnie!
- Efekt jojo – przez fakt, że dieta jest restrykcyjna, jej zakończenie wiąże się z ryzykiem wystąpienia efektu jojo, czyli nagłego powrotu do dawnej wagi. W efekcie cały wysiłek włożony w wytrwanie w diecie idzie na marne.
Jeżeli poszukujesz diety, dzięki której poprawisz swój stan zdrowia i jednocześnie uzyskasz wymarzoną sylwetkę, nie decyduj się na tzw. diety cud. Dobrym pomysłem może być skorzystanie z usług cateringu dietetycznego; dzięki niemu otrzymasz smaczne i zdrowe posiłki, odpowiednio dopasowane do twojego stylu życia. Skorzystaj z wyszukiwarki Dietly, aby znaleźć catering blisko swojego miejsca zamieszkania. Do przykładowych wyszukiwań należą:
- catering dietetyczny Kraków;
- catering dietetyczny Wrocław;
- catering dietetyczny Poznań.
Dieta norweska – podsumowanie
Dieta norweska nie jest, jak mogłoby się wydawać, pełnowartościowym i zbilansowanym sposobem żywienia większości mieszkańców krajów skandynawskich. To bardzo restrykcyjna i monotonna dieta, której głównym celem jest szybka i znaczna utrata wagi. Wbrew obietnicom jej twórców zmniejszenie masy ciała jest jednak bardzo krótkotrwałe – efekt jojo jest bardzo prawdopodobny. Ponadto negatywne skutki uboczne ograniczonego jadłospisu sprawiają, że nawet perspektywa zrzucenia kilku nadprogramowych kilogramów staje się mało atrakcyjna.