Dieta low carb – efekty. Zalety i wady, porównanie z keto
Powstało już wiele artykułów o tym, czym jest dieta low carb. Efekty krótko- i długofalowe są w nich zwykle na dalszym planie. Dlatego tutaj chcemy skupić się nie tyle na odżywianiu, ile na jego rezultatach. Te nie są jednoznaczne. Sprawdź, co warto wiedzieć!
Diety LCHF (low carb, high fat) mają wiele wariantów. Cechy wspólne to ograniczenie spożywania cukrów i przestawienie organizmu na czerpanie energii z tłuszczu. W każdej odmianie jest też ryzyko istotnych niedoborów żywieniowych. Nie można do końca przewidzieć, jak się skończy dieta low carb – efekty są uzależnione od wielu czynników. Zdrowe osoby z dużą motywacją mogą w ten sposób rozpocząć skuteczne odchudzanie i pracę nad sylwetką. Inni szybko wrócą do poprzedniej wagi, a do tego wpadną w kłopoty zdrowotne. Dlatego warto najpierw skonsultować się z dietetykiem i lekarzem.
Dieta low carb – efekty pozytywne, zalety ograniczania cukrów
Po przejściu na odżywianie LCHF podstawowym paliwem dla organizmu stają się kwasy ketonowe, wytwarzane przez wątrobę po strawieniu tłuszczów. Wiele zależy od ilości, rodzaju oraz jakości spożywanych lipidów. Jeżeli podstawą diety low carb będą tłuszcze roślinne, spadnie poziom trójglicerydów i wzrośnie stężenie „dobrego” cholesterolu HDL. Wzmocnione ściany naczyń krwionośnych to niższe ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Indywidualnie skomponowana i zbilansowana dieta niskowęglowodanowa jest też zalecana pacjentom z:
- hiperglikemią;
- insulinoopornością;
- cukrzycą typu I i II;
- padaczką lekooporną.
Skąd takie działanie diety low carb? Efekty pozytywne ograniczenia węglowodanów wynikają najprawdopodobniej z ustabilizowania poziomu glikogenu i insuliny we krwi. W tej sprawie nie ma jednak jednomyślności. Wiele osób za największą zaletę uważa szybką, motywującą do dalszego działania utratę wagi. W dalszej części wpisu przekonasz się, że odchudzanie to bardziej złożona kwestia niż (nie)jedzenie węglowodanów. Sprawdź oferty dietetyczne na Dietly:
- catering dietetyczny Toruń;
- catering dietetyczny Białystok;
- catering dietetyczny Szczecin.
Skutki uboczne, negatywne efekty diety low carb
Niedobory są niejako z definicji wpisane w diety niskowęglowodanowe czy jeszcze bardziej radykalne diety ketogeniczne. Organizm pozbawiony potrzebnych substancji odżywczych może zacząć odkładać tłuszcz i spalać białko mięśni zamiast zapasów tkanki tłuszczowej. Na diecie low carb konieczna jest suplementacja m.in. witamin C i B1, kwasu foliowego, jodu, magnezu, potasu, wapnia czy żelaza. Poważne braki w żywieniu przez zwiększenie podaży tłuszczu dają o sobie znać poprzez:
- osłabienie organizmu;
- kłopoty żołądkowo-jelitowe;
- problemy z koncentracją;
- zaburzenia pracy serca.
Są osoby, które w ogóle nie powinny interesować się dietą low carb. Efekty negatywne są szczególnie groźne dla kobiet w ciąży, małych dzieci i młodzieży, pacjentów z chorobami nerek, wątroby, tarczycy, układu nerwowego i serca. Podwyższone zagrożenie zaburzeniami kardiologicznymi występuje także przez tłuszcze odzwierzęce. Te lipidy mocniej zwiększają poziom cholesterolu LDL, który sprzyja miażdżycy i innym schorzeniom układu krwionośnego. Przed przejściem na odchudzającą dietę keto, nisko- lub średniowęglowodanową upewnij się, że nie masz przeciwwskazań medycznych!
Odchudzanie dietą low carb. Efekt szybki, ale trudny do utrzymania
Błyskawiczne rezultaty chudnięcia na diecie średnio- i niskowęglowodanowej czy ketogenicznej mają swoje źródło w utracie wody. Trudno uniknąć efektu jo-jo, nawet przy prawidłowym wyjściu ze stanu ketozy. Trwała redukcja zapasów tkanki tłuszczowej to dłuższy proces. Zrzucenie zbędnych kilogramów na stałe będzie możliwe przede wszystkim dzięki ujemnemu bilansowi energetycznemu – z zapewnieniem organizmowi normalnego przeprowadzania procesów fizjologicznych. Nie zawsze jest to możliwe na diecie low carb.Efekty odchudzania chciałoby się zachować jak najdłużej. To wymaga nie tylko tymczasowej zmiany nawyków żywieniowych i zwiększonej aktywności fizycznej, ale też permanentnej poprawy stylu życia. Każdy reaguje inaczej na dietę, suplementację czy ćwiczenia – to zależy m.in. od wieku, płci, stanu zdrowia czy obciążenia różnymi obowiązkami. Dlatego warto zwrócić się do specjalistów po indywidualną poradę i jadłospis.