Blog

Co to insulinooporność – objawy i diagnoza. Jak rozpoznać insulinooporność?

Autorka artykułu: dietetyk Joanna Marciszewska

Sprawdź, czym jest insulinooporność i jakie badania diagnostyczne pomagają w rozpoznaniu tego zaburzenia. W tym artykule omawiamy diagnostykę, przyczyny i objawy stanu, w którym komórki organizmu stają się oporne na działanie insuliny.

Spis treści:

pobierz tabele indeksu glikemicznego

Co to jest insulinooporność?

Stan obniżonej wrażliwości tkanek na hormon odpowiedzialny za regulację poziomu glukozy we krwi, czyli insulinę, to insulinooporność.  Konsekwencją insulinooporności jest wydzielanie przez trzustkę większych ilości insuliny niż w prawidłowych warunkach, co jest dużym obciążeniem dla tego narządu. Dodatkowo nadmierne stężenie insuliny we krwi przy insulinooporności predysponują między innymi do wzmożonego gromadzenia tkanki tłuszczowej w organizmie.

Diagnostyka w kierunku tego zaburzenia zwykle jest zalecana przez diabetologa lub endokrynologa, z uwagi na występujące przy insulinooporności objawy. Badania diagnostyczne w kierunku insulinooporności możemy zrobić także na własny koszt w prywatnych laboratoriach. Na podstawie uzyskanego wyniku lekarz ocenia, czy reakcja naszego organizmu na spożycie glukozy jest prawidłowa i w przypadku zaburzeń może zdiagnozować insulinooporność. Leczenie takiego stanu powinno składać się z kilku elementów – niekiedy wprowadza się farmakoterapię, ale niemalże zawsze zalecana jest regularna aktywność fizyczna, a dieta przy insulinooporności powinna być o niskim indeksie glikemicznym.

Insulinooporność – objawy

Najczęstszymi objawami przy insulinooporności jest uczucie zmęczenia, wzmożona senność, bóle głowy, rozdrażnienie, obniżenie nastroju, problemy z koncentracją, pogorszenie zdolności do zapamiętywania.

O tym jak wspomóc pracę mózgu pisaliśmy tutaj: Dieta dla mózgu – wpływ diety na pamięć i koncentrację

Objawy insulinooporności nierzadko dotyczą nadmiernej masy ciała, niezamierzonego przybrania na wadze lub braku postępów na drodze procesu odchudzania. Nadmierny apetyt to objaw insulinooporności, który dodatkowo nie sprzyja redukowaniu masy ciała. To właśnie kłopoty związane z nadmierną wagą są częstym problemem, z którym zmagają się osoby z występującą insulionoopornością. W przypadku, gdy zauważamy u siebie objawy insulinooporności, to warto skontaktować się z lekarzem rodzinnym, który oceni nasz stan zdrowia i będzie mógł skierować nas do specjalisty zajmującego się leczeniem insulinooporności, czyli do endokrynologa lub diabetologa.

Insulinooporność – diagnoza

Diagnostyka insulinooporności jest podejmowana na podstawie badania krzywej glukozowej i krzywej insulinowej. Takie badanie może być nam zlecone w ramach świadczeń NFZ od endokrynologa lub diabetologa, który stwierdzi, że nasze objawy wskazują na insulinooporność. Badania diagnostyczne w kierunku insulinooporności wymagają od nas poświęcenia 2 godzin w laboratorium, ponieważ zazwyczaj zaleca się wykonanie 3-punktowej krzywej cukrowej i insulinowej. Oznacza to, że jeśli podejrzewa się u nas insulinooporność, to pierwszym punktem takiego badania będzie pomiar insuliny i glukozy na czczo, a następnie po 1 godzinie i po 2 godzinie od spożycia roztworu zawierającego 75 gram glukozy. Dzięki takiemu badaniu lekarz może stwierdzić, czy występuje u nas insulinooporność, a jeśli tak, to jak bardzo jest ona zaawansowana i jakie kroki należy podjąć, aby poprawić nasze zdrowie.

Przyczyny insulinooporności

Czynniki genetyczne są nierzadko głównymi przyczynami insulinooporności – mamy nieco wyższe ryzyko insulinooporności w przypadku, gdy wśród naszych krewnych występowała ta przypadłość lub cukrzyca typu II. Na te predyspozycje nie mamy wpływu, ale możemy modyfikować bardzo istotne w rozwoju insulinooporności czynniki środowiskowe. Będziemy mieć wyższe ryzyko wystąpienia insulinooporności, jeśli prowadzimy niezdrowy styl życia – mamy nieprawidłową dietę, niewielką aktywność fizyczną, regularnie spożywamy alkohol, palimy papierosy. Wysoki poziom stresu również nie pozostaje bez znaczenia w przypadku insulinooporności.

Ponadto przyczyną insulinooporności może być nadmierna masa ciała oraz wiek, ponieważ im jesteśmy starsi, tym ryzyko tego zaburzenia jest większe.

W przypadku występowania insulinooporności zaleca się dietę z niskim indeksem glikemicznym, którą oferuje wiele cateringów dietetycznych. Wystarczy wejść na stronę naszej porównywarki > wpisać swoje miasto > zaznaczyć w panelu bocznym filtr Rodzaj Diety: Niski indeks.

Popularne wpisy na blogu:

Dlaczego ciemny chleb jest lepszy od jasnego?
Anemia – objawy, badania diagnostyczne i najlepsze źródła żelaza
Jaką funkcję w organizmie pełni białko?
Białko w warzywach – które mają go najwięcej?
Właściwości i rodzaje białek – jak stosować białko?
Czym grozi niedobór białka w diecie?
Imprezowe kompendium wiedzy – co ma wpływ na kaca?
TOP 5 Dieta dla Mam – catering dietetyczny w ciąży
Co jeść w ciąży – porady dietetyka
Dieta na odchudzanie – jak stosować, co jeść, żeby schudnąć?
Przepisy na 4 zimowe desery w wersji fit
Czy naturalne afrodyzjaki działają? Jak zwiększyć libido?
Kiedy brać probiotyk? Przy antybiotykoterapii i nie tylko
Czym jest nietolerancja laktozy? Objawy, diagnostyka i dieta.
Ciałopozytywność – co to właściwie znaczy?

Podobne artykuły

Dieta zupowa – na czym polega?

Dieta zupowa – na czym polega?

Dieta zupowa wywodzi się od diety kapuścianej, w której głó...

Diety specjalistyczne

29.09.2021

Dieta refluksowa – co można jeść przy refluksie

Dieta refluksowa – co można jeść przy refluksie