Dieta insulinooporność – czego nie jeść? Zasady sposobu żywienia
Dieta insulinooporność – czego nie jeść, a co jest dozwolone przy zaburzeniu? Poznaj definicję insulinooporności, zasady diety oraz sprawdź, co należy wyeliminować z codziennego jadłospisu.
- Insulinooporność to zaburzenie metaboliczne, które powoduje obniżoną wrażliwość organizmu na insulinę.
- Niezdiagnozowana insulinooporność nierzadko prowadzi do poważnych powikłań, np. cukrzycy typu 2.
- W grupie ryzyka zachorowania na insulinooporność są osoby otyłe, prowadzące siedzący tryb życia, niezdrowo się odżywiające.
- Dieta przy insulinooporności wymaga rezygnacji z m.in. dużej ilości cukru, słodzonych produktów oraz wysokoprzetworzonej żywności.
- Na diecie ważne jest zwracanie większej uwagi na skład produktów oraz ich indeks glikemiczny.
Co to jest insulinooporność?
Insulinooporność jest wyjątkowo niebezpiecznym zaburzeniem metabolicznym. Powoduje ona obniżoną wrażliwość ludzkiego organizmu na działanie hormonu insuliny, który odpowiada za regulowanie poziomu cukru we krwi. Wiąże się ona z ryzykiem powikłań, do których należy m.in. rozwój cukrzycy typu 2.
Na wystąpienie zaburzenia mają wpływ przede wszystkim:
- nadwaga i otyłość;
- nieodpowiednia dieta;
- brak aktywności fizycznej;
- predyspozycje genetyczne.
Jaką dietę stosować przy insulinooporności?
Przy insulinooporności konieczne jest zwrócenie większej uwagi na nawyki żywieniowe. Ważne są nie tylko same posiłki, ale i sposób ich podania, łącznie poszczególnych produktów oraz stosowanie odpowiednich metod obróbki termicznej. O czym należy zatem pamiętać?
- Posiłki o podobnej objętości – zbyt duże posiłki mogą nadmiernie obciążać trzustkę, która zacznie produkować zbyt dużo insuliny.
- Indeks glikemiczny produktów – podczas komponowania posiłków należy zwracać uwagę na składniki, które mają niski oraz średni indeks glikemiczny (<50, 50-70).
- Niepodjadanie między posiłkami – przekąski między posiłkami wpływają na rozchwianie stężenia insuliny i glukozy.
- Odpowiednia obróbka składników – zbytnie rozgotowywanie i rozdrabnianie produktów może wpływać na ich szybsze trawienie, a tym samym wchłanianie węglowodanów.
Dieta przy insulinoodporności – co jeść?
Co powinna zawierać dieta przy insulinooporności?
- Wszystkie warzywa – w szczególności warto sięgnąć po warzywa zielone, kalafiory, brokuły, pomidory, ogórki, rzodkiewki, bakłażany, cukinie, papryki;
- większość owoców, w niedużej ilości – warto sięgnąć zwłaszcza po jagody, borówki, truskawki, maliny, morele, awokado, gruszki i jabłka;
- nasiona roślin strączkowych – np. groch, fasola, soczewica, ciecierzyca;
- produkty zbożowe – pełnoziarnisty makaron, żytnie razowe pieczywo, mąka pełnoziarnista, płatki żytnie i owsiane;
- kasze – gryczana, pęczak;
- ryż – brązowy i dziki;
- mięso – drobiowe, chude;
- ryby – makrela, dorsz, mintaj, sola, łosoś, pstrąg;
- nabiał – chude, naturalne jogurty, twarogi, maślanki, kefiry, serki wiejskie;
- tłuszcze – nierafinowana oliwa z oliwek;
- orzechy i nasiona – nasiona chia, migdały, pistacje, orzechy laskowe, włoskie, siemię lniane, sezam.
Warto w tym momencie wspomnieć, że, wbrew powszechnej opinii, nabiał i słodziki w insulinooporności nie są zakazane i nie trzeba ich unikać.
Dieta insulinooporność – czego nie jeść?
Insulinooporność wiąże się z pewnymi ograniczeniami dietetycznymi. Niestety, niektóre z ograniczenia mogą sprawiać nieco trudności – warto jednak pamiętać, że wszystko to ma na celu poprawę stanu zdrowia, także restrykcyjna dieta. Insulinooporność – czego nie jeść?
- Cukry proste – w szczególności należy uważać na produkty zawierające syrop glukozowo-fruktozowy;
- produkty mleczne – zawierające dużą ilość cukru (np. owocowe jogurty oraz niektóre roślinne zamienniki);
- wyroby cukiernicze – w szczególności należy zwracać uwagę na te zawierające dużo cukru, przy jednoczesnej niskiej zawartości błonnika (drożdżówki, rogaliki, ciastka);
- wysoko przetworzona żywność – gotowe posiłki, fast food.
Dieta insulinooporność – podsumowanie
W przypadku insulinooporności należy pogodzić się z koniecznością wyeliminowania niektórych składników. Może się to okazać trudne, szczególnie w połączeniu z koniecznością zwracania uwagi na indeks glikemiczny poszczególnych produktów.
Osobom, które nie mają czasu na samodzielne przygotowywanie posiłków, polecamy skorzystanie z usług cateringu. Skorzystaj z wyszukiwarki Dietly i znajdź dostawcę blisko swojego miejsca zamieszkania. Często wyszukiwane są:
- catering dietetyczny Warszawa;
- catering dietetyczny Kraków;
- catering dietetyczny Poznań.