Blog

    Produkty bogate w białko – tabela. Gdzie znajdziesz najwięcej białka?

    Białko to jeden z trzech podstawowych makroskładników, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jakie produkty są najlepszym źródłem pełnowartościowego białka? Podpowiadamy, po jakie produkty bogate w białko sięgać i jak zbilansować dietę.

    Najlepsze produkty wysokobiałkowe – co ma dużo białka?

    Jeśli zastanawiasz się nad tym, co ma najwięcej białka i na której półce sklepowej znajdziesz najlepsze produkty zawierające białko, to poniższe listy pomogą ci znaleźć odpowiedź. Sprawdź, co zawiera najwięcej białka i dzięki którym produktom prawidłowo zbilansujesz dietę. 

    Produkty wysokobiałkowe – mięso i ryby

    Białko w produktach – mięso (ilość białka w 100 g produktu)

    • pierś z kurczaka – 21,5 g
    • szynka wieprzowa – 21,5 g
    • polędwica wieprzowa – 20,5 g
    • polędwica wołowa – 20 g
    • pierś z indyka – 19 g

    Spośród mięs najlepiej jest wybierać takie gatunki, które mają niską zawartość tłuszczu – dzięki temu ograniczymy podaż nasyconych kwasów tłuszczowych, jednocześnie dostarczając sobie dobrze przyswajalne białko.

    produkty wysokobiałkowe lista

    Białko w pożywieniu – ryby (ilość białka w 100 g produktu)

    • łosoś wędzony – 21,5 g
    • tuńczyk w sosie własnym – 21 g
    • łosoś świeży – 20 g
    • pstrąg tęczowy świeży – 18,5 g
    • dorsz świeży – 17,5 g
    • mintaj świeży – 16,5 g

    Przetworzone ryby, takie jak wędzony łosoś, tuńczyk w sosie własnym i wędzona makrela to produkty wysokobiałkowe, ale jednocześnie charakteryzują się większą ilością soli, której nadmierne spożycie może zwiększać ryzyko nadciśnienia tętniczego. Z tego powodu warto wprowadzać do diety wysokobiałkowej także świeże ryby, które są również bogate w białko.

    Produkty wysokobiałkowe – nabiał

    Ilość białka w 100 g produktu:

    • ser mozzarella – 24,3 g – 250 kcal
    • twaróg chudy – 20 g – 98 kcal
    • jajka kurze – 12,5 g – 140 kcal
    • jogurt naturalny – 3,6 g – 60 kcal
    • mleko spożywcze 1,5% – 3,5 g – 47 kcal

    Produkty mleczne oraz jajka to kolejna grupa produktów bogatych w białko. Warto jednak zwrócić uwagę na to, że nabiał jest niekiedy wysokokaloryczny – przykładowo ser mozzarella zawiera dużą ilość białka, ale ma 2,5 razy więcej kalorii niż chudy twaróg.

    Czy mleko jest niezdrowe? Obalenie nabiałowych mitów. - Część II

    Produkty wysokobiałkowe – warzywa strączkowe

    Ilość białka w 100 g produktu:

    • tempeh – 20 g
    • parówki sojowe/ kiełbaski sojowe – 18 g
    • tofu – 12 g
    • soczewica czerwona (ugotowana) – 9 g
    • ciecierzyca (ugotowana) – 9 g
    • fasola biała (ugotowana) – 7 g
    • groszek zielony (ugotowany) – 6 g
    • mleko sojowe naturalne – 3 g
    • jogurt sojowy naturalny – 2,5 g

    Osoby, które wykluczają produkty pochodzenia zwierzęcego, często zastanawiają się, w czym jest najwięcej białka roślinnego. Mogą z powodzeniem korzystać z wegańskich źródeł białka takich jak rośliny strączkowe, przetwory sojowe i tempeh. Warto jednak zwracać uwagę na składy sojowych produktów wysokobiałkowych, ponieważ niekiedy pomimo wysokiej zawartości białka, mogą charakteryzować się dużą zawartością dodatków wysokokalorycznych (np. oleje, tłuszcze).

    Produkty wysokobiałkowe – orzechy

    Ilość białka w 100 g produktu:

    • orzechy arachidowe – 25,5 g
    • masło orzechowe – 22 g
    • migdały – 20 g
    • orzechy nerkowca – 18 g
    • orzechy włoskie – 16 g
    • orzechy laskowe – 14,5 g
    • orzechy brazylijskie – 14 g

    Orzechy to kolejna grupa produktów bogatych w białko charakteryzująca się wysoką zawartością białka. Ze względu na dużą ilość tłuszczu, optymalna porcja orzechów powinna wynosić około 30 g dziennie. Możemy je jadać w formie przekąski, dodatki do owsianki, sałatek i dań głównych – chrupiący, bogaty w białko dodatek urozmaici nasze potrawy.

    Dieta przy nadciśnieniu tętnicznym. Co jeść na obniżenie ciśnienia?

    Źródła białka roślinnego – przykłady

    Choć ze źródłami białka nie kojarzą nam się produkty zbożowe, to jednak okazuje się, że mogą one pełnić taką funkcję. Najwyższą zawartością białka cechuje się komosa ryżowa, makaron pełnoziarnisty i kasza gryczana – możemy opierać na ich bazie swoje dania główne oraz dodawać do sałatek. O innych produktach zawierających białko roślinne napisaliśmy tutaj: Dieta wegańska – na co zwrócić uwagę zamawiając dietę wegańską w cateringu dietetycznym?

    Ilość białka w 100 g produktu:

    • quinoa – komosa ryżowa – 14 g
    • makaron pełnoziarnisty – 13,5 g
    • kasza gryczana – 13 g
    • kasza bulgur – 12 g
    • kasza jęczmienna pęczak – 8,5 g
    • ryż basmati – 7 g
    kasza gryczana miska obiad błonnik

    Produkty bogate w białko – lista najlepszych źródeł

    Produkty z białkiem warto uwzględniać w codziennej diecie, pomocna zatem może się okazać poniższa lista przedstawiająca, w czym jest białko. Można zawiesić ją na lodówce, tak aby łatwiej było skomponować zdrową listę zakupów zawierającą produkty bogate w białko.

    Ilość białka w 100 g produktu:

    ProduktBiałko 
    soja (nasiona suche)36,0
    serek wiejski24,0–26,0
    groch (nasiona suche)21,0–25,0
    ser gouda24,0–26,0
    jaja kurze całe12,0–13,0
    jogurt typu skyr10,0–11,0
    nasiona słonecznika20,0–22,0
    makrela wędzona18,0–22,0

    Zapotrzebowanie na białko u sportowców

    Zgodnie z wytycznymi Instytutu Żywności i Żywienia osoby dorosłe powinny spożywać 0,9 g białka na każdy kilogram masy ciała dziennie. Osoby aktywne fizycznie powinny natomiast spożywać 1,4–2,0 g białka na każdy kg masy ciała dziennie. Dzięki takiej zawartości białka w jadłospisie łatwiej będzie o budowanie masy mięśniowej i osiąganie lepszych wyników sportowych. Osoby trenujące często chętnie sięgają po produkty z dużą ilością białka, takie jak odżywki białkowe, twarogi, mięso, czy jaja. Aby zadbać o urozmaicenie diety, warto wiedzieć, jakie są jeszcze inne produkty bogate w białko.

    Zapotrzebowanie na białko u osób starszych

    Wśród osób starszych zalecenia odnośnie podaży białka są takie same jak u pozostałych osób dorosłych, czyli 0,9 g na każdy kilogram masy ciała. Może się to zmienić w przypadku niektórych chorób i niewydolności nerek lub wątroby. Wśród osób starszych problemem może być zbyt niska podaż białka – warto zwracać uwagę na to, czy produkty bogate w białko pojawiają się w ich diecie na co dzień.

    produkty wysokobiałkowe pdf

    Zapotrzebowanie na białko w okresie dojrzewania i u dzieci

    Dzieci i młodzież w okresie dojrzewania mają większe potrzeby w kwestii spożycia białka niż dorośli z uwagi na proces wzrostu organizmu. Zalecane dzienne spożycie białka przedstawione są w poniższej tabeli:

    WiekZalecane spożycie białka (g/kg masy ciała/dzień)
    1-3 lata1,17
    4-15 lat1,10
    15-18 lat0,95

    Zapotrzebowanie na białko w czasie ciąży i karmienia piersią

    W czasie ciąży i laktacji kobiety mają zwiększone zapotrzebowanie na białko, co ma swoje podłoże w konieczności dostarczania tego składnika dziecku. Właśnie dlatego wysokobiałkowe produkty dla przyszłych i świeżo upieczonych mam są bardzo ważne w diecie.

    GrupaZalecane spożycie białka (g/kg masy ciała/dzień)
    Kobiety w ciąży1,20
    Kobiety karmiące piersią1,45

    Kto powinien unikać produktów wysokobiałkowych?

    Osoby z niektórymi chorobami przewlekłymi powinny unikać produktów bogatych w białko. Do takich chorób należą zaburzenia pracy nerek, wątroby i fenyloketonuria. W przypadku celiakii należy wykluczyć tylko jedną grupę białek, czyli gluten. O konieczności unikania produktów wysokobiałkowych powinien poinformować nas lekarz przy diagnozowaniu danej jednostki chorobowej.