Blog

    Nadczynność tarczycy – dieta i suplementacja, jadłospis

    Wiele schorzeń i czynników wywołuje nadczynność tarczycy. Dieta oraz nawyki żywieniowe mają uzupełniać leczenie farmakologiczne. Dlaczego jedzenie jest ważne, jakich produktów unikać i dlaczego? Zobacz, co najczęściej zalecają lekarze!

    Choroba ma rozmaite przyczyny. To np. autoimmunologiczna choroba Gravesa-Basedowa, guzkowe wole, podostre zapalenie organu czy zmiany wywołane ciążą. Główne oznaki obejmują m.in. dużą utratę masy ciała, osłabienie, drżenie rąk, potliwość, biegunki, drażliwość, wytrzeszcz oczu. Możliwe są zaburzenia pracy serca i nerek. W przebiegu nadczynności tarczycy dietę należy skomponować indywidualnie dla konkretnej osoby, w zależności od objawów, ich nasilenia czy aktualnego stanu zdrowia. Dlatego formułowaniem dokładnych zaleceń powinni zająć się lekarze i dietetycy.

    Jakie zmiany zachodzą u osób z nadczynnością tarczycy? Dieta a praca organu

    Nadczynność tarczycy wiąże się ze zwiększonym wydzielaniem hormonów produkowanych przez organ – kalcytoniny, trójjodotyroniny i tyroksyny. Sam gruczoł często ulega znacznemu powiększeniu, staje się wyraźniej wyczuwalny w badaniu palpacyjnym szyi. O zaburzeniu pracy organu często świadczy podwyższone stężenie hormonu TSH z przysadki mózgowej. Substancje chemiczne wytwarzane przez tarczycę są odpowiedzialne między innymi za:

    • metabolizm ustrojowy;
    • gospodarkę wapniowo-fosforową;
    • wytwarzanie ciepła przez ciało, termogenezę.

    Zwiększone tempo podstawowej przemiany materii skutkuje m.in. zwiększeniem poziomu wolnych rodników, przyspieszeniem tzw. obrotu kostnego (wymiany cząsteczek składu kośćca), zwiększoną perystaltyką jelit i niedoborami ważnych składników odżywczych. Stąd tak zróżnicowane dolegliwości zdrowotne, jakie może spowodować nadczynność tarczycy. Dieta dla chorego musi spełniać szereg wymagań:

    Ektomorfik, endomorfik, mezomorfik - rodzaje somatotypów a dieta
    • więcej energii (zwykle ok. 115-125% standardowego zapotrzebowania);
    • wzmacnianie kości;
    • działanie przeciwzapalne;
    • lekkostrawność (szczególnie istotna przy rozwolnieniach);
    • właściwa podaż substancji odżywczych.

    Wpływ składników mineralnych i witamin na tarczycę – m.in. jod, selen, witamina D

    Jod to jeden z najważniejszych mikroelementów potrzebnych do prawidłowej pracy tarczycy. Jednak jego nadmiar może przyczyniać się do rozwoju nadczynności narządu. Pacjentom zaleca się spożywanie 150 μg jodu dziennie – tyle samo, co osobom zdrowym – a w razie przekroczenia dawki spożycie odpowiedniej ilości tzw. goitrenów (nazywanych też goitrogenami), które redukują jego biodostępność. W ten sposób spada ilość T3 i T4, czyli hormonów produkowanych przez tarczycę.

    Kolejny ważne pierwiastki to selen i wapń. Selen poprawia metabolizm hormonów tarczycy, zapobiega powstawaniu nadmiernych ilości reaktywnych form tlenu (oksydantów, utleniaczy), zwiększa też skuteczność leczenia metimazolem. Ważna jest też suplementacja witaminami B i E oraz beta-karotenem (pochodną witaminy A). Wapń i witamina D są konieczne, by dietą zapobiec osteoporozie wtórnej wobec nadczynności tarczycy. Na liście potrzebnych mikroelementów są również:

    witamina D
    • wielonienasycone kwasy tłuszczowe, głównie omega-3 (stany zapalne);
    • cynk, polifenole, antyoksydanty (układ odpornościowy);
    • błonnik (trawienie);
    • magnez (układ nerwowy);
    • potas (serce).

    Nadczynność tarczycy – dieta i wartość energetyczna makroskładników

    Konieczność wysokoenergetycznego żywienia wynika z przyspieszonej przemiany materii. Ciężkie przypadki nadczynności tarczycy wymagają spożywania nawet 150-180% normy ilości dostarczanych kalorii. Wartość energetyczną diety dopasowuje się indywidualnie do potrzeb danej osoby. Podstawowe nośniki energii (kalorii) to węglowodany, tłuszcze i białka – specjaliści zwracają szczególną uwagę na zachowanie odpowiednich proporcji pomiędzy nimi:

    • cukry – od 50 do 70%;
    • lipidy – od 20 do 35%;
    • proteiny – od 12 do 15%.

    Konkretne proporcje zależą od indywidualnych zaleceń. Lekarze biorą pod uwagę nie tylko od choroby tarczycy, ale też pozostałe schorzenia. Przy ustalaniu optymalnej diety oraz zalecanych i niewskazanych produktów ważne są alergie i nietolerancje pokarmowe u danej osoby. Przykładowo dopiero stwierdzenie celiakii powinno powodować wyeliminowanie glutenu. Dieta bezglutenowa u osoby, która nie choruje, zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2. Podobnie w przypadku mleka, nabiału i nietolerancji laktozy czy roślin strączkowych względem dolegliwości pokarmowych.

    kasza gryczana miska obiad błonnik

    Ogólne zasady diety w nadczynności tarczycy a zalecenia indywidualne

    Pacjentom z zaburzeniami narządu i wysokim stężeniem hormonów tarczycowych często poleca się spożywanie 6-7 posiłków dziennie. Trzeba jeść częściej, zwykle nieco mniejsze porcje – objętość i skład posiłków zależą w głównej mierze od wymaganej podaży kalorii. Obniżenie objętości przyjmowanych pokarmów ma na celu poprawę wchłaniania substancji odżywczych i lepszą kontrolę poziomu glukozy we krwi.

    Szacuje się, że połowa pacjentów z nadczynnością tarczycy ma zaburzenia tolerancji tego cukru prostego. W niektórych przypadkach najlepszym rozwiązaniem będzie odżywianie się w sposób, który zapobiega zbyt dużym skokom stężenia glukozy – decyzja powinna należeć do kompetentnego specjalisty. Sprawdź, jak działa dieta niski indeks, poznaj więcej detali i praktycznych informacji w tej sprawie. Możesz także poszukać ofert odpowiedniej dla ciebie diety pudełkowej. Na Dietly znajdziesz oferty cateringu dietetycznego z różnych polskich miast. Wyszukaj:

    • catering dietetyczny Gdynia;
    • catering dietetyczny Toruń;
    • catering dietetyczny Gdańsk.
    Nabiał przy hashimoto - artykuł

    Czego lepiej unikać po powstaniu nadczynności tarczycy?

    Lista produktów zakazanych i dozwolonych może różnić się dla każdego pacjenta, w zależności od zapotrzebowania energetycznego, występujących objawów, stwierdzonych niedoborów czy innych dolegliwości zdrowotnych. Przy niedoczynności tarczycy dieta najczęściej redukuje spożycie lub całkowicie eliminuje następujące produkty i substancje:

    • pobudzająca kofeina – mocna kawa i herbata, napoje energetyzujące;
    • słone przekąski;
    • słodycze;
    • fast foody;
    • alkohol;
    • ostre przyprawy;
    • żywność wysokoprzetworzona – m.in. wędliny, konserwy, pasztety, dania gotowe, produkty z dużą ilością konserwantów etc.

    Co jeść przy nadczynności tarczycy?

    Ryby morskie, wodorosty, owoce morza czy sól kuchenna są dozwolone, ale w ograniczonych ilościach z uwagi na dużą zawartość jodu.

    Jeśli nie ma innych przeciwwskazań, podstawę diety w nadczynności tarczycy stanowią:

    • chude mięsa;
    • jajka;
    • suche nasiona roślin strączkowych (fasola, groch, bób);
    • soja;
    • mleko i produkty mleczne;
    • pełnoziarniste produkty zbożowe – pieczywo, makarony, kasze, ryż;
    • orzechy;
    • świeżo mielone nasiona lnu, pestki dyni, słonecznika;
    • tłuszcze pochodzenia roślinnego – oliwa z oliwek, olej lniany i rzepakowy, masło, margaryna;
    • warzywa i owoce:
      • brokuł;
      • jarmuż;
      • kalafior;
      • kapusta;
      • marchew;
      • papryka;
      • pietruszka;
      • pomidor;
      • sałata;
      • szczaw;
      • szpinak;
      • awokado;
      • brzoskwinia;
      • cytrusy;
      • kiwi;
      • mango;
      • melon;
      • morela;
      • porzeczka;
      • wiśnia.
    owsianka

    Przykładowy jadłospis dla osoby z nadczynnością tarczycy. Dieta w praktyce

    Poniższa rozpiska nie oznacza dobrze zbilansowanego planu posiłków – ma pokazywać, jak może wyglądać żywienie, a nie pomagać konkretnej osobie. Po szczegółowy plan żywieniowy należy udać się do specjalisty!

    Dzień na diecie przy nadczynności tarczycy mógłby wyglądać następująco:

    • śniadanie – owsianka na mleku z orzechami włoskimi i owocami, sok pomarańczowy;
    • przekąska – jogurt naturalny z brzoskwinią i łuskanym słonecznikiem;
    • drugie śniadanie – serek wiejski z mieszanką warzyw i grahamką;
    • przekąska – kanapka razowa z masłem orzechowym;
    • obiad – zupa krem z brokułów i pieczona pierś z indyka z suszonymi morelami marchewką i olejem lnianym;
    • podwieczorek – koktajl z banana, kiwi i mango;
    • kolacja – omlet z serem i pomidorkami, pieczywo z dżemem i owocami.

    Dieta przy nadczynności tarczycy – podsumowanie

    Mnóstwo czynników zaburza prawidłową pracę gruczołu, u różnych pacjentów występują nieco inne objawy nadczynności tarczycy. Diety nie można stosować w oderwaniu od rzeczywistego, aktualnego stanu zdrowia. Po unormowaniu poziomu hormonów, przy prawidłowym funkcjonowaniu organu, można wrócić do diety normokalorycznej dla osób zdrowych – w przeciwnym wypadku szybko zwiększy się masa ciała, a nadwaga i otyłość sprzyjają powstawaniu m.in. nadciśnienia i chorób serca.

    dietly catering dietetyczny