Nadczynność tarczycy – dieta i suplementacja, jadłospis
Wiele schorzeń i czynników wywołuje nadczynność tarczycy. Dieta oraz nawyki żywieniowe mają uzupełniać leczenie farmakologiczne. Dlaczego jedzenie jest ważne, jakich produktów unikać i dlaczego? Zobacz, co najczęściej zalecają lekarze!
Choroba ma rozmaite przyczyny. To np. autoimmunologiczna choroba Gravesa-Basedowa, guzkowe wole, podostre zapalenie organu czy zmiany wywołane ciążą. Główne oznaki obejmują m.in. dużą utratę masy ciała, osłabienie, drżenie rąk, potliwość, biegunki, drażliwość, wytrzeszcz oczu. Możliwe są zaburzenia pracy serca i nerek. W przebiegu nadczynności tarczycy dietę należy skomponować indywidualnie dla konkretnej osoby, w zależności od objawów, ich nasilenia czy aktualnego stanu zdrowia. Dlatego formułowaniem dokładnych zaleceń powinni zająć się lekarze i dietetycy.
Jakie zmiany zachodzą u osób z nadczynnością tarczycy? Dieta a praca organu
Nadczynność tarczycy wiąże się ze zwiększonym wydzielaniem hormonów produkowanych przez organ – kalcytoniny, trójjodotyroniny i tyroksyny. Sam gruczoł często ulega znacznemu powiększeniu, staje się wyraźniej wyczuwalny w badaniu palpacyjnym szyi. O zaburzeniu pracy organu często świadczy podwyższone stężenie hormonu TSH z przysadki mózgowej. Substancje chemiczne wytwarzane przez tarczycę są odpowiedzialne między innymi za:
- metabolizm ustrojowy;
- gospodarkę wapniowo-fosforową;
- wytwarzanie ciepła przez ciało, termogenezę.
Zwiększone tempo podstawowej przemiany materii skutkuje m.in. zwiększeniem poziomu wolnych rodników, przyspieszeniem tzw. obrotu kostnego (wymiany cząsteczek składu kośćca), zwiększoną perystaltyką jelit i niedoborami ważnych składników odżywczych. Stąd tak zróżnicowane dolegliwości zdrowotne, jakie może spowodować nadczynność tarczycy. Dieta dla chorego musi spełniać szereg wymagań:
- więcej energii (zwykle ok. 115-125% standardowego zapotrzebowania);
- wzmacnianie kości;
- działanie przeciwzapalne;
- lekkostrawność (szczególnie istotna przy rozwolnieniach);
- właściwa podaż substancji odżywczych.
Wpływ składników mineralnych i witamin na tarczycę – m.in. jod, selen, witamina D
Jod to jeden z najważniejszych mikroelementów potrzebnych do prawidłowej pracy tarczycy. Jednak jego nadmiar może przyczyniać się do rozwoju nadczynności narządu. Pacjentom zaleca się spożywanie 150 μg jodu dziennie – tyle samo, co osobom zdrowym – a w razie przekroczenia dawki spożycie odpowiedniej ilości tzw. goitrenów (nazywanych też goitrogenami), które redukują jego biodostępność. W ten sposób spada ilość T3 i T4, czyli hormonów produkowanych przez tarczycę.
Kolejny ważne pierwiastki to selen i wapń. Selen poprawia metabolizm hormonów tarczycy, zapobiega powstawaniu nadmiernych ilości reaktywnych form tlenu (oksydantów, utleniaczy), zwiększa też skuteczność leczenia metimazolem. Ważna jest też suplementacja witaminami B i E oraz beta-karotenem (pochodną witaminy A). Wapń i witamina D są konieczne, by dietą zapobiec osteoporozie wtórnej wobec nadczynności tarczycy. Na liście potrzebnych mikroelementów są również:
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe, głównie omega-3 (stany zapalne);
- cynk, polifenole, antyoksydanty (układ odpornościowy);
- błonnik (trawienie);
- magnez (układ nerwowy);
- potas (serce).
Nadczynność tarczycy – dieta i wartość energetyczna makroskładników
Konieczność wysokoenergetycznego żywienia wynika z przyspieszonej przemiany materii. Ciężkie przypadki nadczynności tarczycy wymagają spożywania nawet 150-180% normy ilości dostarczanych kalorii. Wartość energetyczną diety dopasowuje się indywidualnie do potrzeb danej osoby. Podstawowe nośniki energii (kalorii) to węglowodany, tłuszcze i białka – specjaliści zwracają szczególną uwagę na zachowanie odpowiednich proporcji pomiędzy nimi:
- cukry – od 50 do 70%;
- lipidy – od 20 do 35%;
- proteiny – od 12 do 15%.
Konkretne proporcje zależą od indywidualnych zaleceń. Lekarze biorą pod uwagę nie tylko od choroby tarczycy, ale też pozostałe schorzenia. Przy ustalaniu optymalnej diety oraz zalecanych i niewskazanych produktów ważne są alergie i nietolerancje pokarmowe u danej osoby. Przykładowo dopiero stwierdzenie celiakii powinno powodować wyeliminowanie glutenu. Dieta bezglutenowa u osoby, która nie choruje, zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2. Podobnie w przypadku mleka, nabiału i nietolerancji laktozy czy roślin strączkowych względem dolegliwości pokarmowych.
Ogólne zasady diety w nadczynności tarczycy a zalecenia indywidualne
Pacjentom z zaburzeniami narządu i wysokim stężeniem hormonów tarczycowych często poleca się spożywanie 6-7 posiłków dziennie. Trzeba jeść częściej, zwykle nieco mniejsze porcje – objętość i skład posiłków zależą w głównej mierze od wymaganej podaży kalorii. Obniżenie objętości przyjmowanych pokarmów ma na celu poprawę wchłaniania substancji odżywczych i lepszą kontrolę poziomu glukozy we krwi.
Szacuje się, że połowa pacjentów z nadczynnością tarczycy ma zaburzenia tolerancji tego cukru prostego. W niektórych przypadkach najlepszym rozwiązaniem będzie odżywianie się w sposób, który zapobiega zbyt dużym skokom stężenia glukozy – decyzja powinna należeć do kompetentnego specjalisty. Sprawdź, jak działa dieta niski indeks, poznaj więcej detali i praktycznych informacji w tej sprawie. Możesz także poszukać ofert odpowiedniej dla ciebie diety pudełkowej. Na Dietly znajdziesz oferty cateringu dietetycznego z różnych polskich miast. Wyszukaj:
- catering dietetyczny Gdynia;
- catering dietetyczny Toruń;
- catering dietetyczny Gdańsk.
Czego lepiej unikać po powstaniu nadczynności tarczycy?
Lista produktów zakazanych i dozwolonych może różnić się dla każdego pacjenta, w zależności od zapotrzebowania energetycznego, występujących objawów, stwierdzonych niedoborów czy innych dolegliwości zdrowotnych. Przy niedoczynności tarczycy dieta najczęściej redukuje spożycie lub całkowicie eliminuje następujące produkty i substancje:
- pobudzająca kofeina – mocna kawa i herbata, napoje energetyzujące;
- słone przekąski;
- słodycze;
- fast foody;
- alkohol;
- ostre przyprawy;
- żywność wysokoprzetworzona – m.in. wędliny, konserwy, pasztety, dania gotowe, produkty z dużą ilością konserwantów etc.
Co jeść przy nadczynności tarczycy?
Ryby morskie, wodorosty, owoce morza czy sól kuchenna są dozwolone, ale w ograniczonych ilościach z uwagi na dużą zawartość jodu.
Jeśli nie ma innych przeciwwskazań, podstawę diety w nadczynności tarczycy stanowią:
- chude mięsa;
- jajka;
- suche nasiona roślin strączkowych (fasola, groch, bób);
- soja;
- mleko i produkty mleczne;
- pełnoziarniste produkty zbożowe – pieczywo, makarony, kasze, ryż;
- orzechy;
- świeżo mielone nasiona lnu, pestki dyni, słonecznika;
- tłuszcze pochodzenia roślinnego – oliwa z oliwek, olej lniany i rzepakowy, masło, margaryna;
- warzywa i owoce:
- brokuł;
- jarmuż;
- kalafior;
- kapusta;
- marchew;
- papryka;
- pietruszka;
- pomidor;
- sałata;
- szczaw;
- szpinak;
- awokado;
- brzoskwinia;
- cytrusy;
- kiwi;
- mango;
- melon;
- morela;
- porzeczka;
- wiśnia.
Przykładowy jadłospis dla osoby z nadczynnością tarczycy. Dieta w praktyce
Poniższa rozpiska nie oznacza dobrze zbilansowanego planu posiłków – ma pokazywać, jak może wyglądać żywienie, a nie pomagać konkretnej osobie. Po szczegółowy plan żywieniowy należy udać się do specjalisty!
Dzień na diecie przy nadczynności tarczycy mógłby wyglądać następująco:
- śniadanie – owsianka na mleku z orzechami włoskimi i owocami, sok pomarańczowy;
- przekąska – jogurt naturalny z brzoskwinią i łuskanym słonecznikiem;
- drugie śniadanie – serek wiejski z mieszanką warzyw i grahamką;
- przekąska – kanapka razowa z masłem orzechowym;
- obiad – zupa krem z brokułów i pieczona pierś z indyka z suszonymi morelami marchewką i olejem lnianym;
- podwieczorek – koktajl z banana, kiwi i mango;
- kolacja – omlet z serem i pomidorkami, pieczywo z dżemem i owocami.
Dieta przy nadczynności tarczycy – podsumowanie
Mnóstwo czynników zaburza prawidłową pracę gruczołu, u różnych pacjentów występują nieco inne objawy nadczynności tarczycy. Diety nie można stosować w oderwaniu od rzeczywistego, aktualnego stanu zdrowia. Po unormowaniu poziomu hormonów, przy prawidłowym funkcjonowaniu organu, można wrócić do diety normokalorycznej dla osób zdrowych – w przeciwnym wypadku szybko zwiększy się masa ciała, a nadwaga i otyłość sprzyjają powstawaniu m.in. nadciśnienia i chorób serca.