Blog

    Dieta warzywno-owocowa. Co daje post warzywno-owocowy?

    Dieta warzywno-owocowa wybierana jest przez osoby, które chcą schudnąć, oczyścić organizm z toksyn, poprawić trawienie. Jak wygląda jadłospis i czy post warzywno-owocowy jest zdrowy?

    Dieta warzywno-owocowa polega głównie na wykluczeniu z jadłospisu produktów pochodzenia zwierzęcego. Bazą każdego posiłku są warzywa i owoce bogate w minerały i witaminy. Celem, jaki zazwyczaj przyświeca osobom decydującym się na taką dietę, jest zrzucenie nadprogramowych kilogramów, ale także detoksykacja i regeneracja organizmu. Zdania na temat diety są podzielone, a każdy, kto ma zamiar jej spróbować, powinien skonsultować się z lekarzem, zwłaszcza jeśli cierpi na jakieś schorzenia przewlekłe. Poza pozytywnymi skutkami dieta może nieść ze sobą negatywne konsekwencje, np. wyniszczenie organizmu, czy niedobory. Istotne, by takiego postu nie przedłużać, a w jego trakcie zrezygnować z intensywnej aktywności fizycznej.

    Detoks warzywno-owocowy – na czym polega?

    Wielu specjalistów uważa, że post warzywno-owocowy powinien być stosowany raz do roku przez każdego. Wśród zalet diety wymienia się przede wszystkim:

    • usunięcie toksyn;
    • zmobilizowanie organizmu do regeneracji;
    • wydalenie nadmiaru wody;
    • usunięcie chorych komórek;
    • odzyskanie sił witalnych;
    • zwiększenie odporności.

    Trzeba jednak pamiętać, że dieta warzywno-owocowa pozwala na włączenie do jadłospisu tylko niektórych owoców i warzyw. Podczas postu owocowo-warzywnego wolno spożywać tylko te, które mają niski indeks glikemiczny. Zabronione są produkty pochodzenia zwierzęcego oraz białka i tłuszcze. Dieta złożona z samych warzyw i owoców to jedyne 800 Kcal. 

    sok warzywa

    Dieta warzywno-owocowa – co można jeść?

    Główne produkty, z których przyrządzane są posiłki na diecie to warzywa o niskiej zawartości skrobi. Owoce są dodatkiem, należy wybierać te o niskim indeksie glikemicznym. Oto lista produktów dozwolonych na diecie owocowo-warzywnej:

    • warzywa liściaste: różne rodzaje sałat, szpinak, szczaw, rabarbar, seler naciowy, szparagi, natka pietruszki, koperek, szczypior, kiełki, cykoria, botwina;
    • warzywa korzeniowe: marchew, pietruszka, seler, burak, rzodkiewka, rzepa;
    • warzywa cebulowe: por, cebula, czosnek;
    • warzywa psiankowate: pomidor, papryka, bakłażan;
    • warzywa kapustne: brokuł, kalafior, kapusta, brukselka, kalarepa, jarmuż;
    • warzywa dyniowate: ogórek, cukinia, dynia, kabaczek, patison;
    • owoce: grejpfruty i cytryny, jabłka, pomarańcze, granaty, kiwi; a także owoce sezonowe jak porzeczki, wiśnie, maliny, truskawki, jagody;
    • zioła świeże lub suszone: bazylia, estragon, cynamon, imbir, kardamon, curry, kminek, kurkuma, liść laurowy, pieprz, tymianek;
    • pozostałe przyprawy: gruba sól, sok z cytryny, ocet jabłkowy;
    • napoje: woda mineralna niegazowana, herbata ziołowa lub owocowa, napary ziołowe, świeżo wyciskane soki warzywne i owocowe.

    Dieta warzywna – jak wyglądają posiłki?

    Jakie posiłki można tworzyć z warzyw i owoców, będąc na tej diecie? Przede wszystkim powinny być to warzywa surowe, musy z surowych warzyw, surówki, kiszonki, świeżo wyciskane soki i koktajle. Tygodniowy jadłospis musi zawierać także potrawy gotowane – zupy warzywne, musy z gotowanych warzyw i owoców, kompoty, pasteryzowane soki. Do menu zaleca się włączyć warzywa gotowane, pieczone lub duszone. 

    Stosując kurację, trzeba pamiętać, że kremy i musy mają wyższy indeks glikemiczny niż surowe warzywa i owoce. Jednocześnie zawierają mniej składników odżywczych i błonnika. Najlepszą formą obróbki termicznej jest gotowanie na parze – zalecane jest gotowanie al dente, a następnie przelanie warzyw zimną wodą. Posiłki warto zaplanować i starać się spożywać je o stałych porach. Ważne, aby jeść spokojnie, dokładnie przeżuwając. 

    Dieta owocowo-warzywna – zalety postu

    Jedna z popularniejszych diet uznana została za skuteczną metodę oczyszczania organizmu, a także za sposób na zrzucenie zbędnych kilogramów (organizm spala złogi tłuszczu). Osoby, które stosowały post owocowo-warzywny, twierdzą, że odczuły znaczną poprawę samopoczucia, przypływ sił witalnych, a zauważalnym efektem był lepszy wygląd włosów, skóry i paznokci. Dieta może prowadzić do wzmocnienia odporności organizmu, wyregulowania pracy układu pokarmowego, złagodzenia dolegliwości miesiączkowych. Dobre efekty przynosi u osób zmagających się z nadwagą i otyłością. Zwolennicy postu uważają, że zmiana żywienia prowadzi do zahamowania rozwoju wielu schorzeń. (migrena, astma, alergia). 

    Zaletą diety jest szybkość i łatwość komponowania posiłków – wystarczy kilkanaście minut, aby przygotować obiad.

    Jakie badania kontrolne wykonać przed 30-stką? Zalecenia dla kobiet 20-30 r.ż.

    Wskazania do stosowania diety

    Kiedy wybrać tego rodzaju dietę? Sprawdzi się ona szczególnie w przypadku osób, które chcą zmienić sposób odżywiania się, czują się ociężali, zmęczeni, czy przejedzeni. To propozycja dla wszystkich, którzy chcą poczuć się lekko, usunąć zalegające w jelitach złogi, czy schudnąć. Dieta warzywno-owocowa może pomóc osobom cierpiącym na różnego rodzaju schorzenia:

    • Hashimoto;
    • alergię;
    • astmę;
    • nietolerancję pokarmową;
    • niedoczynność tarczycy;
    • cukrzycę;
    • nadciśnienie;
    • miażdżycę;
    • zakrzepicę;
    • mięśniaki i torbiele jajników lub macicy;
    • zaburzenia miesiączkowania;
    • problemy neurologiczne – nerwice, stwardnienie rozsiane, choroba Parkinsona;
    • dieta może przynieść korzyści w przypadku osób zmagających się z problemami dermatologicznymi jak trądzik, łuszczyca, AZS oraz kobiet w okresie menopauzy.
    Sprawdź indeks glikemiczny owoców i warzyw - artykul

    Post warzywno-owocowy – co warto wiedzieć?

    Dieta warzywno-owocowa określana jest mianem postu leczniczego. Czas trwania diety warzywnej to 6 tygodni (42 dni). Zazwyczaj post składa się z dwóch etapów. Pierwszy z nich to faza oczyszczająca (trwa maksymalnie 14 dni), podczas której należy zjadać 3 główne posiłki oraz dwie przekąski o łącznej kaloryczności 400-600 kcal. Druga faza to stopniowy powrót do tradycyjnej diety, jednak z uwzględnieniem modyfikacji sposobu odżywiania się – menu powinno składać się z owoców, warzyw, roślin strączkowych, ziaren i orzechów, kasz, chleba razowego oraz nabiału. Chcesz wiedzieć, jaka jest najczęściej stosowana dieta? Post warzywno-owocowy to rozwiązanie dla osób, które chcą pozbyć się toksyn z organizmu, poczuć przypływ sił i zrzucić nadprogramowe kilogramy. Nie musisz samodzielnie przygotowywać posiłków, możesz skorzystać z cateringu. Wybierz najlepszą dla siebie ofertę z Dietly – sprawdź:

    • catering dietetyczny Warszawa;
    • catering dietetyczny Kraków;
    • catering dietetyczny Wrocław.

    Post warzywny – przeciwwskazania

    Wśród osób, które chcą schudnąć, sporą popularnością cieszy się dieta warzywna. Przed rozpoczęciem postu, warto skonsultować się z lekarzem, by wykluczyć ewentualne przeciwwskazania. Kto powinien zrezygnować z tego rodzaju postu? Przede wszystkim nie jest to dieta dla kobiet w ciąży, dzieci, młodzieży, a także dla osób z poważnymi problemami zdrowotnymi (chorujących przewlekle). Osoby, którym nie zaleca się postu warzywnego to chorzy na m.in.:

    • cukrzycę typu 1;
    • nowotwory;
    • choroby nerek
    • choroby wątroby;
    • anemię;
    • gruźlicę;
    • nadczynność tarczycy;
    • bulimię i anoreksję;
    • depresję;
    • choroby układu krążenia.
    Jak uczynić dietę bardziej urozmaiconą? – Kilka słów o warzywach i owocach.

    Przykładowy jadłospis na diecie warzywno-owocowej

    Co jeść w trakcie diety? Możliwość jest sporo – mogą to być różnego rodzaju sałatki i surówki, soki, koktajle, czy zupy. Oczywiście bardzo ważne jest picie wody pomiędzy posiłkami. Dzień dobrze jest zacząć od szklanki wody z cytryną – napój pobudza produkcję soków żołądkowych i ułatwia trawienie. Oto przykładowy rozkład posiłków w ciągu dnia:

    • śniadanie – sok z marchwi oraz sałatka z selera naciowego, pomidorów i papryki;
    • obiad – zupa krem z warzyw, frytki z marchewki, grejpfrut i kompot z wiśni;
    • kolacja – sałatka z ogórka, papryki, cebuli, mus jabłkowy i herbata z melisy.

    Urozmaiceniem diety mogą być suszone owoce. 

    Dieta zakładająca spożywanie warzyw i owoców dostarcza organizmowi niezbędnych witamin i minerałów, pomaga pozbyć się toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. Nie należy jednak stosować jej zbyt długo, a przed podjęciem decyzji o odchudzaniu warto zasięgnąć porady lekarskiej. Po zakończeniu diety warto utrzymać zdrowe nawyki żywieniowe.

    dietly catering dietetyczny