Blog

    3 dniowy jadłospis lekkostrawny

    Kiedy słyszymy zalecenie od lekarza, żeby zastosować dietę lekkostrawną/łatwostrawną, zaczynamy buszować po stronach internetowych w poszukiwaniu inspiracji do przygotowywania posiłków. Okazuje się, że propozycje są bardzo monotonne i prawdopodobnie niezbyt smaczne. Właśnie dlatego przygotowaliśmy dla was 3-dniowy jadłospis odpowiedni na diecie lekkostrawnej, który nie tylko nie będzie obciążał przewodu pokarmowego, ale będzie również bardzo dobrze smakował.

    Spis treści:

    dieta latwostrawna jadlospis
    dieta łatwostrawna

    Jakie są najważniejsze zasady diety lekkostrawnej?

    Potrawy na diecie lekkostrawnej powinny zawierać mniej błonnika niż w diecie tradycyjnej. Błonnik w wielu schorzeniach może podrażniać błonę śluzową żołądka i jelit. Nie jest natomiast wymagana całkowita rezygnacja z błonnika, w diecie lekkostrawnej powinno go być ok. 25 g. Odpowiednimi technikami, można sprawić, że błonnik stanie się lepiej przyswajalny. Zaleca się obieranie owoców i warzyw ze skórki i wyjmowanie drobnych pestek. Większość warzyw i owoców na diecie lekkostrawnej powinno się spożywać w formie ugotowanej lub przetartej.

    W diecie lekkostrawnej przeciwwskazane są potrawy smażone, peklowane oraz wędzone, słodycze. Są one ciężkostrawne i długo zalegają w żołądku i jelitach.

    Bardzo ważne jest spożywanie mniejszych porcji, ale częściej. Przygotowany przez nas jadłospis można podzielić na 6 posiłków, np. poprzez podzielenie obiadu na dwie porcje. Ostatni posiłek powinien być spożyty ok. 2 godziny przed położeniem się spać i nie później niż o godzinie 22.00. W celu ułatwienia trawienia, zalecane jest wypijanie min. 2 litrów wody dziennie.

    Wskazania do stosowania diety lekkostrawnej

    Dieta lekkostrawna może być zastosowana w:

    • schorzeniach jelit oraz żołądka (np. w refluksie, zapaleniu błony śluzowej żołądka, nieswoistych zapaleniach jelit w okresie zaostrzenia, nieżycie żołądka, nowotworze żołądka
    • bezpośrednio po niektórych zabiegach chirurgicznych
    • podczas leczenia zębów, chorób przyzębia
    • w chorobach infekcyjnych, w których występuje gorączka
    • żywieniu osób w wieku podeszłym

    Co zawiera jadłospis dla diety lekkostrawnej?

    • 1900 kcal
    • 115 g białka
    • 62 g g tłuszczu
    • 212,5 g węglowodanów
    • 25 g błonnika

    Gramatura produktów podana jest przed obraniem i ugotowaniem – na surowo/w skórce.

    Jadłospis lekkostrawny na dzień I

    Lekkostrawne śniadanie

    Jajecznica na parze ze szczypiorkiem podana z jasnym pieczywem.

    Składniki:

    • 2 jajka
    • 1 łyżka mleka 1,5%
    • 2 łyżeczki szczypiorku
    • 1 łyżeczka masła
    • ½ pomidora
    • przyprawy: sól, pieprz do smaku
    • 2 kromki chleba baltonowskiego (60 g)

    Przygotowanie:

    1. Zagotować wodę w niedużym garnku. 
    2. Jajka wbić do metalowej miseczki, rozbełtać z dodatkiem mleka, soli, pieprzu i posiekanego szczypiorku.
    3. Miseczkę ustawić nad garnkiem i mieszać do ścięcia się jajek.
    4. Podawać z pieczywem posmarowanym masłem oraz obranym ze skórki pomidorem pokrojonym na plasterki. 

    Lekkostrawne II śniadanie

    Koktajl migdałowy z bananem i mango.

    Składniki:

    • 1 szklanka napoju migdałowego (250 g)
    • ½ mango (100 g)
    • ½ banana (60 g)
    • 1 łyżka płatków ryżowych
    • 1 łyżka wiórków kokosowych 

    Przygotowanie:

    1. Owoce obrać i zmiksować z napojem migdałowym, wiórkami i płatkami ryżowymi. 

    Lekkostrawny obiad

    Kurczak miodowo-musztardowy gotowany na parze, ziemniaczki z koperkiem, mizeria.

    Składniki:

    • 150 g filetu z kurczaka
    • ½ łyżeczki musztardy
    • 1 łyżeczka soku z cytryny
    • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
    • ½ łyżeczki miodu
    • przyprawy: szczypta soli, słodka papryka, oregano do smaku
    • 3 ziemniaki (ok. 200 g)
    • 1 łyżka koperku
    • 1 łyżeczka masła
    • ½ ogórka długiego
    • 1 łyżka jogurtu naturalnego
    • przyprawy do mizerii: szczypta soli i pieprzu, sok z cytryny, szczypta ksylitolu

    Przygotowanie:

    1. Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do głębokiego talerza.
    2. Sok z cytryny, musztardę, miód, olej i przyprawy wymieszać. Polać kurczaka, wymieszać. Odstawić na 30 minut do lodówki.
    3. Kurczaka ugotować na parze (ok. 20 minut) lub upiec w piekarniku w naczyniu żaroodpornym przykrytym folią (również ok. 20 minut w 180 stopniach). 
    4. Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie, po ugotowaniu rozgnieść z masłem, posypać posiekanym szczypiorkiem. 
    5. Ogórki obrać i zetrzeć na tarce lub pokroić na plasterki. Posolić i odstawić na kilkanaście minut. Po tym czasie odlać nadmiar wody, dodać pieprz,  sok z cytryny, ksylitol i jogurt naturalny. Wymieszać.

    Lekkostrawny podwieczorek

    Serek wiejski z koperkiem.

    Składniki:

    • 1 opakowanie serka wiejskiego light (150 g)
    • 1 łyżka kopru
    • 1 kromka chleba baltonowskiego (30 g)

    Przygotowanie:

    1. Serek wiejski wymieszać z posiekanym koperkiem.
    2. Podawać z kromką pieczywa. 

    Lekkostrawna kolacja

    Naleśniki z dżemem, jogurtem kokosowym i borówkami.

    Składniki:

    • 3 czubate łyżki mąki orkiszowej (50 g)
    • 50 g mleka 1,5% lub napoju migdałowego
    • woda gazowana do uzyskania odpowiedniej konsystencji 
    • ½ jajka
    • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
    • szczypta soli
    • 3 łyżeczki dżemu jagodowego, niskosłodzonego
    • 4 łyżki jogurtu kokosowego
    • garść borówek amerykańskich

    Przygotowanie:

    1. Mąkę zmiksować z mlekiem, gazowaną wodą, jajkiem i olejem. 

    2. Smażyć nieduże naleśniki na patelni teflonowej z nieprzywierającą powłoką.

    3. Usmażone naleśniki posmarować dżemem, zwinąć, polać jogurtem kokosowym i posypać borówkami.

    Jadłospis lekkostrawny na dzień II

    Lekkostrawne śniadanie

    Owsianka z prażonym jabłkiem i skyrem

    Składniki:

    • 4 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
    • 1 szklanka mleka 1,5% lub napoju roślinnego
    • 1 łyżeczka miodu
    • ½ dużego jabłka
    • 1 łyżeczka siemienia lnianego
    • ½ opakowania skyru

    Przygotowanie

    1. Płatki owsiane ugotować na mleku.
    2. Jabłko obrać, pokroić w kostkę i podprażyć na suchej patelni z dodatkiem miodu (można podlać wody). Dusić do miękkości. 
    3. Ugotowane płatki przelać do miseczki, polać jabłkiem i jogurtem, posypać siemieniem lnianym.

    Lekkostrawne II śniadanie

    Mini roladki z tortilli z serkiem, sałatą i szynką, owoc

    Składniki:

    • 1 tortilla pszenna
    • 1 łyżka serka naturalnego do smarowania
    • 2 liście sałaty
    • 2 plasterki szynki z kurczaka (pow. 90% mięsa)
    • banan

    Przygotowanie:

    Tortillę podgrzać, następnie posmarować serkiem, obłożyć sałatą i szynką. Zwinąć w rulon i pokroić na ukos na mniejsze kawałki.

    Lekkostrawny obiad

    Dorsz pieczony z sosem koperkowym, kasza kuskus, surówka z marchwi i jabłka.

    Składniki:

    • 200 g filetu z dorsza surowego
    • ¼ szklanki bulionu warzywnego
    • 1 łyżeczka masła
    • 3 łyżki jogurtu greckiego
    • kilka plasterków cytryny
    • 1 łyżeczka mąki pszennej
    • Sól i pieprz cytrynowy
    • 2 łyżki kopru
    • 50 g kaszy kuksus
    • 1 marchew
    • Kawałek jabłka
    • 1 łyżeczka suszonej żurawiny
    • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
    • łyżeczka soku z cytryny

    Przygotowanie:

    1. Rybę umyć, osuszyć i pokroić na 2 mniejsze kawałki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Przyprawić solą i pieprzem cytrynowym, skropić sokiem z cytryny. Przykryć sreberkiem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 10 minut.
    2. Koper posiekać. W rondelku rozgrzać masło, dodać bulion i zagotować, dodać wymieszaną z gorącym bulionem mąkę, dokładnie wymieszać, żeby sos trochę się zagęścił, dodać koperek i jogurt. Wszystko dokładnie wymieszać i dusić na małym ogniu ok. 2-3 minut. Przyprawić wg uznania do smaku. 
    3.  Rybę wyjąć w piekarnika, polać sosem, przykryć folią i piec jeszcze ok. 10 minut. 
    4. Wyjąć z pieca, ostudzić i podawać z kaszą i surówką. 
    5. Kaszę kuskus przygotować wg instrukcji na opakowaniu (zamiast wodą można zalać ją bulionem, wtedy będzie bardziej aromatyczna.
    6. Marchew i jabłko obrać, następnie zetrzeć na tarce.
    7. Przełożyć do miseczki, polać oliwą, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać z żurawiną i przyprawić sokiem z cytryny. 

    Lekkostrawny podwieczorek

    Domowy kisiel chia o smaku truskawkowym.

    Składniki:

    • 5 łyżeczek nasion chia
    • 50 g mleka 1,5% lub napoju roślinnego
    • 1 łyżeczka miodu
    • 1 banan
    • 100 g mrożonych truskawek

    Przygotowanie:

    Truskawki zmiksować z bananem, miodem, mlekiem. Następnie wymieszać z nasionami chia i odstawić do lodówki na ok. 3h. 

    Lekkostrawna kolacja

    Kanapki z lekkim twarożkiem szpinakowym.

    Składniki:

    • 3 nieduże kromki chleba baltonowskiego
    • 70 g twarogu chudego
    • garść szpinaku
    • 1 łyżka jogurtu naturalnego
    • 2 łyżeczki masła
    • szczypta oregano, gałki muszkatołowej, soli i pieprzu

    Przygotowanie:

    1. Pieczywo posmarować masłem.
    2. Twaróg zblendować ze szpinakiem,  oregano, gałką muszkatołową, solą i pieprzem do smaku oraz jogurtem.
    3. Twarożkiem posmarować kanapki.

    Jadłospis lekkostrawny na dzień III

    Lekkostrawne śniadanie

    Kanapki z pastą rybno-jajeczną na sałacie.

    Składniki:

    • 2 kromki chleba baltonowskiego
    • 1 łyżeczka masła
    • 70 g dorsza wędzonego
    • 1 jajko
    • 2 liście sałaty
    • 1 łyżka jogurtu naturalnego
    • 1 łyżka koperku
    • ½ łyżeczki musztardy

    Przygotowanie:

    1. Pieczywo posmarować masłem, obłożyć sałatą.
    2. Jajko ugotować na twardo. Rybę rozdrobnić, połączyć z posiekanym jajkiem, jogurtem, musztardą i posiekanym koperkiem.
    3. Na pieczywo z sałatą położyć porcję pasty. 

    Lekkostrawne II śniadanie

    Wafle ryżowe z jogurtem kokosowo-jagodowym posypane płatkami migdałów.

    Składniki:

    • 3 sztuki wafli ryżowych
    • 1 kubek jogurtu kokosowego
    • garść mrożonych jagód
    • 1 łyżeczka miodu
    • 1 łyżka płatków migdałów

    Przygotowanie:

    1. Jogurt zmiksować z jagodami i miodem.
    2. Wafle ryżowe posmarować jogurtem jagodowym i posypać płatkami migdałów.

    Lekkostrawny obiad

    Lekki gulasz wołowy z marchewką i cukinią.

    Składniki:

    • 2 średnie ziemniaki
    • 1 szklanka bulionu warzywnego
    • 120 g chudej wołowiny
    • kawałek cukinii
    • kawałek marchewki
    • 1 łyżka oliwy
    • 1 ziarenko ziela angielskiego, 1 liść laurowy, szczypta tymianku

    Przygotowanie:

    1. Mięso pokroić w kostkę. Cukinię i marchew obrać oraz pokroić na półplasterki. Fasolkę pokroić na mniejsze kawałki.
    2. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić mięso i warzywa, od razu podlać wodą i doprowadzić bulion do wrzenia. Zmniejszyć ogień, dodać wszystkie przyprawy. Dodać obrane ziemniaki pokrojone w kostkę. 
    3. Dusić pod przykryciem ok. 30 minut. Na koniec przyprawić solą i pieprzem. 

    Lekkostrawny podwieczorek

    Zupa krem z marchewki.

    Składniki:

    • 2 marchewki
    • 1 ziemniak
    • 1 szklanka bulionu warzywnego
    • 1 łyżeczka oliwy
    • przyprawy: słodka papryka, pieprz czarny, szczypta soli
    • 1 łyżka nasion słonecznika
    • 1 łyżka śmietanki 12%

    Przygotowanie:

    1. Warzywa obrać i pokroić w kostkę.
    2. W garnku zagotować bulion, dodać warzywa, przyprawy, oliwę. Gotować do miękkości marchewki i ziemniaków.
    3. Pod koniec dodać śmietankę, sok z cytryny i ziarna słonecznika.

    Lekkostrawna kolacja

    Kluski leniwe z sosem waniliowym.

    Składniki:

    • 100 g sera twarogowego chudego
    • 50 g mąki pszennej
    • ½ jajka
    • 2 łyżki jogurtu naturalnego
    • 1 łyżeczka masła
    • 1 łyżeczka miodu
    • ½ laski wanilii

    Przygotowanie:

    1. Ser rozdrobnić widelcem, dodać mąkę (zostawić kilka łyżek do podsypania przy zagniataniu), jajko, szczyptę soli. 
    2. Masę zagnieść na ciasto i wykroić skośne kluseczki.
    3. W garnku zagotować wodę, kluski gotować jeszcze 1 minutę od momentu wypłynięcia na powierzchnię. 
    4. Jogurt połączyć z ziarenkami z laski wanilii oraz miodem. 
    5. Gotowym sosem polać kluski.
    https://dietly.pl/