Blog

    Zdrowe i pyszne potrawy na Wielkanoc – przepisy

    Święta Wielkanocne to doskonała okazja do wypróbowania zdrowych, kolorowych i smacznych dań, których wcześniej nie przygotowywaliśmy. Warto w tym czasie połączyć tradycję z prawidłowym odżywianiem, ponieważ jest to naprawdę niezwykle proste! Co więcej, nasz wielkanocny stół będzie wyglądał znacznie atrakcyjniej, jeśli znajdą się na nim potrawy wielkanocne bogate w różnokolorowe warzywa i pojawią się alternatywy niektórych bardzo tłustych dań (np. zamiast pasztetu wieprzowego – pasztet warzywny). Możemy wprowadzić urozmaicone potrawy wielkanocne, które są szybkie w przygotowaniu i pomogą w wykształcaniu zdrowych nawyków żywieniowych całej rodziny!

    Spis treści:

    Potrawy wielkanocne – zdrowe przepisy

    Wśród naszych propozycji potraw wielkanocnych znalazły się jajeczne muffiny z dodatkiem warzyw. Jajka w takiej postaci z pewnością zasmakują nie tylko dorosłym, ale również dzieciom! Dzięki papryce i natce pietruszki, muffinki nabiorą różnych kolorów, co jeszcze bardziej zachęci do ich spożycia. Proponujemy także alternatywę tradycyjnych jajek z majonezem – w naszym wydaniu są one podane z awokado i tuńczykiem, co nie tylko urozmaica ich smak, ale także dodaje dodatkowych cennych wartości odżywczych, takich jak potas i kwasy omega-3.

    Jeśli szukamy zaskakujących pomysłów na proste potrawy wielkanocne, które moglibyśmy podać na wielkanocnym stole, to rolki z ogórków będą doskonałym rozwiązaniem! Rolki są wypełnione farszem z hummusu, majonezu i tuńczyka, a całość zawinięta jest z awokado. Taka wygodna w spożyciu, wytrawna przekąska z pewnością zadowoli podniebienia naszych domowników.

    Częstym niezdrowym nawykiem na Święta Wielkanocne jest spożywanie dużych ilości tłustego mięsa – w formie kiełbasy, wędlin i pasztetów. Właśnie dlatego przygotowaliśmy przepis na wegetariański pasztet pełen różnorodnych warzyw. Z powodzeniem może być stosowany do kanapek z dodatkiem ćwikły, czy ogórków kiszonych.

    Potrawy wielkanocne – zdrowe przepisy na słodko

    fit raffaello

    Fit „Raffaello” – kokosowe kuleczki z migdałem

    Przepis na ok. 25 kulek. W 1 kulce znajdziesz 90 kcal, 1,4 g białka, 7 g tłuszczu, 5,2 g węglowodanów, 1,3 g błonnika

    Składniki:

    • 1 puszka mleczka kokosowego
    • 1 szklanka wiórków kokosowych
    • 4 kostki białej czekolady
    • 100 g kaszy jaglanej (masa przed ugotowaniem)
    • 1/2 szklanki daktyli suszonych
    • ¾ szklanki migdałów
    • kilka kropel ekstraktu waniliowego

    Sposób przygotowania:

    1. Daktyle i migdały włożyć do osobnych szklanek i zalać wodą – pozostawić na około 30 min lub dłużej.
    2. Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą, włożyć do garnka i zalać mleczkiem kokosowym. Dodać ekstrakt waniliowy i gotować do miękkości – ok. 15-20 min. Można podlewać odrobiną wody. Pod koniec dodać pokrojoną czekoladę i dokładnie wymieszać, aby się rozpuściła.
    3. Kaszę ostudzić, a następnie zblendować z ¾ szklanki wiórków kokosowych i odsączonymi z wody daktylami. 
    4. Do masy dodać ½ szklanki odsączonych migdałów i zblendować.
    5. Jeśli masa będzie zbyt zbita, można dodać wodę z namaczania daktyli.
    6. Masę odstawić na 15 min, po tym czasie uformować z masy małe kuleczki, a do każdej z nich włożyć migdała odsączonego z wody. 
    7. Tak przygotowane kuleczki obtoczyć w wiórkach kokosowych i odstawić do lodówki.
    jablecznik bez cukru

    Fit jabłecznik bez cukru z mąką pełnoziarnistą

    Przepis na okrągłą foremkę o średnicy 20 cm.

    Z ciasta wykroisz ok. 10 kawałków. 1 kawałek to zawiera 215 kcal, 4,2 g białka, 6,2 g tłuszczu, 33 g węglowodanów i 4 g błonnika pokarmowego. 

    Składniki:

    Na spód:

    • 0,5 szklanki pszennej mąki pełnoziarnistej 
    • 1 szklanka płatków owsianych 
    • 1 żółtko 
    • 1 łyżka jogurtu
    • 5 łyżek ksylitolu
    • 75 g miękkiego masła 
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Na farsz jabłkowy:

    • 1 kg jabłek 
    • 1 białko jaja
    • 0,5 łyżeczki cynamonu

    Na kruszonkę:

    • 0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej 
    • 50 g masła
    • 4 łyżki ksylitolu 

    Sposób przygotowania: 

    1. Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszać i zagnieść w kulkę. Schować do lodówki na ok. 30 min.
    2. W tym czasie zblendować płatki owsiane na mąkę. Dodać do nich pozostałe składniki na spód ciasta i zmiksować. W razie potrzeby dodać odrobinę wody. Uformować kulkę i odstawić do lodówki na 25 min.
    3. Jabłka zetrzeć na tarce, włożyć do garnka, dodać cynamon i dusić kilka minut pod przykryciem z dodatkiem odrobiny wody. Następnie ostudzić, po ostudzeniu wymieszać z białkiem jaja.
    4. Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wylepić ciastem na spód, dodać masę jabłkową, a wierzch posypać masą na kruszonkę.
    5. Piec w temp. 180 st. C przez około 45-50 min, do osiągnięcia rumianego wierzchu. 
    rogaliki kruche

    Pełnoziarniste rogaliki kruche z dżemem

    Przepis na około 17 kruchych rogalików z dżemem. W 1 rogaliku: 130 kcal, 2,5 g białka, 5,5 g tłuszczu, 19 g węglowodanów, 1,4 g błonnika

    Składniki:

    • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej 
    • 150 g mąki pszennej typ 500 
    • 1 jajko
    • 6 łyżek ciepłego mleka 
    • 100 g masła
    • 25 g świeżych drożdży 
    • 0,5 łyżki cukru 
    • 1,5 łyżki ksylitolu
    • kilka kropel ekstraktu waniliowego 
    • 200 g dżemu owocowego 100% bez cukru 
    • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

    Sposób przygotowania:

    1. Mleko wymieszać z cukrem i drożdżami, odstawić w ciepłe miejsce na 15 min.
    2. Mąkę wymieszać z drobno pokrojonym masłem. 
    3. Jajka zmiksować i dodać do mąki. Następnie całość wymieszać z ekstraktem, ksylitolem i zaczynem z drożdży. 
    4. Wyrabiać ciasto 10 min i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
    5. Dżem wymieszać z mąką ziemniaczaną.
    6. Ciasto rozwałkować na cienki placek, wyciąć na nim równe kwadraty ok. 4×4 cm. W środek nakładać dżem (ok. 1 łyżeczka/ kwadrat) i zawijać na rogaliki. 
    7. Ułożyć rogaliki na papierze do pieczenia i piec ok. 10-15 min w temp. 200 st. C.

    Potrawy wielkanocne – zdrowe przepisy wytrawne

    pasztet wegetarianski

    Wegetariański pasztet z soczewicy i warzyw korzeniowych

    Przepis na 10 porcji (W 1 porcji: 120 kcal, 7 g białka, 3 g tłuszczu, 13 g węglowodanów, 4,5 g błonnika)

    Składniki na 10 porcji:

    • 180 g soczewica czerwona, nasiona suche
    • 1 jajko
    • 2 łyżki nasion słonecznika
    • 1,5 łyżki mąki pszennej typ 2000
    • 2 sztuki korzenia pietruszki
    • 3 sztuki marchwi
    • 200 g selera korzeniowego
    • 100 g pora
    • 1 cebula
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 łyżka oleju rzepakowego
    • sól i ulubione przyprawy, np.: curry, pieprz czarny, kmin rzymski, pieprz cayenne, papryka słodka

    Sposób przygotowania: 

    1. Soczewicę gotować w 500 ml wody przez 6-7 min.
    2. Marchew, pietruszkę i seler ugotować w osolonej wodzie do miękkości (można w ten sposób przygotować bulion warzywny do zupy).
    3. Na patelni rozgrzać olej, przesmażyć posiekaną cebulę, pora i czosnek.
    4. Na patelnię dodać pokrojone ugotowane warzywa oraz przyprawy (można podlewać wodą). Smażyć razem przez 5-10 min i pod koniec dodać soczewicę.
    5. Usmażone warzywa zblendować z dodatkiem jajka i mąki. Następnie powstałą masę wymieszać łyżką ze słonecznikiem i przelać do keksówki (uprzednio wyłożyć ją papierem do pieczenia).
    6. Piec przez 30-40 min w temp. 180 stopni C.

    Muffiny jajeczne z papryką, pieczarkami i pietruszką

    Przepis na 2 porcje

    W 1 porcji: 150 kcal, 9 g białka, 8,5 g tłuszczu, 10 g węglowodanów, 1,5 g błonnika

    Składniki:

    • 2 jajka
    • 1 łyżka mąki pszennej typ 500
    • 1 łyżka mąki pszennej typ 2000 (pełnoziarnista)
    • 1 pieczarka
    • ⅓ papryki czerwonej
    • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
    • ½ ząbka czosnku
    • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
    • sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie

    Sposób przygotowania:

    1. Paprykę i pieczarkę drobno posiekać. Czosnek rozdrobnić.
    2. Jajka wymieszać z mąką, warzywami, oliwą i przyprawami.
    3. Powstałą masę przelać do silikonowych lub papierowych kokilek na babeczki, piec w temp. 180 st. C przez 15 min. 

    Jajka nadziewane pastą z tuńczyka i awokado

    Przepis na 2 porcje

    W 1 porcji: 200 kcal, 17 g białka, 13 g tłuszczu, 2,5 g węglowodanów, 1 g błonnika

    Składniki:

    • 3 jajka
    • 50 g awokado
    • 50 g tuńczyka w sosie własnym 
    • 1 płaska łyżka jogurtu naturalnego
    • ½ łyżeczki musztardy
    • 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku

    Sposób przygotowania:

    1. Ugotowane i obrane jajka przekroić na połówki i wydrążyć żółtka.
    2. Żółtka zblendować z awokado, tuńczykiem, jogurtem, musztardą, szczyptą soli i pieprzu. Następnie wymieszać łyżką z posiekanym szczypiorkiem.
    3. Białka wypełnić powstałą masą. Można podawać z warzywami (np. papryką, ogórkiem, pomidorami). 

    Rolki z ogórków z tuńczykiem, hummusem i awokado

    Przepis na 2 porcje

    W 1 porcji: 150 kcal, 7 g białka, 12 g tłuszczu, 3 g węglowodanów, 2 g błonnika

    Składniki:

    • 50 g tuńczyka w sosie własnym 
    • ½ sztuki awokado
    • ⅓ łyżki majonezu 
    • 2 łyżeczki hummusu
    • 8 plastrów ogórka
    • sól, pieprz, sok z cytryny

    Sposób przygotowania:

    1. Długiego ogórka przekroić na pół i wyciąć 8 cienkich plastrów zaczynając od środka (np. obieraczką).
    2. Awokado pokroić na słupki o takiej długości, jak szerokie będą plastry ogórka. Skropić cytryną.
    3. Tuńczyka wymieszać z majonezem oraz hummusem.
    4. Na plastry ogórka nałożyć pastę z tuńczyka i na jeden koniec płatu – awokado. Całość posypać szczyptą soli i pieprzu.
    5. Od strony słupków awokado zawijać płaty ogórka w rolki.

    Bataty zapiekane z jajkiem

    Przepis na 2 porcje

    W 1 porcji: 200 kcal, 9 g białka, 8 g tłuszczu, 20 g węglowodanów, 3,5 g błonnika

    Składniki:

    • 200 g batatów (ok. 1 sztuka)
    • 2 jajka
    • ¼ cebuli
    • 1 łyżeczka oliwy
    • 2 pomidorki koktajlowe
    • 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
    • Sól, pieprz, rozmaryn

    Sposób przygotowania:

    1. Bataty obrać i przekroić na pół. Wydrążyć w środku dołek, a to, co zostanie ponakłuwać widelcem.
    2. Bataty posypać rozmarynem, solą, pieprzem i natrzeć oliwą. Wyłożyć na papier do pieczenia i piec w temp. 180 st. C przez ok. 30 min. 
    3. Cebulę bardzo drobno posiekać.
    4. Oddzielić białko od żółtek (starając się, aby żółtko pozostało w całości), następnie białka wymieszać z cebulą i solą.
    5. Do podpieczonych batatów wlać białko, a na wierzch delikatnie ułożyć żółtko. Na białko nałożyć przekrojonego pomidora koktajlowego. 
    6. Piec przez 15 minut w temp. 180 st. C (aż białko się zetnie).
    7. Całość posypać szczypiorkiem.