Blog

    Jajecznica z 2 jajek – kcal. Czy jajecznica ma dużo kalorii?

    Jajecznica z 2 jajek to jedno z najprostszych i najsmaczniejszych dań śniadaniowych. Czy wiesz, ile kalorii ma ta popularna potrawa? Jajecznica z 2 jajek – kcal i wartości odżywcze znajdziesz w poniższym tekście!

    Wartości odżywcze jajecznicy z 2 jajek

    Wartości odżywcze jajecznicy z 2 jajek zależą od sposobu przygotowania, dodatków oraz ilości tłuszczu, którym jajecznica jest smażona. Jajecznica z 2 jajek (kcal znajdziesz poniżej) jest bogatym źródłem białka i składników odżywczych takich jak witaminy A, D, E, K i B grupy, kwas foliowy, żelazo, cynk i fosfor. 

    Poniżej przedstawiamy wartości odżywcze jajecznicy z dwóch jajek na 100 g:

    Białko11,9 g
    Tłuszcze11,7 g
    Węglowodany0,7 g
    Błonnik0 g
    Cukier0,5 g
    jajecznica gotowanie

    Jajecznica z 2 jajek – kcal

    Jajecznica z 2 jajek dostarcza około 155 kcal na 100 g, co stanowi mniej więcej 30–35% dziennego zapotrzebowania kalorycznego dla osoby dorosłej. Najwięcej kalorii w jajecznicy z dwóch jajek pochodzi z białka i tłuszczu. Zawiera ona również niewielką ilość cukru i węglowodanów.

    Dieta IF - intermittent fasting. Zasady i efekty

    Jajecznica w diecie – podsumowanie

    Jajecznica z 2 jajek (kcal = 155/100 g) stanowi źródło białka i tłuszczu oraz niewielkiej ilości cukru i węglowodanów. W ramach zbilansowanej diety jajecznica z dwóch jajek może być wartościowym i sycącym posiłkiem, który dostarczy energii na cały dzień. Należy jednak pamiętać, że ze względu na zawartość tłuszczu i cholesterolu, jajecznica powinna być spożywana w umiarkowanych ilościach, szczególnie przez osoby z wysokim poziomem cholesterolu lub ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych.

    dietly catering dietetyczny