Blog

    Fasolka szparagowa – kcal i składniki odżywcze

    Fasolka szparagowa to popularne warzywo, które nie tylko smakuje wyśmienicie, ale także jest bardzo zdrowe. Okazuje się, że jest to idealna propozycja dla osób, które dbają o swoją wagę. Jednocześnie, fasolka szparagowa jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Fasolka szparagowa – kcal i zalety jedzenia tego produktu znajdziesz w poniższym tekście. Sprawdź!

    Wartości odżywcze fasolki szparagowej

    SkładnikWartość w 100 g
    Białko1,8 g
    Tłuszcz0,2 g
    Węglowodany6,5 g
    Błonnik2,7 g
    Witamina C27 mg
    Witamina K13,3 µg
    Potas172 mg
    Magnez18 mg
    Fosfor38 mg
    Żelazo – jego właściwości, działanie i źródła pokarmowe

    Wartość odżywcza szparagówki sprawia, że jest to warzywo bardzo korzystne dla zdrowia. Dzięki niskiej zawartości kalorii i wysokiej zawartości błonnika fasolka szparagowa pomaga w utrzymaniu prawidłowej wagi ciała oraz poprawia trawienie. Zawarte w niej witaminy i składniki mineralne wpływają pozytywnie na układ odpornościowy, a także korzystnie wpływają na stan skóry, włosów i paznokci. Fasolka szparagowa (kcal podajemy poniżej) ma też niski indeks glikemiczny (IG 15). 

    Fasolka szparagowa – kcal

    Fasolka szparagowa (zarówno żółta, jak i zielona) jest warzywem niskokalorycznym. 100 gramów ugotowanej fasolki zawiera tylko 30 kcal. 

    Przepisy z wykorzystaniem fasolki szparagowej

    Fasolka szparagowa (kcal mogą się zwiększyć w zależności od dodatków, z jakimi ją podajemy) to wszechstronne warzywo, które można wykorzystać w różnorodny sposób. Można ją dodać do sałatek, zup, czy też jako dodatek do mięs lub ryb. Poniżej przedstawiamy przepis na pyszne danie z wykorzystaniem fasolki szparagowej:

    Fasolka szparagowa z jajkiem w koszulce

    Potrzebne składniki:

    • 300 g fasolki szparagowej
    • 2 jajka
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 łyżki masła

    Sposób przygotowania:

    1. Fasolkę szparagową umyj, odetnij końcówki i ugotuj na parze przez około 5 minut.
    2. Na patelni rozgrzej masło, dodaj ugotowaną fasolkę szparagową i smaż przez około 2-3 minuty.
    3. W osobnym garnku zagotuj wodę, dodaj trochę octu i zagotuj.
    4. Rozbij jajka do filiżanek, a następnie przełóż je do wrzącej wody i gotuj przez około 3-4 minuty.
    5. Wyjmij jajka łyżką cedzakową i odcedź na ręczniku papierowym.
    6. Podawaj fasolkę szparagową z ugotowanymi jajkami w koszulkach.

    Czy fasolka szparagowa jest kaloryczna? Podsumowanie

    Fasolka szparagowa (kcal = 31/100 g) to warzywo, które warto włączyć do swojego menu. Dzięki niskiej zawartości kalorii i wysokiej zawartości cennych składników odżywczych fasolka jest idealna dla osób, które dbają o swoje zdrowie i figurę. Można ją przyrządzać na wiele sposobów, więc zachęcamy do eksperymentowania z fasolką szparagową w kuchni i wykorzystywania jej do przygotowywania pysznych i zdrowych dań.

    dietly catering dietetyczny