Blog

Dieta Hashimoto – jadłospis. Jak komponować posiłki przy chorobie Hashimoto?

Dieta przy Hashimoto – jadłospis obejmuje kilka żywieniowych wykluczeń i powinien stanowić bogactwo ważnych dla pracy tarczycy składników. Przygotowaliśmy kilka propozycji dla osób chorujących na Hashimoto, przepisy znajdziecie poniżej. Wpisują się one w główne założenia dietetyczne przy Hashimoto.

Czym jest choroba Hashimoto?

Choroba Hashimoto jest autoimmunologicznym schorzeniem, które atakuje tarczycę. Jej podłożem jest tworzenie się przeciwciał, które niszczą komórki tarczycy, co prowadzi do niedoczynności tarczycy. Spożycie jodu jest jednym z czynników, które mogą wpłynąć na rozwój choroby Hashimoto, ale nie jest ono jedyną przyczyną. Objawy choroby Hashimoto są związane z niedoborem hormonów tarczycy, takie jak zmęczenie, przyrost masy ciała czy osłabienie. Dlatego ważne jest odpowiednie żywienie, które będzie uwzględniało odpowiednią podaż składników odżywczych, takich jak m.in. cynk oraz dieta bezglutenowa.

Dieta przy Hashimoto. Składniki odżywcze i zalecenia

Dieta Hashimoto powinna uwzględniać:

  • wykluczenie źródeł goitrogenów: soi, brokułów, warzyw kapustnych, kalafiora,
  • wykluczenie laktozy — aż 76% osób chorujących na Hashimoto cierpi na nietolerancję laktozy, dlatego wykluczyliśmy ją, aby przepisy były odpowiednie dla większości z Was,
  • zadbanie o pokrycie zapotrzebowania na selen, który znajdziemy w orzechach brazylijskich, tuńczyku, ostrygach, produktach pełnoziarnistych, mięsie oraz grzybach,
  • unikanie niedoboru żelaza poprzez wprowadzenie jego źródeł: ryb, mięsa, jaj, roślin strączkowych, orzechów, nasion,
  • zwiększenie spożycia przeciwzapalnych kwasów tłuszczowych omega-3, których głównym źródłem są tłuste ryby morskie (makrela, tuńczyk, łosoś, śledź), a także roślinne produkty – orzechy włoskie, siemię lniane, olej lniany.

W naszych przepisach nie wykluczyliśmy glutenu, ponieważ wbrew obiegowym przekonaniom aktualnie brakuje podstaw naukowych, do wprowadzania eliminacji glutenu wśród wszystkich osób z chorobą Hashimoto, o ile nie została zdiagnozowana celiakia lub nieceliakalna nadwrażliwość na gluten.

Dieta Hashimoto – jadłospis powinien uwzględniać wykluczenie wszystkich produktów mlecznych (także tych bezlaktozowych) powinno być podejmowane u osób, które mają stwierdzoną alergię na białka mleka krowiego. 

Zachęcamy do sprawdzenia na naszej porównywarce cateringów dietetycznych Dietly.pl ofertę diet pudełkowych dla osób chorujących na Hashimoto. Oferty dostępne są dla wielu polskich miast, sprawdź więc:

  • catering dietetyczny Warszawa;
  • catering dietetyczny Kraków;
  • catering dietetyczny Poznań.
Nabiał przy hashimoto - artykuł

Dieta w Hashimoto – jadłospis. Jak komponować posiłki?

Makaron pełnoziarnisty z grillowanymi warzywami

Przepis na 1 porcję, w 1 porcji: 400 kcal, 13 g białka, 19 g tłuszczu, 43 g węglowodanów, 8,5 g błonnika

Składniki:

  • 60 g makaronu pełnoziarnistego (masa przed ugotowaniem),
  • ¼ czerwonej papryki,
  • ¼ żółtej papryki,
  • 5 pomidorów koktajlowych,
  • ½ ząbku czosnku,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • ½ łyżeczki oleju lnianego,
  • 1 łyżka nasion słonecznika,
  • kilka listków świeżej bazylii,
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie.

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
  2. Paprykę pokroić w większą kostkę, czosnek rozdrobnić.
  3. Na patelni grillowej rozgrzać oliwę, przesmażyć paprykę z czosnkiem, po chwili dodać całe pomidorki i smażyć razem.
  4. Dodać przyprawy i po chwili zdjąć z patelni
  5. Makaron podawać z warzywami, przed podaniem skropić olejem lnianym, posypać słonecznikiem i listkami bazylii. 

Z uwagi na to, że przy Hashimoto często występują zaparcia i problemy jelitowe, warto zadbać o odpowiednią ilość błonnika pokarmowego w diecie. Dobrym źródłem błonnika są produkty pełnoziarniste oraz warzywa i owoce.

Owsianka kokosowa z borówkami i orzechami włoskimi

Przepis na 1 porcję, w 1 porcji: 400 kcal, 9 g białka, 19 g tłuszczu, 45 g węglowodanów, 7,3 g błonnika

Składniki:

  • 4 łyżki płatków owsianych górskich,
  • 2 łyżki otrębów owsianych,
  • 100 g mleka kokosowego bez cukru,
  • 50-150 ml wody,
  • 1 łyżeczka syropu klonowego,
  • 0,5 łyżeczki oleju lnianego,
  • 50 g borówek,
  • 1 łyżka orzechów włoskich.

Przygotowanie: 

  1. Płatki i otręby zalać w garnku mlekiem kokosowym i wodą – gotować do miękkości.
  2. Przełożyć do miski, polać olejem, syropem, posypać borówkami oraz orzechami. 

Osoby chorujące na Hashimoto powinny wzbogacać swoją dietę o wartościowy tłuszcz. Najlepiej wybierać roślinne źródła tłuszczu tj. oliwa z oliwek, olej lniany, orzechy, jak i tłuszcze omega 3 znajdujące się w rybach.

Pieczony łosoś z sałatką z kaszy bulgur

Przepis na 1 porcję, w 1 porcji: 400 kcal, 26 g białka, 19 g tłuszczu, 26 g węglowodanów, 7 g błonnika

Składniki:

  • 100 g świeżego łososia,
  • 35 g kaszy bulgur,
  • ½ łyżki oliwy z oliwek,
  • 4 pomidory koktajlowe,
  • ¼ ząbku czosnku,
  • ¼ cebuli,
  • ⅓ papryki czerwonej,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • kilka kropel soku z cytryny,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Łososia posypać solą i pieprzem, owinąć folią aluminiową i piec w 200 st. C przez 15-20 min.
  2. W tym czasie ugotować kaszę wg przepisu na opakowaniu.
  3. Paprykę, cebulę, czosnek drobno posiekać i przesmażyć z dodatkiem soli i pieprzu na patelni na oliwie.
  4. Usmażone warzywa wymieszać z kaszą, posypać posiekaną natką i pomidorkami.
  5. Łososia skropić po upieczeniu sokiem z cytryny i podawać z kaszą.

Osoby chorujące na Hashimoto powinny spożywać tłuste ryby morskie 2-3 razy w tygodniu. Tłuszcze omega 3 działają silnie przeciwzapalnie, dlatego polecane są dla osób chorujących na Hashimoto.

Sałatka z tuńczykiem, fasolą i czerwoną cebulą + kanapki z hummusem

Przepis na 1 porcję, w 1 porcji: 400 kcal, 28 g białka, 17 g tłuszczu, 29 g węglowodanów, 8,2 g błonnika

Składniki:

  • 80 g fasoli białej z zalewy (lub po ugotowaniu) – ok. 4 łyżki,
  • 90 g tuńczyka w sosie własnym – ok. 3 łyżki,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • ¼ cebuli czerwonej,
  • sól, pieprz,
  • 1 kromka chleba żytniego razowego,
  • 1 łyżeczka hummusu klasycznego.

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokroić w piórka, pietruszkę posiekać, tuńczyka rozdrobnić. Fasolę wypłukać.
  2. W miseczce wymieszać fasolę z cebulą, pietruszką, tuńczykiem, oliwą i przyprawami.
  3. Podawać z pieczywem posmarowanym hummusem. 

Nasiona roślin strączkowych to kolejny składnik, który powinien znaleźć się w menu osób chorujących na Hashimoto. Te rośliny mają sporo białka, ale również błonnika.

Kanapki razowe z awokado i jajkiem sadzonym

Przepis na 1 porcję, w 1 porcji: 400 kcal, 19 g białka, 23 g tłuszczu, 28 g węglowodanów, 7 g błonnika

Składniki:

  • 2 kromki chleba żytniego,
  • 2 jajka,
  • ½ łyżki oliwy,
  • ⅓ awokado,
  • ⅓ ząbku czosnku,
  • kilka kropel soku z cytryny,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Awokado rozdrobnić z solą, pieprzem, rozdrobnionym szpinakiem i sokiem z cytryny. Powstałą pastą posmarować pieczywo.
  2. Jajka usadzić na patelni na rozgrzanej oliwie, doprawić.
  3. Na kanapki położyć sadzone jajka, można udekorować liśćmi sałaty. 

W diecie osób chorujących na Hashimoto warto wybierać alternatywne źródła tłuszczu i klasyczne masło zamienić na pastę z awokado, hummus czy inną pastę warzywną. Sprawdź też: dieta dla mam.

Przykładowy jadłospis przy chorobie Hashimoto – podsumowanie 

Dieta Hashimoto – jadłospis odgrywa ważną rolę w żywieniu osób z niedoczynnością tarczycy. Zalecany przykładowy jadłospis powinien być zbilansowany i dostarczać odpowiednią ilość składników odżywczych, w tym jodu i cynku. Dieta powinna być bezglutenowa, a produkty spożywcze należy przetwarzać w minimalnym stopniu. Zaleca się również unikanie produktów wysoko przetworzonych i ograniczenie spożycia węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznym. Dieta powinna zawierać także produkty bogate w przeciwutleniacze i błonnik pokarmowy, co może pomóc w zmniejszeniu stężenia przeciwciał i złagodzeniu przebiegu choroby. Ważne jest również, aby jadłospis był dostosowany indywidualnie do potrzeb każdej osoby i był ustalony we współpracy z dietetykiem.

dietly catering dietetyczny