Blog

Dieta bez węglowodanów – efekty ograniczenia węglowodanów w jadłospisie 

Ostatnio bardzo popularna jest dieta bez węglowodanów. Efekty jej stosowania, zarówno te pozytywne, jak i negatywne, zostały przedstawione poniżej. Zapoznaj się z podstawowymi informacjami o diecie niskowęglowodanowej.  

  • Węglowodany są związkami chemicznymi i jednocześnie grupą składników odżywczych, które dostarczają organizmowi energię. 
  • Dieta bez węglowodanów polega na ograniczeniu lub wyeliminowaniu węglowodanów z jadłospisu. 
  • Do produktów dopuszczalnych na diecie niskowęglowodanowej należą np. niektóre warzywa i owoce, jajka, ryby i owoce morza, nieprzetworzone mięso oraz pełnotłusty nabiał. 
  • Dietę niskowęglowodanową stosuje się np. w celu schudnięcia lub w przypadku niektórych chorób (cukrzyca, Alzheimer). 
  • Dieta niskowęglowodanowa niesie za sobą wiele korzyści, jednak efekty jej nazbyt długiego stosowania mogą negatywnie odbić się na zdrowiu. 

Dieta niskowęglowodanowa – zasady 

Dieta bez węglowodanów lub niskowęglowodanowa to plan żywienia, podczas którego zmniejsza się (lub całkowicie eliminuje) ilość węglowodanów w posiłkach. Wraz z wykluczeniem ich z jadłospisu następuje zwiększenie podaży tłuszczu i białka – w ten sposób organizm to z nich może pobierać materiał energetyczny. 

Produkty niskowęglowodanowe 

Przed przejściem na dietę niskowęglowodanową ważne jest zapoznanie się z listą produktów, które są dopuszczalne do spożycia: 

  • nabiał: dojrzewające sery, sery żółte, jajka, pełnotłuste mleko oraz wyroby mleczne, takie jak jogurt, śmietana itp.;
  • tłuszcze: masło, oleje roślinne, oliwa; 
  • orzechy: pekan, brazylijskie, włoskie, nerkowca, pistacje, migdały, nasiona słonecznika, nasiona chia, pestki dyni;
  • mięso: nieprzetworzone (wyjątek: niektóre wędliny, pasztety); 
  • ryby i owoce morza: dopuszczalne wszystkie;
  • owoce: awokado, oliwki, jagody; 
  • warzywa: kapustne i liściaste, buraki, bakłażany, marchewki, cukinie, pomidory, ogórki, rzodkiewki, szparagi.

Dieta bez węglowodanów – dla kogo? 

Z diety niskowęglowodanowej korzysta wiele osób. Decydują się na nią m.in.: 

  • chorujący na padaczkę lekooporną; 
  • cierpiący na choroby bloków metabolicznych (osteoporoza, dna moczanowa, cukrzyca); 
  • chorujący na Parkinsona lub Alzheimera; 
  • otyli oraz mający problem z odchudzaniem. 

Każdy nowy sposób odżywiania może stanowić wyzwanie, także dieta niskowęglowodanowa. Catering dietetyczny jest polecany wszystkim początkującym, niezależnie od powodów, dla którego decydują się na dany jadłospis. 

Dieta bez węglowodanów – efekty 

Z diety niskowęglowodanowej korzysta coraz więcej osób na całym świecie. Nic dziwnego, bowiem eliminacja z jadłospisu węglowodanów może nieść za sobą wiele korzyści. Dzięki diecie bez węglowodanów efekty to: 

  • szybka utrata nadprogramowych kilogramów i łatwiejsze utrzymanie nowej sylwetki; 
  • zmniejszenie apetytu, związane z dłuższym trawieniem większej ilości tłuszczu i białek na diecie je się mniej, a mimo to pozostaje się sytym; 
  • zmniejszenie się poziomu cholesterolu LDL we krwi; 
  • mniejsza próchnica = piękniejszy uśmiech; 
  • mniejszy trądzik; 
  • ryzyko chorób serca znacznie się zmniejsza; 
  • lepsze wyniki badań przy cukrzycy lub insulinoodporności. 
Jaki wpływ ma sen, stres i aktywność fizyczna w cukrzycy?

Niestety, omawiana dieta nie służy każdemu, a jej zbyt długie stosowanie może nawet przynosić niekorzystne dla zdrowia skutki. W przypadku diety bez węglowodanów efekty uboczne to m.in.: 

  • bóle głowy; 
  • spadek energii; 
  • nudności; 
  • problemy trawienne;
  • uchyłkowatość jelita grubego; 
  • kwasica metaboliczna; 
  • problemy z układem krążenia. 

Dieta bez węglowodanów – catering

Na początku drogi ku nowemu sposobowi odżywiania warto zwrócić się do specjalistów w usługach cateringowych, odpowiadających za opracowywanie smacznych i zbilansowanych posiłków. Sprawdź oferty dostawców z poszczególnych miast w wyszukiwarce Dietly, np.: 

  • catering dietetyczny Poznań; 
  • catering dietetyczny Gdańsk; 
  • catering dietetyczny Łódź.

Zanim wprowadzi się w życie tak znaczące zmiany, należy wcześniej skonsultować się z dietetykiem lub lekarzem. 

dietly catering dietetyczny