Dieta bez węglowodanów – efekty ograniczenia węglowodanów w jadłospisie
Ostatnio bardzo popularna jest dieta bez węglowodanów. Efekty jej stosowania, zarówno te pozytywne, jak i negatywne, zostały przedstawione poniżej. Zapoznaj się z podstawowymi informacjami o diecie niskowęglowodanowej.
- Węglowodany są związkami chemicznymi i jednocześnie grupą składników odżywczych, które dostarczają organizmowi energię.
- Dieta bez węglowodanów polega na ograniczeniu lub wyeliminowaniu węglowodanów z jadłospisu.
- Do produktów dopuszczalnych na diecie niskowęglowodanowej należą np. niektóre warzywa i owoce, jajka, ryby i owoce morza, nieprzetworzone mięso oraz pełnotłusty nabiał.
- Dietę niskowęglowodanową stosuje się np. w celu schudnięcia lub w przypadku niektórych chorób (cukrzyca, Alzheimer).
- Dieta niskowęglowodanowa niesie za sobą wiele korzyści, jednak efekty jej nazbyt długiego stosowania mogą negatywnie odbić się na zdrowiu.
Dieta niskowęglowodanowa – zasady
Dieta bez węglowodanów lub niskowęglowodanowa to plan żywienia, podczas którego zmniejsza się (lub całkowicie eliminuje) ilość węglowodanów w posiłkach. Wraz z wykluczeniem ich z jadłospisu następuje zwiększenie podaży tłuszczu i białka – w ten sposób organizm to z nich może pobierać materiał energetyczny.
Produkty niskowęglowodanowe
Przed przejściem na dietę niskowęglowodanową ważne jest zapoznanie się z listą produktów, które są dopuszczalne do spożycia:
- nabiał: dojrzewające sery, sery żółte, jajka, pełnotłuste mleko oraz wyroby mleczne, takie jak jogurt, śmietana itp.;
- tłuszcze: masło, oleje roślinne, oliwa;
- orzechy: pekan, brazylijskie, włoskie, nerkowca, pistacje, migdały, nasiona słonecznika, nasiona chia, pestki dyni;
- mięso: nieprzetworzone (wyjątek: niektóre wędliny, pasztety);
- ryby i owoce morza: dopuszczalne wszystkie;
- owoce: awokado, oliwki, jagody;
- warzywa: kapustne i liściaste, buraki, bakłażany, marchewki, cukinie, pomidory, ogórki, rzodkiewki, szparagi.
Dieta bez węglowodanów – dla kogo?
Z diety niskowęglowodanowej korzysta wiele osób. Decydują się na nią m.in.:
- chorujący na padaczkę lekooporną;
- cierpiący na choroby bloków metabolicznych (osteoporoza, dna moczanowa, cukrzyca);
- chorujący na Parkinsona lub Alzheimera;
- otyli oraz mający problem z odchudzaniem.
Każdy nowy sposób odżywiania może stanowić wyzwanie, także dieta niskowęglowodanowa. Catering dietetyczny jest polecany wszystkim początkującym, niezależnie od powodów, dla którego decydują się na dany jadłospis.
Dieta bez węglowodanów – efekty
Z diety niskowęglowodanowej korzysta coraz więcej osób na całym świecie. Nic dziwnego, bowiem eliminacja z jadłospisu węglowodanów może nieść za sobą wiele korzyści. Dzięki diecie bez węglowodanów efekty to:
- szybka utrata nadprogramowych kilogramów i łatwiejsze utrzymanie nowej sylwetki;
- zmniejszenie apetytu, związane z dłuższym trawieniem większej ilości tłuszczu i białek na diecie je się mniej, a mimo to pozostaje się sytym;
- zmniejszenie się poziomu cholesterolu LDL we krwi;
- mniejsza próchnica = piękniejszy uśmiech;
- mniejszy trądzik;
- ryzyko chorób serca znacznie się zmniejsza;
- lepsze wyniki badań przy cukrzycy lub insulinoodporności.
Niestety, omawiana dieta nie służy każdemu, a jej zbyt długie stosowanie może nawet przynosić niekorzystne dla zdrowia skutki. W przypadku diety bez węglowodanów efekty uboczne to m.in.:
- bóle głowy;
- spadek energii;
- nudności;
- problemy trawienne;
- uchyłkowatość jelita grubego;
- kwasica metaboliczna;
- problemy z układem krążenia.
Dieta bez węglowodanów – catering
Na początku drogi ku nowemu sposobowi odżywiania warto zwrócić się do specjalistów w usługach cateringowych, odpowiadających za opracowywanie smacznych i zbilansowanych posiłków. Sprawdź oferty dostawców z poszczególnych miast w wyszukiwarce Dietly, np.:
- catering dietetyczny Poznań;
- catering dietetyczny Gdańsk;
- catering dietetyczny Łódź.
Zanim wprowadzi się w życie tak znaczące zmiany, należy wcześniej skonsultować się z dietetykiem lub lekarzem.