Blog

Dieta lekkostrawna jadłospis. Produkty polecane i przykładowy jadłospis na 3 dni

Kiedy słyszymy zalecenie od lekarza, żeby zastosować dietę lekkostrawną/łatwostrawną, zaczynamy buszować po stronach internetowych w poszukiwaniu inspiracji do przygotowywania posiłków. Okazuje się, że propozycje są bardzo monotonne i prawdopodobnie niezbyt smaczne. Właśnie dlatego przygotowaliśmy 3-dniowy jadłospis odpowiedni na diecie lekkostrawnej, który nie tylko nie będzie obciążał przewodu pokarmowego, ale będzie również bardzo dobrze smakował. 

Jakie są najważniejsze zasady diety lekkostrawnej? Na czym polega?

Potrawy na diecie lekkostrawnej powinny dostarczać mniej błonnika niż w diecie tradycyjnej. Błonnik w wielu schorzeniach może podrażniać błonę śluzową żołądka i jelit. Nie jest natomiast wymagana całkowita rezygnacja z błonnika, w diecie lekkostrawnej powinno go być ok. 25 g. Odpowiednimi technikami, można sprawić, że błonnik stanie się lepiej przyswajalny. Zaleca się m.in. obieranie owoców i warzyw ze skórki i wyjmowanie drobnych pestek. Większość warzyw i owoców na diecie lekkostrawnej powinno się spożywać w formie ugotowanej lub przetartej.

Jadłospis diety lekkostrawnej powinien składać się z łatwostrawnych i miękkich produktów, takich jak gotowane warzywa, kasza manna czy chude mięso. W diecie lekkostrawnej przeciwwskazane są potrawy smażone, peklowane oraz wędzone, słodycze. Są one ciężkostrawne i długo zalegają w żołądku i jelitach. Zasmażki w zupach czy sosach również nie są dozwolone. Pamiętaj, że możesz skorzystać z opcji gotowych posiłków i nie martwić się komponowaniem potraw na własną rękę. Sprawdź opcję „dieta indywidualna catering dietetyczny”.

Oferty dostępne są dla wielu polskich miast, sprawdź więc:

  • dieta pudełkowa Kraków;
  • dieta pudełkowa Warszawa;
  • dieta pudełkowa Poznań.

Kiedy jeść?

Bardzo ważne jest spożywanie mniejszych porcji, ale częściej. Przygotowany przez nas jadłospis można podzielić na 6 posiłków, np. poprzez podzielenie obiadu na dwie porcje. Ostatni posiłek powinien być spożyty ok. 2 godziny przed położeniem się spać i nie później niż o godzinie 22.00. W celu ułatwienia trawienia, zalecane jest wypijanie min. 2 litrów wody dziennie.

Wskazania do stosowania diety lekkostrawnej

Dieta lekkostrawna może być zastosowana w:

  • schorzeniach jelit oraz żołądka (np. w refluksie, zapaleniu błony śluzowej żołądka, nieswoistych zapaleniach jelit w okresie zaostrzenia, nieżycie żołądka, nowotworze żołądka;
  • u pacjentów bezpośrednio po niektórych zabiegach chirurgicznych;
  • podczas leczenia zębów, chorób przyzębia;
  • w chorobach infekcyjnych, w których występuje gorączka;
  • żywieniu osób w wieku podeszłym.

Jakie są produkty zalecane, a czego unikać?

ProduktZalecane w diecie lekkostrawnejZakazane w diecie lekkostrawnej
WarzywaMarchew, brokuły, kalafior, ziemniaki, cukinia, szpinak, sałata, ogórki, paprykaKapusta, brukselka, kalarepa, cebula, czosnek, papryka chili
OwoceBanany, jabłka, gruszki, brzoskwinie, jagody, truskawki, kiwi, pomarańczeAwokado, winogrona, melony, morele, suszone owoce
Mięso i rybyChude mięso z kurczaka, indyka, cielęciny, ryby (np. pstrąg, dorsz)Tłuste mięso, kiełbasy, wędliny, smażone mięso i ryby
NabiałProdukty mleczne i mleko odtłuszczone, jogurt naturalny, twarożek chudy, sery białe i niskotłuszczoweŚmietana, masło, sery tłuste
Produkty zbożowe i pieczywoChleb razowy, drobny makaron pełnoziarnisty, ryż brązowy, kasza jaglanaBiałe pieczywo, makaron, biały ryż, płatki śniadaniowe z dodatkiem cukru
Tłuszcze i olejeOlej rzepakowy, oliwa z oliwek, olej lnianyMasło, margaryna, tłuszcze zwierzęce

Co zawiera przykładowy jadłospis dla diety łatwostrawnej?

3 dniowy jadłospis lekkostrawny zawiera:

  • 1900 kcal;
  • 115 g białka;
  • 62 g tłuszczu;
  • 212,5 g węglowodanów;
  • 25 g błonnika.

Gramatura produktów podana jest przed obraniem i ugotowaniem – na surowo/w skórce.

Produkty light – żywieniowe pułapki, czy zdrowe rozwiązania - artykul

Dieta lekkostrawna jadłospis na dzień I

Lekkostrawne śniadanie

Jajecznica na parze ze szczypiorkiem podana z jasnym pieczywem.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 łyżka mleka 1,5%
  • 2 łyżeczki szczypiorku
  • 1 łyżeczka masła
  • ½ pomidora
  • przyprawy: sól, pieprz do smaku
  • 2 kromki chleba baltonowskiego (60 g)

Przygotowanie:

  1. Zagotować wodę w niedużym garnku. 
  2. Jajka wbić do metalowej miseczki, rozbełtać z dodatkiem mleka, soli, pieprzu i posiekanego szczypiorku.
  3. Miseczkę ustawić nad garnkiem i mieszać do ścięcia się jajek.
  4. Podawać z pieczywem posmarowanym masłem oraz obranym ze skórki pomidorem pokrojonym na plasterki. 

Lekkostrawne II śniadanie

Koktajl migdałowy z bananem i mango.

Składniki:

  • 1 szklanka napoju migdałowego (250 g)
  • ½ mango (100 g)
  • ½ banana (60 g)
  • 1 łyżka płatków ryżowych
  • 1 łyżka wiórków kokosowych 

Przygotowanie:

  1. Owoce obrać i zmiksować z napojem migdałowym, wiórkami i płatkami ryżowymi. 

Lekkostrawny obiad

Kurczak miodowo-musztardowy gotowany na parze, ziemniaczki z koperkiem, mizeria.

Składniki:

  • 150 g filetu z kurczaka
  • ½ łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • ½ łyżeczki miodu
  • przyprawy: szczypta soli, słodka papryka, oregano do smaku
  • 3 ziemniaki (ok. 200 g)
  • 1 łyżka koperku
  • 1 łyżeczka masła
  • ½ ogórka długiego
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • przyprawy do mizerii: szczypta soli i pieprzu, sok z cytryny, szczypta ksylitolu

Przygotowanie:

  1. Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do głębokiego talerza.
  2. Sok z cytryny, musztardę, miód, olej i przyprawy wymieszać. Polać kurczaka, wymieszać. Odstawić na 30 minut do lodówki.
  3. Kurczaka ugotować na parze (ok. 20 minut) lub upiec w piekarniku w naczyniu żaroodpornym przykrytym folią (również ok. 20 minut w 180 stopniach). 
  4. Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie, po ugotowaniu rozgnieść z masłem, posypać posiekanym szczypiorkiem. 
  5. Ogórki obrać i zetrzeć na tarce lub pokroić na plasterki. Posolić i odstawić na kilkanaście minut. Po tym czasie odlać nadmiar wody, dodać pieprz, sok z cytryny, ksylitol i jogurt naturalny. Wymieszać.

Lekkostrawny podwieczorek

Serek wiejski z koperkiem.

Składniki:

  • 1 opakowanie serka wiejskiego light (150 g)
  • 1 łyżka kopru
  • 1 kromka chleba baltonowskiego (30 g)

Przygotowanie:

  1. Serek wiejski wymieszać z posiekanym koperkiem.
  2. Podawać z kromką pieczywa. 

Lekkostrawna kolacja

Naleśniki z dżemem, jogurtem kokosowym i borówkami.

Składniki:

  •  3 czubate łyżki mąki orkiszowej (50 g)
  • 50 g mleka 1,5% lub napoju migdałowego
  • woda gazowana do uzyskania odpowiedniej konsystencji 
  • ½ jajka
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • szczypta soli
  • 3 łyżeczki dżemu jagodowego, niskosłodzonego
  • 4 łyżki jogurtu kokosowego
  • garść borówek amerykańskich

Przygotowanie:

1. Mąkę zmiksować z mlekiem, gazowaną wodą, jajkiem i olejem. 

2. Smażyć nieduże naleśniki na patelni teflonowej z nieprzywierającą powłoką.

3. Usmażone naleśniki posmarować dżemem, zwinąć, polać jogurtem kokosowym i posypać borówkami.

Jadłospis lekkostrawny na dzień II

Lekkostrawne śniadanie

Owsianka z prażonym jabłkiem i skyrem

owsianka z gruszka

Składniki:

  • 4 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
  • 1 szklanka mleka 1,5% lub napoju roślinnego
  • 1 łyżeczka miodu
  • ½ dużego jabłka
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • ½ opakowania skyru

Przygotowanie

  1. Płatki owsiane ugotować na mleku.
  2. Jabłko obrać, pokroić w kostkę i podprażyć na suchej patelni z dodatkiem miodu (można podlać wody). Dusić do miękkości. 
  3. Ugotowane płatki przelać do miseczki, polać jabłkiem i jogurtem, posypać siemieniem lnianym.

Lekkostrawne II śniadanie

Mini roladki z tortilli z serkiem, sałatą i szynką, owoc

Składniki:

  • 1 tortilla pszenna
  • 1 łyżka serka naturalnego do smarowania
  • 2 liście sałaty
  • 2 plasterki szynki z kurczaka (pow. 90% mięsa)
  • banan

Przygotowanie:

Tortillę podgrzać, następnie posmarować serkiem, obłożyć sałatą i szynką. Zwinąć w rulon i pokroić na ukos na mniejsze kawałki.

Lekkostrawny obiad

Dorsz pieczony z sosem koperkowym, kasza kuskus, surówka z marchwi i jabłka.

Składniki:

  • 200 g filetu z dorsza surowego
  • ¼ szklanki bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka masła
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • kilka plasterków cytryny
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • Sól i pieprz cytrynowy
  • 2 łyżki kopru
  • 50 g kaszy kuskus
  • 1 marchew
  • Kawałek jabłka
  • 1 łyżeczka suszonej żurawiny
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Rybę umyć, osuszyć i pokroić na 2 mniejsze kawałki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Przyprawić solą i pieprzem cytrynowym, skropić sokiem z cytryny. Przykryć sreberkiem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 10 minut.
  2. Koper posiekać. W rondelku rozgrzać masło, dodać bulion i zagotować, dodać wymieszaną z gorącym bulionem mąkę, dokładnie wymieszać, żeby sos trochę się zagęścił, dodać koperek i jogurt. Wszystko dokładnie wymieszać i dusić na małym ogniu ok. 2-3 minut. Przyprawić wg uznania do smaku. 
  3.  Rybę wyjąć z piekarnika, polać sosem, przykryć folią i piec jeszcze ok. 10 minut. 
  4. Wyjąć z pieca, ostudzić i podawać z kaszą i surówką. 
  5. Kaszę kuskus przygotować wg instrukcji na opakowaniu (zamiast wodą można zalać ją bulionem, wtedy będzie bardziej aromatyczna.
  6. Marchew i jabłko obrać, następnie zetrzeć na tarce.
  7. Przełożyć do miseczki, polać oliwą, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać z żurawiną i przyprawić sokiem z cytryny. 

Lekkostrawny podwieczorek

Domowy kisiel chia o smaku truskawkowym.

pudding chia

Składniki:

  • 5 łyżeczek nasion chia
  • 50 g mleka 1,5% lub napoju roślinnego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 banan
  • 100 g mrożonych truskawek

Przygotowanie:

Truskawki zmiksować z bananem, miodem, mlekiem. Następnie wymieszać z nasionami chia i odstawić do lodówki na ok. 3h. 

Lekkostrawna kolacja

Kanapki z lekkim twarożkiem szpinakowym.

Składniki:

  • 3 nieduże kromki chleba baltonowskiego
  • 70 g twarogu chudego
  • garść szpinaku
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki masła
  • szczypta oregano, gałki muszkatołowej, soli i pieprzu

Przygotowanie:

  1. Pieczywo posmarować masłem.
  2. Twaróg zblendować ze szpinakiem, oregano, gałką muszkatołową, solą i pieprzem do smaku oraz jogurtem.
  3. Twarożkiem posmarować kanapki.
jak ograniczyć słodycze

Jadłospis lekkostrawny na dzień III

Lekkostrawne śniadanie

Kanapki z pastą rybno-jajeczną na sałacie.

Składniki:

  • 2 kromki chleba baltonowskiego
  • 1 łyżeczka masła
  • 70 g dorsza wędzonego
  • 1 jajko
  • 2 liście sałaty
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka koperku
  • ½ łyżeczki musztardy

Przygotowanie:

  1. Pieczywo posmarować masłem, obłożyć sałatą.
  2. Jajko ugotować na twardo. Rybę rozdrobnić, połączyć z posiekanym jajkiem, jogurtem, musztardą i posiekanym koperkiem.
  3. Na pieczywo z sałatą położyć porcję pasty. 

Lekkostrawne II śniadanie

Wafle ryżowe z jogurtem kokosowo-jagodowym posypane płatkami migdałów.

wafle ryżowe

Składniki:

  • 3 sztuki wafli ryżowych
  • 1 kubek jogurtu kokosowego
  • garść mrożonych jagód
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka płatków migdałów

Przygotowanie:

  1. Jogurt zmiksować z jagodami i miodem.
  2. Wafle ryżowe posmarować jogurtem jagodowym i posypać płatkami migdałów.

Lekkostrawny obiad

Lekki gulasz wołowy z marchewką i cukinią.

Składniki:

  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 120 g chudej wołowiny
  • kawałek cukinii
  • kawałek marchewki
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 ziarenko ziela angielskiego, 1 liść laurowy, szczypta tymianku

Przygotowanie:

  1. Mięso pokroić w kostkę. Cukinię i marchew obrać oraz pokroić na półplasterki. Fasolkę pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić mięso i warzywa, od razu podlać wodą i doprowadzić bulion do wrzenia. Zmniejszyć ogień, dodać wszystkie przyprawy. Dodać obrane ziemniaki pokrojone w kostkę. 
  3. Dusić pod przykryciem ok. 30 minut. Na koniec przyprawić solą i pieprzem. 

Lekkostrawny podwieczorek

Zupa krem z marchewki.

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 ziemniak
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka oliwy
  • przyprawy: słodka papryka, pieprz czarny, szczypta soli
  • 1 łyżka nasion słonecznika
  • 1 łyżka śmietanki 12%

Przygotowanie:

  1. Warzywa obrać i pokroić w kostkę.
  2. W garnku zagotować bulion, dodać warzywa, przyprawy, oliwę. Gotować do miękkości marchewki i ziemniaków.
  3. Pod koniec dodać śmietankę, sok z cytryny i ziarna słonecznika.

Lekkostrawna kolacja

Kluski leniwe z sosem waniliowym.

Składniki:

  • 100 g sera twarogowego chudego
  • 50 g mąki pszennej
  • ½ jajka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka miodu
  • ½ laski wanilii

Przygotowanie:

  1. Ser rozdrobnić widelcem, dodać mąkę (zostawić kilka łyżek do podsypania przy zagniataniu), jajko, szczyptę soli. 
  2. Masę zagnieść na ciasto i wykroić skośne kluseczki.
  3. W garnku zagotować wodę, kluski gotować jeszcze 1 minutę od momentu wypłynięcia na powierzchnię. 
  4. Jogurt połączyć z ziarenkami z laski wanilii oraz miodem. 
  5. Gotowym sosem polać kluski.

Dieta lekkostrawna – czy warto ją stosować? Podsumowanie

3 dniowy jadłospis lekkostrawny

Wiesz już, czym jest dieta lekkostrawna i jakie są jej zasady. Czy warto ją stosować? Warto stosować dietę lekkostrawną w przypadku występowania dolegliwości jelitowych, problemów z trawieniem lub dla łagodzenia objawów chorób przewlekłych. Dieta ta polega na spożywaniu łatwo przyswajalnych i delikatnych dla układu trawiennego produktów, co pozwala uniknąć podrażnienia błony śluzowej żołądka i jelit. W celu minimalizacji uczucia wzdymania i nadmiernego wydzielania kwasów żołądkowych, na diecie lekkostrawnej należy unikać tłustych i ciężkostrawnych potraw, a także napojów gazowanych i alkoholu. Przed rozpoczęciem diety, zawsze warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem, aby dostosować jadłospis do indywidualnych potrzeb i zapotrzebowania organizmu. 

Najczęściej zadawane pytania

Jak często powinno się jeść na diecie lekkostrawnej?

Zaleca się spożywanie 4-5 posiłków dziennie w równych odstępach czasowych, aby uniknąć nadmiernego obciążenia układu trawiennego.

Jakie napoje są zalecane na diecie lekkostrawnej?

Na diecie lekkostrawnej zaleca się picie wody, herbaty ziołowe, a także soków owocowych lub warzywnych, ale w niewielkich ilościach.

Czy dieta lekkostrawna jest odpowiednia dla osób starszych?

Tak, dieta lekkostrawna jest często zalecana dla osób starszych, ponieważ wraz z wiekiem funkcje układu trawiennego mogą ulec osłabieniu. Dieta lekkostrawna zapewnia łatwo przyswajalne produkty spożywcze i minimalizuje obciążenie układu trawiennego.

dietly catering dietetyczny