Dieta Lunch do biura

Dieta pudełkowa
Lunch do biura

Zanim pojawiły się na rynku cateringi dietetyczne, to jedynym ratunkiem dla osób, które nie zabrały niczego do jedzenia ze sobą do pracy był pobliski sklep lub zamówienie obiadu z dostawą do biura. Od jakiegoś czasu dieta pudełkowa zaczyna się także wpisywać w taką formę, a Lunch do biura to wariant, który zainteresuje wszystkich aktualnie zamawiających z restauracji.

Ups! Nie znaleźliśmy diety, której szukasz

w mieście

Czym jest dieta Lunch do biura

Dla kogo polecany?

Niektóre z firm oferują dostawę 3 posiłków – II śniadania, obiadu i podwieczorku lub kolacji. Ta opcja będzie doskonałym rozwiązaniem dla osób, które z łatwością przygotowują śniadanie samodzielnie w domu, ale brakuje im czasu na rozplanowanie pozostałych posiłków. Dzięki takiej możliwości wystarczy zrobić zakupy na ulubione śniadania, a o resztę zadba nasz catering. Jeśli zależy nam na utrzymywaniu stałej liczby kilokalorii każdego dnia, to wystarczy, że policzymy swoje samodzielne posiłki, a energetyczność dań z diety pudełkowej będzie opisana na opakowaniach. Wśród ofert cateringów dietetycznych znajdziemy niekiedy także opcja zamówienia wyłącznie lunchu o wybranej kaloryczności, dzięki czemu w prosty sposób dodamy go do naszych wyliczeń dziennej kaloryczności. Ten wariant to doskonała alternatywa dla niektórych obiadów z restauracji, które nierzadko nie są bilansowane pod kątem zdrowotnym. Jeśli zdarza się na zamawiać kotlety w panierce, frytki, kebaba, czy pizzę z innymi współpracownikami, to warto spróbować tego nowego sposobu biurowego odżywiania, czyli lunch z cateringu dietetycznego.

Co znajdziemy w pudełkach?

Lunch, który otrzymamy w tym wariancie diety pudełkowej z pewnością dostarczy nam wielu składników odżywczych. Możemy spodziewać się pełnoziarnistych produktów zbożowych, takich jak różnego rodzaju kasze (gryczana, jęczmienna, amarantus, bulgur, jaglana), makaronów pełnoziarnistych i własnych wypieków na bazie bogatobłonnikowych mąk. Z pewnością w takim daniu znajdziemy również sporą porcję warzyw – w postaci świeżych surówek, warzyw gotowanych na parze lub pieczonych zapiekanek warzywnych, czy zdrowych frytek z piekarnika (np. z buraka, marchwi, batatów). Tłuszczem używanym do przygotowania posiłków na pewno nie będzie smalec, albo olej palmowy. Sięgając po obiad z cateringu dietetycznego możemy być spokojni o znajdujące się w nim kwasy tłuszczowe – zwykle stosowane są oleje roślinne, takie jak oliwa z oliwek bogata w jednonienasycone tłuszcze lub olej rzepakowy obfitujący w kwasy omega-3. Niekiedy nasza potrawa może być przyozdobiona bogatymi w magnez orzechami, nasionami lub pestkami, które dodatkowo wzbogacą smak całego dania.

Zrób sobie przerwę!

Przede wszystkim warto zadbać o odpowiednią przerwę obiadową podczas dnia pracy. Ze względu na wiele obowiązków niekiedy zapominamy o tym, jak ważne jest te kilka minut spędzone na spokojnym posiłku. Zgodnie z wynikami badań prowadzonymi w 2018 r. przez Uber Eats i Yougov Polacy przeznaczają na przerwę lunchową najkrótszy czas w całej Europie! Wśród naszych rodaków średnia jej długość wynosi 26 min, podczas gdy np. w Portugalii trwa zwykle około 1 godziny. Jeśli jemy w pośpiechu największy posiłek w ciągu dnia, to nie jesteśmy w stanie prawidłowo pogryźć wszystkich składników, co może sprzyjać dolegliwościom żołądkowo-jelitowym. Co więcej, możemy być nieco bardziej głodni, ponieważ sam proces gryzienie i sięganie po kolejne kęsy są bodźcami dla mózgu sygnalizującymi najadanie się. Niestety zauważa się, że aż 29% Polaków je podczas wykonywania zadań z pracy, dlatego aż 1/3 z nas nie jest w stanie skupić się w pełni na jedzeniu. Taka koncentracja na jedzonym posiłku jest ważna w zakresie apetytu, wykazano to w kilku badaniach naukowych i zaleca się unikania rozpraszania uwagi podczas spożywania.

Postaw na różnorodność!

Największym problemem wśród osób, które nie są w stanie poświęcić odpowiedniej ilości czasu na przygotowanie posiłków na cały dzień, jest monotonia i podejmowanie tych samym wyborów żywieniowych każdego dnia. We wspomnianym badaniu z 2018 roku wykazano również, że 19% Polaków nie zabiera ze sobą nic na posiłek w pracy – właśnie dla 1/5 polskich pracowników wariant lunchu do biura z cateringu dietetycznego będzie idealnym rozwiązaniem! Co ciekawe, 83% osób, które jednak zabierają coś ze sobą – przygotowuje tylko kanapki. Zakładając, że większość z nas pracuje od 8 do 16, warto byłoby w tym długim przedziale czasu zjeść także inne potrawy. O różnorodność i brak nudy na naszych talerzach z pewnością zadbają kucharze, którzy każdego dnia przygotowują zdrowe oraz smakowite dania.

Czy odpowiada Ci dieta Lunch do biura?

Wybierz, porównaj i zamów online w najlepszym cateringu dietetycznym z Dietly

Posiłek