Zanim pojawiły się na rynku cateringi dietetyczne, to jedynym ratunkiem dla osób, które nie zabrały niczego do jedzenia ze sobą do pracy był pobliski sklep lub zamówienie obiadu z dostawą do biura. Od jakiegoś czasu dieta pudełkowa zaczyna się także wpisywać w taką formę, a Lunch do biura to wariant, który zainteresuje wszystkich aktualnie zamawiających z restauracji.
Niektóre z firm oferują dostawę 3 posiłków – II śniadania, obiadu i podwieczorku lub kolacji. Ta opcja będzie doskonałym rozwiązaniem dla osób, które z łatwością przygotowują śniadanie samodzielnie w domu, ale brakuje im czasu na rozplanowanie pozostałych posiłków. Dzięki takiej możliwości wystarczy zrobić zakupy na ulubione śniadania, a o resztę zadba nasz catering. Jeśli zależy nam na utrzymywaniu stałej liczby kilokalorii każdego dnia, to wystarczy, że policzymy swoje samodzielne posiłki, a energetyczność dań z diety pudełkowej będzie opisana na opakowaniach. Wśród ofert cateringów dietetycznych znajdziemy niekiedy także opcja zamówienia wyłącznie lunchu o wybranej kaloryczności, dzięki czemu w prosty sposób dodamy go do naszych wyliczeń dziennej kaloryczności. Ten wariant to doskonała alternatywa dla niektórych obiadów z restauracji, które nierzadko nie są bilansowane pod kątem zdrowotnym. Jeśli zdarza się na zamawiać kotlety w panierce, frytki, kebaba, czy pizzę z innymi współpracownikami, to warto spróbować tego nowego sposobu biurowego odżywiania, czyli lunch z cateringu dietetycznego.
Lunch, który otrzymamy w tym wariancie diety pudełkowej z pewnością dostarczy nam wielu składników odżywczych. Możemy spodziewać się pełnoziarnistych produktów zbożowych, takich jak różnego rodzaju kasze (gryczana, jęczmienna, amarantus, bulgur, jaglana), makaronów pełnoziarnistych i własnych wypieków na bazie bogatobłonnikowych mąk. Z pewnością w takim daniu znajdziemy również sporą porcję warzyw – w postaci świeżych surówek, warzyw gotowanych na parze lub pieczonych zapiekanek warzywnych, czy zdrowych frytek z piekarnika (np. z buraka, marchwi, batatów). Tłuszczem używanym do przygotowania posiłków na pewno nie będzie smalec, albo olej palmowy. Sięgając po obiad z cateringu dietetycznego możemy być spokojni o znajdujące się w nim kwasy tłuszczowe – zwykle stosowane są oleje roślinne, takie jak oliwa z oliwek bogata w jednonienasycone tłuszcze lub olej rzepakowy obfitujący w kwasy omega-3. Niekiedy nasza potrawa może być przyozdobiona bogatymi w magnez orzechami, nasionami lub pestkami, które dodatkowo wzbogacą smak całego dania.
Przede wszystkim warto zadbać o odpowiednią przerwę obiadową podczas dnia pracy. Ze względu na wiele obowiązków niekiedy zapominamy o tym, jak ważne jest te kilka minut spędzone na spokojnym posiłku. Zgodnie z wynikami badań prowadzonymi w 2018 r. przez Uber Eats i Yougov Polacy przeznaczają na przerwę lunchową najkrótszy czas w całej Europie! Wśród naszych rodaków średnia jej długość wynosi 26 min, podczas gdy np. w Portugalii trwa zwykle około 1 godziny. Jeśli jemy w pośpiechu największy posiłek w ciągu dnia, to nie jesteśmy w stanie prawidłowo pogryźć wszystkich składników, co może sprzyjać dolegliwościom żołądkowo-jelitowym. Co więcej, możemy być nieco bardziej głodni, ponieważ sam proces gryzienie i sięganie po kolejne kęsy są bodźcami dla mózgu sygnalizującymi najadanie się. Niestety zauważa się, że aż 29% Polaków je podczas wykonywania zadań z pracy, dlatego aż 1/3 z nas nie jest w stanie skupić się w pełni na jedzeniu. Taka koncentracja na jedzonym posiłku jest ważna w zakresie apetytu, wykazano to w kilku badaniach naukowych i zaleca się unikania rozpraszania uwagi podczas spożywania.
Największym problemem wśród osób, które nie są w stanie poświęcić odpowiedniej ilości czasu na przygotowanie posiłków na cały dzień, jest monotonia i podejmowanie tych samym wyborów żywieniowych każdego dnia. We wspomnianym badaniu z 2018 roku wykazano również, że 19% Polaków nie zabiera ze sobą nic na posiłek w pracy – właśnie dla 1/5 polskich pracowników wariant lunchu do biura z cateringu dietetycznego będzie idealnym rozwiązaniem! Co ciekawe, 83% osób, które jednak zabierają coś ze sobą – przygotowuje tylko kanapki. Zakładając, że większość z nas pracuje od 8 do 16, warto byłoby w tym długim przedziale czasu zjeść także inne potrawy. O różnorodność i brak nudy na naszych talerzach z pewnością zadbają kucharze, którzy każdego dnia przygotowują zdrowe oraz smakowite dania.
Wybierz, porównaj i zamów online w najlepszym cateringu dietetycznym z Dietly