Dieta pude艂kowa - Sportowa

Prawid艂owe od偶ywianie si臋 stanowi niezwykle wa偶ny element rozwoju ka偶dego sportowca, jest czynnikiem w ogromnej mierze wp艂ywaj膮cym na uzyskanie satysfakcjonuj膮cych osi膮gni臋膰 sportowych. W艂a艣ciwa, nale偶ycie zbilansowana dieta ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia, samopoczucia, a co najwa偶niejsze 鈥 dla sprawno艣ci uk艂adu mi臋艣niowego i nerwowego. Diet臋 sportowca powinno si臋 opracowywa膰 indywidualnie i dostosowywa膰 do p艂ci, wieku, aktualnego nat臋偶enia trening贸w oraz specyfiki dyscypliny uprawianej przez sportowca. Profesjonalnie skompilowana dieta sportowca trenuj膮cego na si艂owni b臋dzie wi臋c znacznie r贸偶ni艂a si臋 od diety opracowanej dla pi艂karza. Wa偶na jest te偶 ocena uwzgl臋dniaj膮ca, w kt贸rej fazie trening贸w znajduje si臋 sportowiec 鈥 czy jest sportowcem zaawansowanym, czy te偶 pocz膮tkuj膮cym. G艂贸wnym celem stosowania diety Sport jest wspieranie sportowc贸w podczas realizacji ustalonego planu treningowego oraz zapewnienie organizmowi wszystkich niezb臋dnych sk艂adnik贸w od偶ywczych. Ka偶dy 艣wiadomy trener lub sportowiec doskonale zdaje sobie spraw臋 jak wielk膮 rol臋 pe艂ni w艂a艣ciwe 偶ywienie, na ka偶dym etapie budowania formy. Podczas konsultacji ze sportowcami wyczynowymi, jak i ambitnymi amatorami oraz osobami rekreacyjnie uprawiaj膮cymi sport powsta艂a dieta, kt贸ra zapewnia rozw贸j i 100% wsparcie. Menu jest komponowane w taki spos贸b, aby zapewni膰 si艂臋, wytrzyma艂o艣膰, wspom贸c tempo regeneracji oraz wzmo偶y膰 aktywno艣膰 nie tylko fizyczn膮, ale i umys艂ow膮. Jad艂ospis dla sportowc贸w powinien zawiera膰 przede wszystkim du偶e ilo艣ci w臋glowodan贸w i bia艂ka. W臋glowodany s膮 spalane podczas treningu, a po jego zako艅czeniu zu偶ywane do regeneracji w艂贸kien mi臋艣niowych. W臋glowodany powinny dostarcza膰 55-60% ca艂kowitego zapotrzebowania na energi臋 w ci膮gu dnia. Dlatego te偶 jad艂ospis dla sportowc贸w powinien zawiera膰 du偶e ilo艣ci takich produkt贸w, jak: kasze, ry偶 br膮zowy, makarony, pieczywo razowe, p艂atki owsiane. Spo偶ywaj膮c je podczas ka偶dego posi艂ku, organizm b臋dzie mia艂 zapas energii na okres 膰wicze艅. Bardzo wa偶ne jest aby posi艂ki przed treningiem by艂y lekkostrawne, po treningu natomiast nale偶y spo偶y膰 posi艂ek z du偶膮 zawarto艣ci膮 bia艂ka aby wspom贸c procesy budowania tkanki mi臋艣niowej. Dodatkowo dieta sportowca powinna by膰 wzbogacona o witaminy i elektrolity. Wa偶na jest r贸wnie偶 informacja o jego charakterze, czy jest to sport wytrzyma艂o艣ciowy, si艂owy, sprinterski czy inny. Na konstruowanie jad艂ospisu dla sportowca wp艂ywa tak偶e to, czy znajduje si臋 on we wst臋pnej fazie treningu i czy regularnie uprawia sport. Wiele os贸b uprawiaj膮cych regularnie sport przyjmuje specjalne suplementy diety. Dostarczaj膮 one niezb臋dne sk艂adniki od偶ywcze, przez co wp艂ywaj膮 na przyrost masy mi臋艣niowej. W臋glowodany s膮 spalane podczas treningu, a po jego zako艅czeniu zu偶ywane do regeneracji w艂贸kien mi臋艣niowych. W臋glowodany powinny dostarcza膰 55-60% ca艂kowitego zapotrzebowania na energi臋 w ci膮gu dnia. Bia艂ka to substancje, z kt贸rych s膮 zbudowane wszystkie organy i tkanki cia艂a. Po zjedzeniu posi艂ku, bia艂ka w nim zawarte s膮 trawione w uk艂adzie pokarmowym do aminokwas贸w i w tej postaci s膮 wch艂aniane do krwi. Wysi艂ek fizyczny powoduje zwi臋kszone zapotrzebowanie na bia艂ko, ale nale偶y pami臋ta膰, 偶e najwi臋ksze ilo艣ci tego sk艂adnika pokarmowego powinny by膰 dostarczane organizmowi przed treningiem. Dieta sportowca powinna zawiera膰 od 250 g do 300 g bia艂ka na dob臋, ale jego ilo艣膰 mo偶e by膰 zwi臋kszana w przypadku takich sport贸w, jak kulturystyka, rzut dyskiem, pchni臋cie kul膮. Jad艂ospis dla sportowc贸w powinien zawiera膰 produkty bogate w pe艂nowarto艣ciowe bia艂ko, a mianowicie: mi臋so i jego przetwory 鈥 w ci膮gu dnia nale偶y spo偶ywa膰 co najmniej 3 posi艂ki zawieraj膮ce dr贸b, chud膮 wo艂owin臋 oraz ciel臋cin臋, najlepiej w postaci gotowanej lub pieczonej. Wybieraj膮c w臋dliny, nale偶y kierowa膰 si臋 zawarto艣ci膮 mi臋sa w nich. Najlepsze s膮 takie, kt贸re w swoim sk艂adzie maj膮 powy偶ej 70% mi臋sa. Tylko wtedy mamy pewno艣膰, 偶e spo偶ywamy posi艂ek, kt贸ry dostarczy nam pe艂nowarto艣ciowe bia艂ko, a nie tylko t艂uszcz czy w臋glowodany. ryby 鈥 s膮 najlepsz膮 alternatyw膮 dla mi臋sa zwierz臋cego, w diecie sportowca bia艂ko ryb powinno pojawia膰 si臋 przynajmniej kilka razy w tygodniu. Kwasy omega-3 obecne w rybach s膮 niezb臋dne do prawid艂owej budowy kom贸rek, w tym mi臋艣ni. mleko i jego przetwory 鈥 obok pe艂nowarto艣ciowego bia艂ka s膮 wa偶nym 藕r贸d艂em 艂atwo przyswajalnego wapnia, kt贸ry jest niezb臋dny w fizjologii skurcz贸w mi臋艣ni oraz do budowy ko艣ci. jaja 鈥 opr贸cz pe艂nowarto艣ciowego bia艂ka s膮 藕r贸d艂em witaminy D, kt贸ra odpowiada za prawid艂ow膮 gospodark臋 wapnia w organizmie, a tak偶e 藕r贸d艂em lecytyny, kt贸ra buduje b艂ony kom贸rkowe oraz os艂onki mielinowe nerw贸w, kt贸re chroni膮 je przed uszkodzeniami. Wiele os贸b, w celu usprawnienia i podniesienia efektywno艣ci treningu, stosuje specjalne suplementy diety przeznaczone dla sportowc贸w. Wp艂ywaj膮 one na szybszy przyrost tkanki mi臋艣niowej, dzi臋ki czemu uzyskiwana jest wi臋ksza si艂a, a tak偶e poprawia si臋 wytrzyma艂o艣膰 organizmu na zm臋czenie. Dodatkowo od偶ywki dla sportowc贸w przyspieszaj膮 proces regeneracji organizmu po du偶ym wysi艂ku i zabezpieczaj膮 wzmo偶one zapotrzebowanie organizmu sportowca na wszystkie sk艂adniki pokarmowe. Niestety, nie zawsze suplementy diety dla sportowc贸w pozytywnie wp艂ywaj膮 na zdrowie. Cz臋sto pojawiaj膮 si臋 skutki uboczne przyjmowania preparat贸w, kt贸re objawiaj膮 si臋: b贸lami g艂owy, omdleniami, zawrotami, z艂ym samopoczuciem. Nale偶y wtedy koniecznie zrezygnowa膰 z przyjmowania ich, gdy偶 prawdopodobnie zawieraj膮 sk艂adniki, kt贸rych nie toleruje nasz organizm, gdy偶 zazwyczaj od偶ywki nie powinny by膰 藕r贸d艂em dzia艂a艅 ubocznych. Ponadto, przy wyborze kolejnego suplementu konieczna jest konsultacja z lekarzem, kt贸ry pomo偶e dobra膰 odpowiedni dla naszego organizmu. Najlepiej unika膰 sma偶enia potraw. Lepsz膮 metod膮 jest gotowanie na parze lub gotowanie tradycyjne, duszenie. Produkty sma偶one s膮 ci臋偶kostrawne, d艂ugo zalegaj膮 w 偶o艂膮dku, przez co w trakcie 膰wicze艅 mo偶e nam towarzyszy膰 uczucie nieprzyjemnego odbijania. Oleje ro艣linne lepiej dodawa膰 w postaci surowej do sa艂atek. Do smarowania pieczywa doskonale nadaj膮 si臋: mas艂o i margaryna. Unikajmy tak偶e t艂ustych sos贸w. .Je艣li zale偶y nam na dobrym trawieniu, powinni艣my zachowa膰 r贸wnie偶 odst臋p czasowy mi臋dzy treningiem a nast臋puj膮cym po nim posi艂kiem. Minimalna przerwa w przypadku 膰wicze艅 o umiarkowanej intensywno艣ci to p贸艂 godziny. Je艣li 膰wiczyli艣my bardzo intensywnie 鈥 powinni艣my poczeka膰 ok. 60 minut, zanim spo偶yjemy wi臋kszy posi艂ek. Ten okres niezb臋dny jest, by krew mog艂a swobodnie odp艂yn膮膰 z tkanki mi臋艣niowej do przewodu pokarmowego. W czasie intensywnych 膰wicze艅 wraz z potem tracimy wiele wody i elektrolit贸w. Je艣li utrata p艂yn贸w si臋gnie 2% masy cia艂a, musimy liczy膰 si臋 z faktem, 偶e wydolno艣膰 naszego organizmu zmniejszy si臋 a偶 o 20% i o wiele ci臋偶ej b臋dzie nam trenowa膰. Dalsza utrata wody mo偶e zako艅czy膰 si臋 nawet 艣mierci膮, st膮d powinni艣my dba膰 o odpowiednie nawodnienie. Nie powinni艣my jednak korzysta膰 z napoj贸w gazowanych i bardzo zimnych - lepszym wyborem s膮 napoje izotoniczne, kt贸re dostarczaj膮 cennych elektrolit贸w. Pi膰 powinni艣my przed treningiem, w jego trakcie i po zako艅czeniu treningu. Najlepsza metoda to metoda ma艂ych 艂yk贸w. Nie mo偶na pi膰 zbyt du偶o, gdy偶 powoduje to zwi臋kszenie obj臋to艣ci p艂yn贸w w naczyniach i przyczynia si臋 do os艂abienia pracy serca.

Cateringi dietetyczne oferuj膮ce t臋 diet臋 pude艂kow膮