Dieta pudełkowa
Sportowa
Cateringi dietetyczne stworzyły specjalną opcję dla osób, które są aktywne fizycznie. Dzięki prawidłowemu odżywieniu możliwe jest osiąganie lepszych wyników sportowych, bardziej efektywnej regeneracji mięśni i utrzymaniu odpowiedniej sylwetki. Gdy podejmujemy się intensywnego wysiłku, takiego jak np. ciężkie treningi siłowe, długodystansowy bieg, czy wielogodzinna jazda na rowerze, to warto przygotować swój organizm, abyśmy byli w stanie wykonać swoje cele z dobrym samopoczuciem.
Czym jest dieta Sportowa
Wspomaganie żywieniowe w sporcie
W zależności od celu sportowego, skład diety osoby aktywnej fizycznie może się nieco różnić. Cateringi dietetyczne zwykle komponują jadłospisy w tym wariancie w oparciu o zwiększoną podaż białka. Ten makroskładnik jest niezbędny w zakresie pobudzania syntezy komórek mięśniowych, dlatego szczególne korzyści z zamówienia takiej diety pudełkowej zauważą osoby, których trening ma prowadzić do rozrostu mięśni. Możliwe opcje kaloryczności są zwykle nieco odmienne niż w przypadku diety standardowej, czy odchudzającej, ponieważ jest możliwość wyboru jadłospisu o znacznie wyższej energetyczności. Z tego względu, osoby, którym zależy na przybraniu na masie ciała z cateringiem dietetycznym, mogą śmiało zdecydować się na wariant sportowy, nawet jeśli ich aktywność fizyczna nie jest wysoka.
Jak dostosować posiłek przedtreningowy?
Jeśli trenujemy regularnie, to bardzo ważnym jest świadomość tego, jak powinny wyglądać nasze posiłki okołotreningowe, aby uzyskać jak najlepsze samopoczucie podczas ćwiczeń oraz wzmocnić rezultaty dzięki odpowiedniemu odżywieniu. W przypadku, gdy planujemy naszą aktywność fizyczną na konkretną godzinę w ciągu dnia i nie zamierzamy się jej podejmować na czczo, to dobrze jest prawidłowo rozplanować godziny swoich posiłków. Już po otrzymaniu zestawu potraw na cały dzień od cateringu dietetycznego, warto jest sprawdzić swoje menu i składy poszczególnych dań. Zachęcamy do podjęcia decyzji o tym, które z nich ma być naszym posiłkiem przedtreningowym na postawie ilości makroskładników. Jeśli mamy okazję spożyć go w czasie 2-4 h przed wysiłkiem, to zwróćmy uwagę na to, aby opierał się na produktach węglowodanowych o niskim indeksie glikemicznym (np. pełnoziarniste kasze, ciemne pieczywo). Dodatek białka (np. mięsa, ryby) i tłuszczu (np. sosy, oleje, orzechy) mogą także występować w takiej potrawie, jeśli zachowujemy ten odstęp czasowy. Z kolei jeśli nie mamy możliwość tak rozplanować odżywiania, by zachować wystarczającą przerwę między jedzeniem a wysiłkiem i będzie ona trwała krócej (np. ok. 30-60 min), to skład takiego posiłku powinien się znacznie różnić. W tym przypadku wybierzmy z naszego wachlarzu potraw od cateringu dietetycznego takie danie, które będzie oparte głównie na węglowodanach (np. sałatka owocowa, koktajl owocowy, ryż na słodko, makaron z sosem pomidorowym) – dzięki temu unikniemy dłuższemu zaleganiu treści pokarmowej w żołądku, co mogłoby przyczynić się do odbijania i uczucia pełności.
Który posiłek z cateringu zjeść po treningu?
Po zakończeniu aktywności fizycznej warto skupić się na dwóch makroskładnikach. Spożycie białka pomoże nam w pobudzeniu syntezy nowych komórek mięśniowych, dlatego wybranie potrawy zawierającej np. mięso, ryby, chudy nabiał, jajka, czy tofu będzie odpowiednią decyzją. Zauważono, że bardzo istotna w tym zakresie jest ilość jednego z aminokwasów rozgałęzionych, czyli leucyny. Spożycie 2 g leucyny w posiłku potreningowym będzie niezwykle pomocne dla wszystkich, którzy dążą do przybrania na masie mięśniowej. Tę dawkę znajdziemy w: 150 g piersi kurczaka (masa przed przyrządzeniem), 3 jajkach, czy w 120 g twarogu chudego. Kolejną ważną kwestią jest spożycie węglowodanów. Ta zasada jest szczególnie istotna dla osób, które planują trening w ciągu następnych 24 h. W takim wypadku ilość węglowodanów w posiłku potreningowym powinna wynosić 1-1,2 g na każdy kilogram masy ciała. Przykładowo, osoba ważąca 75 kg powinna zjeść potrawę zawierającą min. 75 g węglowodanów przyswajalnych. Dobrym ich źródłem będą makarony, ryże, pieczywo, kasza, owoce. Dzięki temu, że cateringi dietetyczne opisują kaloryczność i zawartość makroskładników w każdym posiłku, bez problemu sprawdzimy, która z dzisiejszych potraw będzie odpowiednia na czas po zakończeniu treningu.
O czym należy pamiętać?
Dzięki wariancie sportowemu z cateringu dietetycznego możemy zaoszczędzić dużo czasu, który spędzilibyśmy na zakupach, czy gotowaniu. Te zaoszczędzone chwile warto poświęcić na aktywność fizyczną lub regenerację. Nie zapominajmy o tym, że pomimo, że dieta pudełkowa zapewni nam odpowiednią ilość kilokalorii, makroskładników, witamin i minerałów, to musimy pamiętać o zadbanie o nawodnienie organizmu. Na każdy trening dobrze jest zabierać ze sobą dużą butelkę wody, a na 2-4 h przed jego rozpoczęciem należy spożyć 300-400 ml płynów, co będzie sprzyjało naszej wydolności fizycznej. Co więcej, zgodnie z wytycznymi dla całej populacji Europy Środkowej, powinniśmy suplementować witaminę D w okresie jesienno-zimowym. Dla sportowców zapobieganie jej niedoborom jest szczególnie ważne, ponieważ mogą one się przyczynić do obniżenia poziomu testosteronu we krwi oraz zwiększyć ryzyko złamań kości.