Dieta pude艂kowa - Bez glutenu i laktozy/nabia艂u

W diecie bez glutenu i laktozy podstawowymi 藕r贸d艂ami sk艂adnik贸w od偶ywczych s膮 warzywa, owoce, a tak偶e niekt贸re rodzaje kasz i makaron贸w. Alergicy mog膮 kupi膰 specjalne produkty mleczne bez laktozy lub u偶ywa膰 mleka ro艣linnego, a do domowych wypiek贸w dodawa膰 m膮ki kukurydzianej, sojowej, gryczanej czy ry偶owej. Dzi臋ki diecie bez glutenu i laktozy mo偶na gotowa膰 tak, by nietolerancja pokarmowa nie stanowi艂a przeszkody w codziennym 偶yciu. Rezygnacja z glutenu i laktozy jest elementem diety trzewnej, kt贸ra pozwala ustrzec si臋 nieprzyjemnych skutk贸w alergii pokarmowych. Celiakia (nietolerancja glutenu), choroba D眉hringa, nadwra偶liwo艣膰 na gluten, hipolaktazja (nietolerancja laktozy) wyst臋puj膮 jednak zaledwie u kilku procent spo艂ecze艅stwa. Laktoz臋 wyklucza si臋 w przypadku niedoboru enzymu laktazy, czyli w hipolaktazji pierwotnej b膮d藕 wt贸rnej nietolerancji laktozy. Dieta z wykluczeniem tych dw贸ch sk艂膮dnik贸w opiera si臋 g艂贸wnie na warzywach, owocach, a tak偶e niekt贸rych rodzajach kasz i makaron贸w. Podstaw膮 jad艂ospisu powinny by膰 produkty 艣wie偶e, wysokiej jako艣ci jedzone w 4-5 posi艂kach dziennie.Z roku na rok ro艣nie liczba os贸b choruj膮cych na Celiaklie, oraz os贸b, u kt贸rych wykryto nietoleracj臋 lub alergi臋 na gluten. Na przeciw potrzebom spo艂ecze艅stwa dietetycy oraz lekarze skomponowali diet臋 bezglutenow膮,kt贸ra ma na celu popraw臋 zdrowia i wyeliminowanie objaw贸w chorobowych zwi膮zanych z przyjmowaniem posi艂k贸w zawieraj膮cych gluten. Polega ona na ca艂kowitym wykluczeniu glutenu, kt贸ry zawarty jest zar贸wno w produktach naturalnych, jak i przetworzonych. Gluten jest mieszanin膮 bia艂ek gluteliny i gliadyny znajduj膮cych si臋 w pszenicy, 偶ycie i j臋czmieniu. Do produkt贸w wykluczonych z diety zaliczane s膮 tak偶e te zawieraj膮ce owies. Dieta bezglutenu i laktozy nauczy ci臋 zdrowego od偶ywiania i sprawi, 偶e twoje cia艂o wr贸ci do formy. Dieta bez glutenu i laktozy nie jest 艂atwa do skomponowania, dlatego warto dla w艂asnego bezpiecze艅stwa zostawi膰 to r臋kach specjalist贸w.Alergicy mog膮 stosowa膰 specjalne produkty mleczne bez laktozy lub u偶ywa膰 mleka ro艣linnego, a do domowych wypiek贸w dodawa膰 m膮ki kukurydzianej, sojowej, gryczanej czy ry偶owej. Dzi臋ki diecie bez glutenu i laktozy mo偶na gotowa膰 tak, by nietolerancja pokarmowa nie stanowi艂a przeszkody w codziennym 偶yciu. Dodatkowo prawid艂owo u艂o偶one menu mo偶e ca艂kowicie zniwelowa膰 wcze艣niejsze powik艂ania zwi膮zane z nietolerancj膮. Dietetycy i specjali艣ci od 偶ywienia dok艂adaj膮 wszelkich stara艅, aby jad艂ospis diety bez glutenu i laktozy by艂 smaczny, zr贸偶nicowany i nie by艂 kojarzony z wyrzeczeniami.