Wybieraj, porównuj i zamawiaj online w najlepszych cateringach dietetycznych w Polsce

Zdrowe potrawy na Wielkanoc – przepisy

Święta Wielkanocne to doskonała okazja do wypróbowania zdrowych, kolorowych i smacznych dań, których wcześniej nie przygotowywaliśmy. Warto w tym czasie połączyć tradycję z prawidłowym odżywianiem, ponieważ jest to naprawdę niezwykle proste! Co więcej, nasz wielkanocny stół będzie wyglądał znacznie atrakcyjniej, jeśli znajdą się na nim potrawy bogate w różnokolorowe warzywa i pojawią się alternatywy niektórych bardzo tłustych dań (np. zamiast pasztetu wieprzowego – pasztet warzywny). Możemy wprowadzić urozmaicone posiłki, które są szybkie w przygotowaniu i pomogą w wykształcaniu zdrowych nawyków żywieniowych całej rodziny!

Wśród naszych propozycji znalazły się jajeczne muffiny z dodatkiem warzyw. Jajka w takiej postaci z pewnością zasmakują nie tylko dorosłym, ale również dzieciom! Dzięki papryce i natce pietruszki, muffinki nabiorą różnych kolorów, co jeszcze bardziej zachęci do ich spożycia. Proponujemy także alternatywę tradycyjnych jajek z majonezem – w naszym wydaniu są one podane z awokado i tuńczykiem, co nie tylko urozmaica ich smak, ale także dodaje dodatkowych cennych wartości odżywczych, takich jak potas i kwasy omega-3.

Jeśli szukamy zaskakujących pomysłów na proste przekąski, które moglibyśmy podać na wielkanocnym stole, to rolki z ogórków będą doskonałym rozwiązaniem! Rolki są wypełnione farszem z hummusu, majonezu i tuńczyka, a całość zawinięta jest z awokado. Taka wygodna w spożyciu, wytrawna przekąska z pewnością zadowoli podniebienia naszych domowników.

O tym jak zadbać o atrakcyjność przygotowywanych potraw napisaliśmy w tym artykule: Jakie czynniki wpływają na to, jak odbieramy smak potrawy? Czyli wpływ zapachu, koloru i temperatury potraw na ich smakowitość.

Częstym niezdrowym nawykiem na Święta Wielkanocne jest spożywanie dużych ilości tłustego mięsa – w formie kiełbasy, wędlin i pasztetów. Właśnie dlatego przygotowaliśmy przepis na wegetariański pasztet pełen różnorodnych warzyw. Z powodzeniem może być stosowany do kanapek z dodatkiem ćwikły, czy ogórków kiszonych.

Aby ograniczyć wyjścia do sklepów i nadal jadać regularne posiłki, warto zdecydować się na zamówienie Diety Domowej w bardzo niskiej cenie.

www.dietadomowa.dietly.pl/pod-twoje-drzwi

Muffiny jajeczne z papryką, pieczarkami i pietruszką

Przepis na 2 porcje

W 1 porcji: 150 kcal, 9 g białka, 8,5 g tłuszczu, 10 g węglowodanów, 1,5 g błonnika

  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki pszennej typ 500
  • 1 łyżka mąki pszennej typ 2000 (pełnoziarnista)
  • 1 pieczarka
  • ⅓ papryki czerwonej
  • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • ½ ząbka czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie
  1. Paprykę i pieczarkę drobno posiekać. Czosnek rozdrobnić.
  2. Jajka wymieszać z mąką, warzywami, oliwą i przyprawami.
  3. Powstałą masę przelać do silikonowych lub papierowych kokilek na babeczki, piec w temp. 180 st. C przez 15 min. 

Jajka nadziewane pastą z tuńczyka i awokado

Przepis na 2 porcje

W 1 porcji: 200 kcal, 17 g białka, 13 g tłuszczu, 2,5 g węglowodanów, 1 g błonnika

  • 3 jajka
  • 50 g awokado
  • 50 g tuńczyka w sosie własnym 
  • 1 płaska łyżka jogurtu naturalnego
  • ½ łyżeczki musztardy
  • 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
  1. Ugotowane i obrane jajka przekroić na połówki i wydrążyć żółtka.
  2. Żółtka zblendować z awokado, tuńczykiem, jogurtem, musztardą, szczyptą soli i pieprzu. Następnie wymieszać łyżką z posiekanym szczypiorkiem.
  3. Białka wypełnić powstałą masą. Można podawać z warzywami (np. papryką, ogórkiem, pomidorami). 

Rolki z ogórków z tuńczykiem, hummusem i awokado

Przepis na 2 porcje

W 1 porcji: 150 kcal, 7 g białka, 12 g tłuszczu, 3 g węglowodanów, 2 g błonnika

  • 50 g tuńczyka w sosie własnym 
  • ½ sztuki awokado
  • ⅓ łyżki majonezu 
  • 2 łyżeczki hummusu
  • 8 plastrów ogórka
  • sól, pieprz, sok z cytryny
  1. Długiego ogórka przekroić na pół i wyciąć 8 cienkich plastrów zaczynając od środka (np. obieraczką).
  2. Awokado pokroić na słupki o takiej długości, jak szerokie będą plastry ogórka. Skropić cytryną.
  3. Tuńczyka wymieszać z majonezem oraz hummusem.
  4. Na plastry ogórka nałożyć pastę z tuńczyka i na jeden koniec płatu – awokado. Całość posypać szczyptą soli i pieprzu.
  5. Od strony słupków awokado zawijać płaty ogórka w rolki.

Wegetariański pasztet z czerwonej soczewicy i warzyw korzeniowych

Przepis na 2 porcje

W 1 porcji: 120 kcal, 7 g białka, 3 g tłuszczu, 13 g węglowodanów, 4 g błonnika

  • 180 g soczewica czerwona, nasiona suche
  • 1 jajko
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • 1,5 łyżki mąki pszennej typ 2000
  • 2 sztuki korzenia pietruszki
  • 3 sztuki marchwi
  • 200 g selera korzeniowego
  • 100 g pora
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sól, przyprawa curry, pieprz czarny, kmin rzymski, pieprz cayenne, papryka słodka
  1. Soczewicę gotować w 500 ml wody przez 6-7 min.
  2. Marchew, pietruszkę i seler ugotować w osolonej wodzie do miękkości (można w ten sposób przygotować bulion warzywny do zupy).
  3. Na patelni rozgrzać olej, przesmażyć posiekaną cebulę, pora i czosnek.
  4. Na patelnię dodać pokrojone ugotowane warzywa oraz przyprawy (można podlewać wodą). Smażyć razem przez 5-10 min i pod koniec dodać soczewicę.
  5. Usmażone warzywa zblendować z dodatkiem jajka i mąki. Następnie powstałą masę wymieszać łyżką ze słonecznikiem i przelać do keksówki (uprzednio wyłożyć ją papierem do pieczenia).
  6. Piec przez 30-40 min w temp. 180 stopni C. 

Bataty zapiekane z jajkiem

Przepis na 2 porcje

W 1 porcji: 200 kcal, 9 g białka, 8 g tłuszczu, 20 g węglowodanów, 3,5 g błonnika

  • 200 g batatów (ok. 1 sztuka)
  • 2 jajka
  • ¼ cebuli
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 2 pomidorki koktajlowe
  • 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
  • Sól, pieprz, rozmaryn
  1. Bataty obrać i przekroić na pół. Wydrążyć w środku dołek, a to, co zostanie ponakłuwać widelcem.
  2. Bataty posypać rozmarynem, solą, pieprzem i natrzeć oliwą. Wyłożyć na papier do pieczenia i piec w temp. 180 st. C przez ok. 30 min. 
  3. Cebulę bardzo drobno posiekać.
  4. Oddzielić białko od żółtek (starając się, aby żółtko pozostało w całości), następnie białka wymieszać z cebulą i solą.
  5. Do podpieczonych batatów wlać białko, a na wierzch delikatnie ułożyć żółtko. Na białko nałożyć przekrojonego pomidora koktajlowego. 
  6. Piec przez 15 minut w temp. 180 st. C (aż białko się zetnie).
  7. Całość posypać szczypiorkiem.
www.dietly.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *