Wybieraj, porównuj i zamawiaj online w najlepszych cateringach dietetycznych w Polsce

Pomysł na kolację – 400 kcal – zdrowe i proste przepisy

Dla wielu osób jednym z głównych problemów w kwestii utrzymania prawidłowej masy ciała jest wieczorne podjadanie i bardzo obfite kolacje. Nietrudno zauważyć jakie czynniki nas do tego zachowania predysponują. Przede wszystkim po powrocie do domu i wykonaniu wszystkich ważnych obowiązków mamy wreszcie trochę czasu dla siebie i na przygotowanie posiłków. Jednak, w szczególności po stresowych sytuacjach i uczuciu napięcia, mamy chęć na sprawienie sobie dodatkowej przyjemności, którą nierzadko jest wysokokaloryczne danie. Aby zmniejszyć ryzyko takich niekorzystnych wyborów żywieniowych, postanowiliśmy przygotować kilka niezwykle smakowitych propozycji. Jaki jest nasz pomysł na kolację?

O tym o której godzinie najlepiej zjeść ostatni posiłek napisaliśmy tutaj: Czy w zdrowej diecie można jeść po 18? Idealna pora kolacji.

Każda z naszych propozycji składa się z kolorowych składników, dzięki czemu będziemy z przyjemnością zabierać się do ich spożycia. Z uwagi na rozmaitości warzyw, takie kolacje będą pomagały w spożywaniu odpowiedniej ich ilości na co dzień. Wszystkie przepisy są tak ułożone, aby dostarczyły nam dokładnie 400 kcal – dodatkowo obliczyliśmy zawartość makroskładników, dzięki czemu wprowadzenie tych dań do diety będzie jeszcze prostsze. W dni, w które nie mamy czasu na gotowanie warto jest zamówić catering dietetyczny, który dostarczy nam w pełni zbilansowane potrawy zgodne z naszym zapotrzebowaniem energetycznym.

Sałatka z ciecierzycą, awokado, kaszą bulgur i świeżymi warzywami

Przepis na 1 porcję. 

W 1 porcji: 400 kcal, 13 g białka, 19 g tłuszczu, 36,5 g węglowodanów, 13 g błonnika

  • 30 g kaszy bulgur
  • 4 łyżki ciecierzycy z zalewy (ok. 80 g)
  • 1 ogórek świeży
  • 5 pomidorów koktajlowych
  • 1 garść świeżego szpinaku
  • 2-3 rzodkiewki
  • ⅓ awokado 
  • 1 łyżka oliwy 
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  1. Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu.
  2. Ciecierzycę wypłukać, ogórki, awokado i rzodkiewki pokroić w plastry, pomidorki na połówki.
  3. W miseczce ułożyć kaszę i warzywa, skropić oliwą i posypać przyprawami.

Pomysły na podobne sałatki znajdziesz tutaj: Pyszne sałatki ze zbożowym dodatkiem – przepisy

Tortille z tuńczykiem, pomidorami, papryką i awokado

Przepis na 1 porcję. 

W 1 porcji: 400 kcal, 27,5 g białka, 17 g tłuszczu, 35,5 g węglowodanów, 9 g błonnika

  • 1 tortilla pełnoziarnista
  • 90 g tuńczyka w sosie własnym
  • 1 pomidor
  • ¼ papryki
  • ¼ awokado
  • 1 łyżeczka oliwy
  • sok z limonki
  • sól, pieprz, czosnek suszony, pieprz cayenne
  1. Tuńczyka rozdrobnić, wymieszać z warzywami pokrojonymi w kostkę, oliwą, przyprawami i sokiem z limonki.
  2. Farsz nałożyć na podgrzaną tortillę i zawinąć.

Omlet ze szpinakiem, pomidorami i szczypiorkiem

Przepis na 1 porcję. W 1 porcji: 400 kcal, 21 g białka, 22,5 g tłuszczu, 24 g węglowodanów, 6 g błonnika

  • 2 jajka 
  • 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżki mleka 1,5%
  • 2 garści świeżego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 5 pomidorów koktajlowych
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz, papryka słodka
  1. Na patelni rozgrzać oliwę, przesmażyć szpinak z czosnkiem.
  2. W tym czasie wymieszać jajka z mlekiem, mąką i przyprawami. 
  3. Masę jajeczną wylać na podsmażony szpinak i podpiec z obu stron.
  4. Podawać z pomidorami i szczypiorkiem.

Zupa meksykańska z papryką, fasolką i kurczakiem

Przepis na 1 porcję. 

W 1 porcji: 400 kcal, 28,5 g białka, 19,5 g tłuszczu, 19,5 g węglowodanów, 7 g błonnika

  • 70 g mięsa z piersi kurczaka
  • 4 łyżki fasoli czerwonej z puszki (80 g)
  • 100 g pomidorów krojonych 
  • ⅓ papryki czerwonej
  • ⅓ cebuli
  • ½ ząbka czosnku
  • 1 łyżka oliwy 
  • 1 łyżka startego sera żółtego (15 g)
  • 1,5 łyżki orzechów nerkowca (20 g)
  • sól, pieprz, papryka słodka, pieprz cayenne, cynamon, kmin rzymski 
  1. Na dnie garnka rozgrzać oliwę i przesmażyć posiekaną cebulę z czosnkiem.
  2. Po chwili dodać pokrojoną paprykę i smażyć ok. 3 min.
  3. Po tym czasie dodać pomidory, odrobinę wody i pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Dodać przyprawy i gotować ok. 20 min.
  4. Przed podaniem posypać serem i orzechami.

Sałatka z serem halloumi, oliwkami i pomarańczą

Przepis na 1 porcję. 

W 1 porcji: 400 kcal, 13 g białka, 32 g tłuszczu, 16 g węglowodanów, 6 g błonnika

  • 40 g sera Halloumi
  • 2 łyżki oliwek (25 g)
  • 5 pomidorów koktajlowych
  • 4 orzechy włoskie
  • ½ pomarańczy
  • 2 garście mieszanki sałat
  • 1 łyżka oliwy
  • ½ łyżeczki musztardy
  1. Na suchej patelni zgrillować pokorojony ser z obu stron.
  2. Pomarańczę drobno pokroić i wymieszać z serem, oliwą, musztardą, sałatą, orzechami, pomidorami i oliwkami. 
www.dietly.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *