Wybieraj, porównuj i zamawiaj online w najlepszych cateringach dietetycznych w Polsce

Czy podgrzewanie posiłków z cateringu w mikrofalówce jest zdrowe?

Niektóre z potraw dostarczanych z diety pudełkowej są przeznaczone do zjedzenia na ciepło i wiele osób zastanawia się nad tym, który rodzaj obróbki termicznej będzie najrozsądniejszym wyborem. Pojawia się także pytanie, czy podgrzewanie w mikrofalówce jest zdrowe? Cateringi zwykle podpowiadają swoim klientom, poprzez oznaczenia na opakowaniach lub w dziennym menu, jakie posiłki będą smakowały najlepiej w cieplejszej temperaturze, a które nie wymagają przygotowywania. Wśród dostarczanych nam dań, istnieją także takie, które możemy ogrzewać w zależności od naszych preferencji – przykładowo, jeśli wolimy jadać kanapki z opiekanego pieczywa, to nic nie szkodzi na przeszkodzie, aby włożyć otrzymane kromki chleba lub bułkę do tostera, albo do piekarnika. Wokół sposobów odgrzewania narosło wiele mitów, które w szczególności dotyczą używania kuchenek mikrofalowych. W tym artykule rozstrzygamy większość pojawiających się pytań z zakresu takiej obróbki termicznej, podpowiadamy jak ją przeprowadzać w bezpieczny sposób i czym się ona różni od innych sposobów.

Mikrofalówka – jak to się zaczęło?

Aktualnie kuchenki mikrofalowe są używane przez większość osób – jako przydatne urządzenie do podgrzewania posiłków w pracy i w domu. Biorąc pod uwagę jej ogromne rozpowszechnienie, szczególnie ciekawym okazuje się historia jej wynalezienia. Rozpoczęła się ona bowiem już w czasach II wojny światowej, przy pracach nad nowym radarem produkowanym dla wojska. Jeden z pracowników firmy, która się tym zajmowała, zauważył, że po uruchomieniu urządzenia, baton znajdujący się w jego kieszeni uległ całkowitemu roztopieniu. Ten fakt był dla niego na tyle intrygujący, że zaczął testować to działanie z wykorzystaniem innych produktów. Spostrzegł różne efekty, przykładowo – z ziaren kukurydzy powstawał popcorn, a jajka kurze wybuchały pod wpływem mikrofali. To zjawisko było impulsem do dalszych badań, które doprowadziły do wyprodukowania pierwszej kuchenki mikrofalowej. Jej sprzedaż rozpoczęła się w 1947 roku, a jej wygląd znacząco różnił się od aktualnie dostępnych urządzeń – ważyła 340 kg, a jej wysokość osiągała 1,8 metra. W dzisiejszych czasach mikrofalówki zyskują dużą popularność, są ogólnodostępne i znacząco różnią się od swojego pierwowzoru. Wiele firm zapewnia swoim pracownikom dostęp do takiej kuchenki, aby mogli podgrzać swoje posiłki. Pomimo takiej możliwości, niektórzy nadal jej unikają w przekonaniu o jej rzekomym, negatywnym dla zdrowia działaniu. Aby rozwiać te wątpliwości, sprawdziliśmy jak działają mikrofale i które posiłki można z ich użyciem bez obaw odgrzewać.

Photo by Daan Stevens on Unsplash
Photo by Daan Stevens on Unsplash

Jakie dania można odgrzewać w kuchence mikrofalowej?

Promieniowanie mikrofalowe wprawia w drgania tylko niektóre substancje – główną z nich jest woda. Powstałe wibracje powodują wydzielanie energii cieplnej, dzięki której w szybkim czasie drgające cząsteczki ulegają ogrzaniu do wysokiej temperatury. Fale wytwarzane przez mikrofalówkę są zdolne do przenikania w głąb jedzenia, ale tylko na ok. 2,5 cm, dlatego czasem przy podgrzewaniu potraw możemy zauważyć, że ich wnętrze jest nadal zimne. W celu uniknięcia takiej sytuacji, warto co jakiś czas wyjmować posiłek i mieszać jego składniki. We wnętrzu kuchenki mikrofalowej siła działania fal jest nierównomierna – w niektórych miejscach jedzenie będzie podgrzewało się bardzo szybko, a w innych bardzo wolno. Aby zapobiec takim różnicom, wszystkie tego typu urządzenia mają obracającą się podstawkę, dzięki czemu siła ogrzewania jest równomiernie rozprowadzona po całym posiłku. Z tego względu, że mikrofale oddziałują głównie na cząsteczki wody, produkty, które jej nie zawierają lub składają się z niewielkiego dodatku płynów, nie ulegną szybkiemu podgrzaniu. Jeśli chcecie przygotować w mikrofalówce coś, co jest bardzo suche – np. pieczywo, czy tortillę, to warto skropić to danie odrobiną wody. Pamiętajcie o tym, aby nie wkładać do kuchenki mikrofalowej zamkniętych pojemników – zawsze ściągajcie folię lub przedziurawcie ją widelcem przed podgrzewaniem. Jeśli zaczniecie podgrzewać szczelnie zamkniętą potrawę, to w wyniku nagłego wzrostu ciśnienia wewnątrz opakowania, który spowodowany jest uwalnianiem się pary wodnej, spowoduje rozerwanie zamknięcia i Wasz posiłek może eksplodować w środku mikrofalówki. Zaoszczędźcie swój czas na czyszczenie jej po takim posiłku i nie zapominajcie o otwieraniu opakowań przed ogrzewaniem.

Czy w mikrofalówce można podgrzewać posiłki z cateringu w pudełkach?

Większość pudełek stosowanych przez cateringi dietetyczne jest przeznaczona do wykorzystania w kuchence mikrofalowej. Aby upewnić się, czy dany posiłek możecie podgrzać z jej pomocą w opakowaniu, warto, abyście sprawdzili, czy jest ono oznaczone symbolem z miniaturką mikrofalówki. Jeśli nie znaleźliście takiego znaku, to możecie skontaktować się ze swoim cateringiem, aby dopytać, czy w ich pojemnikach można bezpiecznie podgrzewać żywność. Co ciekawe, pudełka ekologiczne wykonane z trzciny cukrowej lub pulpy celulozowej są także przeznaczone do wykorzystania w mikrofalówkach. Przed wykorzystaniem opakowania w celu podgrzania jedzenia powinniście być pewni, że jest ono do tego przeznaczone, ponieważ istnieje ryzyko, że pod wpływem wysokiej temperatury ulegnie ono stopieniu lub wydzieli niezdrowe substancje do żywności. Zwróćcie także uwagę na to, aby nie stosować metalowych elementów, ponieważ w zetknięciu się z mikrofalami, mogą zacząć się iskrzyć i uszkodzić ściany urządzenia. Używanie aluminiowej folii również może przyczynić się do zajścia takiego efektu i ponadto, poprzez odbijanie fal, sprawi, że żywność w niej umieszczona nie ulegnie podgrzaniu. Jeśli zastanawiacie się nad użyciem piekarnika w celu odgrzewania posiłków, to również ważnym jest sprawdzenie oznaczeń na pudełku. Niektóre z nich można podgrzewać w taki sposób, ale tylko do określonych temperatur. Przykładowo, opakowania z trzciny cukrowej wytrzymują nawet do 220°C, a te wykonane z pulpy celulozowej – do 150°C. Jeśli chcielibyście mieć pewność co do pudełek, które otrzymujecie, to możecie dopytać o tę kwestię wybrany przez Was catering dietetyczny.

Czy przebywanie w pobliżu mikrofalówki jest bezpieczne?

W temacie wpływu mikrofalówki na zdrowie człowieka powstało wiele mitów, które prawdopodobnie wynikają z braku pełnego zrozumienia jej działania. Jednym z przykładów jest jej rzekome negatywne działanie na organizm, gdy przebywamy w jej pobliżu. Przede wszystkim, każda kuchenka mikrofalowa jest zbudowana w taki sposób, aby jak najbardziej zminimalizować ilość fal przenikających na zewnątrz. Jednymi z zabezpieczeń jest drobna siatka na szybce, która odbija promieniowanie do wnętrza oraz mechanizm wyłączający emitowanie fal po otwarciu drzwiczek. Nieliczne mikrofale mogą wydostawać się z urządzenia, ale pamiętajmy, że ich częstotliwość jest na tyle niska, że nie jest w stanie uszkadzać struktury atomowej tkanek organizmu, w przeciwieństwie do np. promieniowania rentgenowskiego. Aby zadbać o bezpieczeństwo, warto zwracać uwagę na to, czy używana przez nas mikrofalówka prawidłowo się zamyka, czy nie ma żadnych braków w obudowie, oraz czy wszystkie uszczelki są zamieszczone prawidłowo. Ważnym jest także fakt, że mikrofale nie zatrzymują się w żywności ani na ścianach urządzenia, a po zakończeniu procesu podgrzewania i po otwarciu drzwiczek, wszystkie powstałe wcześniej fale znikają.

Photo by Eaters Collective on Unsplash
Photo by Eaters Collective on Unsplash

Czy mikrofale powodują straty składników odżywczych żywności?

Niektórzy unikają mikrofalówek w przekonaniu, że są one przyczyną znaczącej straty witamin i minerałów. Zgodnie z opinią Światowej Organizacji Zdrowia, podgrzewanie potraw w kuchence mikrofalowej wiąże się z takimi samymi lub nawet nieco mniejszymi stratami, jakie powstają w wyniku używania piekarnika. Pamiętajmy, że każda forma obróbki termicznej żywności jest przyczyną rozpadu niektórych substancji – w tym witamin, antyoksydantów i składników mineralnych. Zaletą podgrzewania posiłków w mikrofalówce jest krótki czas narażania żywności na wysoką temperaturę, bowiem im dłużej trwa proces ogrzewania jedzenia, tym większa ilość składników odżywczych ulegnie rozpadowi. Co więcej, w przypadku używania mikrofalówki, nie ma konieczności dodawania innych składników. Przykładowo, gdy decydujemy się na smażenie, to musimy dodać odrobinę tłuszczu, który będzie dostarczał nam dodatkową porcję kalorii, a przy gotowaniu – musimy użyć wody, do której przeniknie część witamin i minerałów zawartych w żywności. Mitem jest także twierdzenie, jakoby mikrofale miały zdolność do zmieniania cząsteczek ogrzewanych produktów – jedyne zmiany w tym procesie wynikają ze wzrastającej temperatury. Warto zauważyć, że jedną z nich będzie uśmiercenie bakterii występujących w żywności. Z punktu widzenia higieny, ten efekt brzmi pozytywnie, ale w przypadku dań, w którym wykorzystano produkty z bakteriami probiotycznymi (np. kapusta kiszona, jogurt, kefir), pozbawimy się korzyści wynikających z ich spożywania.

Mikrofalówka do podgrzewania posiłków – wady i zalety

Plusami korzystania z kuchenek mikrofalowych jest:

  • Krótki czas potrzebny do uzyskania pożądanej temperatury posiłku – możemy podgrzać obiad w czasie przerwy w pracy i zapobiegniemy dużym stratom składników odżywczych,
  • Wygoda w używaniu – nie potrzebujemy wykorzystywać dodatkowych naczyń, wystarczy, że włożymy pojemnik z naszym posiłkiem do mikrofali. Nie musimy myć garnków, ani patelni po przygotowywaniu.
  • Ogólnodostępność – z mikrofalówek możemy korzystać w każdym miejscu, do jej użycia wystarczy jedynie prąd, dlatego znajdziemy ją w wielu miejscach – w pracy, w pensjonatach i hotelach.

Istnieją jednak pewne wady, o których należy pamiętać:

  • Z jej wykorzystaniem najlepiej podgrzeją się produkty zawierające wodę – suche dania mogą wymagać zwilżenia i dłuższego czasu nagrzewania.
  • Struktura niektórych dań może się zmienić w wyniku jej wykorzystania w inny sposób niż np. w przypadku korzystania z piekarnika. Nasze potrawy mogą stracić chrupkość, co może zmniejszyć smakowitość dań takich jak pieczone warzywa, kotlety, czy pieczywo.
  • Podgrzewanie potraw jest zwykle nierównomierne – żeby temu zapobiec należy zadbać o to, aby podstawka we wnętrzu urządzenia miała możliwość wykonywania obrotu i warto pamiętać o tym, aby mieszać dania, które są grubsze niż 2,5 cm – np. zupy, czy dania główne.

Jeśli unikaliście mikrofalówek ze względu na przekonanie o jej negatywnych właściwościach, to zapewniamy Was razem ze Światową Organizacją Zdrowia, że ten sposób odgrzewania potraw jest w pełni bezpieczny dla Waszego zdrowia i nie różni się znacząco od innych metod, takich jak pieczenie, gotowanie, czy duszenie. Jeśli na pudełkach z Waszego cateringu widnieje symbol mikrofalówki lub inne oznaczenie oznaczające możliwość wykorzystania go w tym urządzeniu, to śmiało możecie ogrzewać swoje posiłki z jego pomocą. Dbajcie jednak o to, aby kuchenka mikrofalowa, z której korzystacie, była w dobrym stanie i nie cechowała się żadnymi usterkami, które mogłyby prowadzić do niechcianego uwalniania się na zewnątrz promieniowania mikrofalowego.

Dietę pudełkową dostosowaną do Waszych potrzeb znajdziecie dzięki naszej wyszukiwarce cateringów dietetycznych.

Aby dobór cateringu dietetycznego jak najbardziej odpowiadał indywidualnym potrzebom, warto zapoznać się z naszymi wskazówkami, które opisaliśmy tutaj: Catering dietetyczny – jaka opcja będzie dla Ciebie najlepsza?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *