Blog

Odchudzanie na diecie pudełkowej

Czy odchudzanie na diecie pudełkowej to dobry pomysł? Dla wielu osób zamówienie cateringu dietetycznego jest jednym z pierwszych kroków w kierunku redukcji masy ciała, ale dla niektórych to jedno z kolejnych podejść do diety odchudzającej. Taki wybór najczęściej jest spowodowany zbyt małą ilością czasu na robienie zakupów i przygotowywanie posiłków, a także brakiem odpowiedniej wiedzy w zakresie tego, jak prawidłowo bilansować swoją dietę. W tym artykule podsumujemy wszystkie aspekty związane z odchudzaniem na diecie pudełkowej, które pomogą Wam na drodze podejmowania decyzji o takim rozwiązaniu.

Spis treści:

Odpowiednie porcje

Catering dostarcza Wam posiłki na cały dzień. Każde danie jest odpowiednio zbilansowane pod względem kaloryczności, ilości białka, tłuszczu i węglowodanów. Zachowanie codziennego deficytu energetycznego to najważniejszy element w zakresie odchudzania, a odmierzone porcje pomogą Wam go uzyskać i zapobiec przypadkowej nadwyżce. Dzięki temu, że catering dostarcza Wam posiłki na cały dzień, unikacie problemu marnowania żywności i nie tracicie czasu na zakupy spożywcze. Możecie także odpocząć od odmierzania gramatur wszystkich składników i zastanawiania się nad tym, co jutro ugotujecie. Takie rozwiązanie jest szczególnie korzystne dla osób, które dużo pracują i nie dysponują wystarczającą ilością wolnego czasu, aby przeznaczać go na gotowanie. Osoby mieszkające same także chętnie korzystają z cateringu, bo dzięki temu mają na co dzień zdecydowanie bardziej urozmaiconą dietę i przestają wyrzucać niedokończone opakowania różnych produktów.

Zbilansowana dieta

Na drodze do redukcji masy ciała nie trudno nabawić się niedoborów pokarmowych. Im niższa jest kaloryczność naszej diety, tym trudniej o pokrycie zapotrzebowania na wszystkie niezbędne składniki pokarmowe, takie jak białko, błonnik pokarmowy, prozdrowotne kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały. W przypadku, gdy obawiamy się o to, czy nasz jadłospis zawiera wszystkie te elementy na odpowiednim poziomie, wybór cateringu dietetycznego może okazać się najbezpieczniejszy dla naszego zdrowia. W większości cateringów nad menu pracują wykształceni dietetycy, którzy dbają o to, aby każdy posiłek był odpowiednio zbilansowany.

Dobry sposób na wyrobienie zdrowych nawyków

Osoby, które stosują na co dzień dietę pudełkową, są z każdym dniem bardziej świadome tego, jak powinna wyglądać ich dieta i jak bilansować posiłki. Catering dietetyczny dostarcza wiele inspiracji i pomysłów na zdrowsze alternatywy tradycyjnych potraw. Takie doświadczenie może być szczególnie wartościowe dla osób, które mają złe skojarzenia z odchudzaniem. W trakcie stosowania cateringu zauważamy także jakie składniki warto wdrażać do swojej diety, poznajemy nowe produkty i potrawy, zauważamy, że wiele z nich smakuje dobrze w konkretnych połączeniach. Po kilku tygodniach z cateringiem jesteśmy bardziej świadomi tego, jak powinna wyglądać nasza dieta.

Sposób na uregulowanie apetytu

Dzięki temu, że posiłki z cateringów dietetycznych bazują na warzywach, owocach i pełnoziarnistych produktach zbożowych, to zaczynamy przyzwyczajać się do takiego stylu odżywiania. Wiele osób już po kilku dniach zaczyna zauważać pozytywne zmiany takie jak: uregulowany apetyt, mniejsza chęć na słodycze i ogólna poprawa samopoczucia.

W trakcie stosowania diety pudełkowej warto unikać dosalania i dosładzania swoich potraw, ponieważ wraz z upływem czasu nasze kubki smakowe uwrażliwią się na smak i będzie to zdrowsze rozwiązanie, które zredukuje ryzyko nadciśnienia tętniczego, cukrzycy i insulinooporności.

Co to insulinooporność

Catering dietetyczny to także doskonałe rozwiązanie dla osób, które mają problem z utrzymaniem regularności spożywania posiłków. Najczęściej ta nieregularność jest spowodowana brakiem czasu na przygotowywanie potraw lub zapominaniem o nich. Gdy codziennie otrzymujemy dopasowaną do naszych potrzeb liczbę posiłków, to taki problem jest zdecydowanie prostszy w rozwiązaniu. Jeśli nadal będzie występował, to skuteczną metodą jest ustawianie sobie budzika na porę, w której zamierzamy zjeść. Po pewnym czasie regularnego jedzenia przyzwyczaimy się do tego i budzik już nie będzie potrzebny.

Catering metodą na walkę z przejadaniem

Kwestia przejadania się może być także z łatwością rozwiązany z pomocą cateringu dietetycznego. Osoby, które zauważają, że ich największym problemem w redukcji masy ciała jest nieumiejętność pohamowania się przed większymi porcjami lub przed podjadaniem, będą w stanie z łatwością osiągnąć dobre rezultaty. Przy stosowaniu diety pudełkowej nie musimy robić dodatkowych zakupów, dlatego nasza lodówka i kuchenne szafki mogą być puste, a dzięki temu nic nie będzie nas kusiło do sięgania po przekąski. Ponadto kwestia przejadania się będzie uregulowana, ponieważ każda porcja w pudełku z cateringu dietetycznego jest zbilansowana dokładnie pod wybrane przez nas zapotrzebowanie, dlatego po posiłkowe uczucie zmęczenia oraz brak postępów w odchudzaniu nie będą już występować.

Reklama

Co zrobić po osiągnięciu celu?

Często poruszanym tematem przez osoby podejmujące się diety pudełkowej jest okres po osiągnięciu zaplanowanego celu. Dla tych, którzy zredukowali swoją masę ciała po kilku miesiącach stosowania cateringu dietetycznego, może być trudno wrócić do samodzielnego gotowania. W związku z tym proponujemy dwa rozwiązania na tym etapie. Pierwszym z nich jest dalsze stosowanie cateringu dietetycznego na co dzień, ale o zwiększonej kaloryczności względem jadłospisu, który stosowaliśmy w celu redukcji masy ciała, aby ustabilizować wagę. Drugą możliwością jest stopniowy powrót – przykładowo 4 dni w tygodniu zamówienie diety pudełkowej, a w pozostałe dni posiłki własne.

Aby zdobyć umiejętność radzenia sobie ze zdrowym gotowaniem, warto wykorzystywać czas z cateringiem dietetycznym na naukę w zakresie żywienia. Dostarczane posiłki mogą być dużą inspiracją kulinarną oraz przykładem, na którym możemy się opierać w kwestii ustalania swoich porcji i komponowania dań. Po kilku tygodniach z cateringiem będziemy mieć także zdrowe nawyki, takie jak regularność posiłków oraz przyzwyczajenie do bezcukrowej i ubogo solnej diety, dlatego utrzymanie osiągniętego stanu zdrowia i masy ciała będzie zdecydowanie prostsze.

Ze względu na mnogość korzyści wynikających z wprowadzenia cateringu dietetycznego w celu redukcji masy ciała, zachęcamy Was do wypróbowania tej możliwości, która nie tylko pomoże w osiągnięciu efektów, ale będzie także smaczną formą nauki o tym, jak powinna wyglądać Wasza codzienna dieta.

Pamiętajcie, że swój catering możecie wybrać na Dietly.pl.

www.dietly.pl

Popularne wpisy na blogu:

Czy śniadania białkowo-tłuszczowe są zdrowe?
Śniadania białkowo-tłuszczowe przepisy na 400 kcal
Czy od tłuszczu się tyje? Tłuszcz w diecie odchudzającej – zalecenia.
Jak dieta niskowęglowodanowa wpływa na zdrowie i tempo odchudzania? Zasady i efekty stosowania.
Czystek – właściwości, zastosowanie i leczenie czystkiem
Jak obliczyć kalorie? Zapotrzebowanie kaloryczne wzór – PPM i CPM
10 kluczowych zasad podczas redukcji tkanki tłuszczowej
Dieta IF – intermittent fasting. Zasady i efekty
Post przerywany IF – zasady, efekty, wady i zalety
Olej kokosowy, sok z cytryny i ocet jabłkowy – czy rzeczywiście pomagają w odchudzaniu?
Dieta 1700 kcal – wypróbuj darmowy jadłospis odchudzający
Zdrowa kolacja – smaczne i szybkie przepisy na kolację do 400 kcal!
Dieta w insulinooporności – co można jeść? Zasady i wskazówki
Ile węglowodanów w diecie przy insulinooporności i cukrzycy typu 2?
Co to insulinooporność – objawy i diagnoza. Jak rozpoznać insulinooporność?