Wybieraj, porównuj i zamawiaj online w najlepszych cateringach dietetycznych w Polsce

Lunchboxy do pracy – 500 kcal – przepisy

Szukacie pomysłu na szybki lunch, który możecie zabrać ze sobą jako lunchboxy do pracy? Przygotowaliśmy dla Was kilka propozycji, które są bardzo proste w przygotowaniu. Swój posiłek możecie przygotować już dzień wcześniej, aby zaoszczędzić cenny czas o poranku. W celu skrócenia czasu na gotowanie możecie wykorzystać składniki ze swojego obiadu. Przygotujcie więcej kaszy, ryby, czy mięsa, żeby móc je wkomponować do swojego lunchboxa. Nasze przepisy dadzą Wam inspirację do tworzenia bardziej urozmaiconych dań, o atrakcyjnej gamie kolorów. Dzięki nim zapewnicie sobie nie tylko smaczny posiłek w pracy, ale także dawkę witamin, minerałów, korzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych i błonnika pokarmowego. Doskonałym dodatkiem do lunchu są owoce i orzechy lub migdały. Będą alternatywą dla słodkich przekąsek, a dzięki takiemu rozwiązaniu zapewnicie sobie jedną owocową porcję oraz „zastrzyk” magnezu, który pomoże Wam w skoncentrowaniu się na pracy.

Bardzo praktycznym rozwiązaniem na posiłki podczas dnia pełnego pracy jest dieta pudełkowa. Cateringi dietetyczne są dostępne w całej Polsce, a w znalezieniu propozycji dla siebie pomoże Wam nasza wyszukiwarka Dietly.pl

Sałatka z jajkiem, migdały i jabłko 

Przepis na 1 porcję: 500 kcal, 17 g białka, 37,5 g tłuszczu, 21 g węglowodanów, 9,5 g błonnika

  • 5 pomidorów koktajlowych
  • 5 liści sałaty
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżki sezamu
  • 1 ugotowane jajko kurze
  • szczypta soli, pieprzu, ziół prowansalskich
  • 2,5 łyżki migdałów (ok. 35 g)
  • 1 jabłko

Pomidorki przekroić na połówki, wymieszać z oliwą, przyprawami, sezamem, poszarpaną sałatą i przekrojonym jajkiem. Po spożyciu sałatki zjeść migdały i jabłko. 

Grillowany kurczak z jarmużem i kaszą + migdały, winogrona

Przepis na 1 porcję: 500 kcal, 31 g białka, 21,5 g tłuszczu, 41 g węglowodanów, 9 g błonnika

  • 100 g piersi z kurczaka
  • 30 g kaszy jęczmiennej
  • 2 garście jarmużu
  • 2 łyżki ciecierzycy z zalewy
  • 0,5 ząbka czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka migdałów (ok. 15 g)
  • 1 garść winogron (ok, 70 g)
  • przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy
  1. Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu. 
  2. Na patelni rozgrzać 0,5 łyżki oliwy, przesmażyć jarmuż, po chwili dodać rozgnieciony czosnek, sól, pieprz i ciecierzycę, wszystko wymieszać. 
  3. Kurczaka wymieszać z przyprawami i 0,5 łyżki oliwy, smażyć z dwóch stron na patelni grillowej. 
  4. Kaszę podawać z jarmużem i kurczakiem, a winogrona i migdały zjeść jako dodatek.

Wrapy z serkiem i warzywami, marchewki z sosem + migdały, winogrona

Przepis na 1 porcję: 500 kcal, 15 g białka, 28 g tłuszczu, 43 g węglowodanów, 7 g błonnika

  • 1 tortilla
  • 1 garść szpinaku baby
  • ¼ papryki czerwonej
  • ½ ogórka
  • 2 łyżki serka naturalnego
  • garść mini marchewek
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • ½ majonezu
  • 1 garść winogron
  • 1 łyżka migdałów
  1. Tortillę posmarować serkiem, wyłożyć pokrojoną w paski papryką i ogórkiem, posypać szpinakiem, zawinąć i pokroić i mniejsze kawałki. 
  2. Jogurt wymieszać z majonezem, czosnkiem granulowanym, solą, pieprzem i oregano. Podawać z marchewkami. 
  3. Do posiłku zjeść jako dodatek migdały i winogrona. 

Kasza bulgur z jajkiem i warzywami + jabłko

Przepis na 1 porcję: 500 kcal, 18 g białka, 18 g tłuszczu, 52 g węglowodanów, 14 g błonnika

  • 50 g kaszy bulgur
  • 2 ugotowane jajka
  • 100 g ugotowanych brokułów
  • 0,5 łyżki oliwy z oliwek
  • 7 pomidorków koktajlowych
  • 1 ogórek 
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • 1 jabłko

Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu. Jajka przekroić, podawać z brokułami, pokrojonym ogórkiem, pomidorami i kaszą. Skropić oliwą, dodać przyprawy. Po posiłku zjeść jabłko.

Pieczony łosoś z kaszą gryczaną, brokułami, awokado i jajkiem

Przepis na 1 porcję: 500 kcal, 27 g białka, 26 g tłuszczu, 37 g węglowodanów, 7 g błonnika

  • 50 g kaszy gryczanej
  • 50 g świeżego łososia
  • ⅓ awokado
  • 1 ugotowane jajko
  • 100 g ugotowanych brokułów
  • 0,5 ząbka czosnku
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  1. Łososia posypać solą i pieprzem, zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku w temp 200 st.C przez około 20-25 min. 
  2. Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu, po ugotowaniu wymieszać z brokułami, oliwą i rozgniecionym czosnkiem. 
  3. Łososia podawać z kaszą, brokułami, pokrojonym jajkiem i awokado. 

Zapraszamy do zapoznania się z innymi przepisami na dietetyczne obiady, które także z łatwością można spakować do pracy: Obiady BEZ mięsa – 550 kcal – przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *