Wybieraj, porównuj i zamawiaj online w najlepszych cateringach dietetycznych w Polsce
Photo by Louise Burton on Unsplash

Czysta micha – czym jest i jakie korzyści zdrowotne przynosi to żywieniowe rozwiązanie?

Jeśli należycie do grona osób, które z zapałem śledzą najnowsze doniesienia ze świata zdrowego stylu życia i stopniowo, choć nadal nieco wybiórczo wprowadzacie je w życie, pewnie niejednokrotnie spotkaliście się już z tajemniczym, choć coraz bardziej popularnym pojęciem „czysta micha”. Dzisiaj postaramy się rozszyfrować to hasło, które dla niektórych jest nadal niezrozumiałe. Jak się okazuje kryje się pod nim ciekawy koncept żywieniowy, który może przynieść Wam i Waszym bliskim niezliczoną ilość korzyści żywieniowych. Jeśli interesuje Was jakie są główne zasady „czystej michy” oraz to, jak łatwo można wprowadzić je w życie – jesteście we właściwym miejscu! Jeżeli dodatkowo jesteście zwolennikami zdrowej i nieprzetworzonej żywności oraz cenicie ekologiczny styl życia „czysta micha” jest czymś, co z pewnością przypadnie Wam do gustu.

Czym jest „czysta micha”?

„Czysta micha” jest racjonalnym sposobem odżywiania, który ma na celu rozwinięcie świadomości żywieniowej oraz wyrobienie nawyku korzystania tylko z produktów spożywczych wysokiej jakości pochodzących ze sprawdzonych źródeł. Wprowadzając w życie koncept „czystej michy” decydujemy się na poszerzanie naszej wiedzy dotyczącej zdrowych, nieprzetworzonych i naturalnych produktów, a także na stałe wyeliminowanie z naszych kuchni produktów przetworzonych, gotowych dań, oraz wszystkich innych artykułów spożywczych, które mają w swoim składzie sztuczne dodatki takie jak: substancje konserwujące, polepszacze smaku, konserwanty i barwniki.

„Czysta micha” charakteryzuje się wyborem tego, co zdrowe i ekologiczne – jest więc idealnym rozwiązaniem dla osób, które chcą żyć zgodnie z naturą!

Photo by Content Pixie on Unsplash
Photo by Content Pixie on Unsplash

Jakie są zasady „czystej michy”?

„Czysta micha” ma złotą zasadę, która jest bardzo łatwa do wprowadzenia w życie, brzmi ona następująco:

Kupuj, gotuj, jedz – czysto!

Zdrowy styl życia nie istnieje bez zdrowych artykułów spożywczych. Nie bez powodu zatem, pierwszym członem złotej zasady „czystej michy” są zakupy. Jak to w kuchni bywa, wszystko zaczyna się od odpowiedniego wyboru produktów spożywczych, naszą przygodę z „czystą michą” rozpoczynamy zatem w sklepie. Wprowadzając do życia zasady „czystej michy” warto nauczyć się korzystać z jedzenia wysokiej jakości. Wybierając interesujące nas produkty powinniśmy skupić się na ich pochodzeniu oraz drodze jaką przebyły zanim trafiły do sklepu. Jeśli mamy możliwość korzystania z produktów lokalnych, róbmy to! Nic wszak nie smakuje tak znakomicie jak sezonowe owoce i warzywa pochodzące z pobliskich upraw. Dobrze jest również rozejrzeć się czy w pobliżu miejsca naszego zamieszkania nie ma możliwości nabycia ekologicznego drobiu, ryb, jaj czy produktów nabiałowych. Jeśli po zapoznaniu się z ofertą rynku nie mamy możliwości zakupu takich produktów – nic straconego, w takim przypadku nie pozostaje nam nic innego jak nauczenie się umiejętnego korzystania z informacji zawartych na etykietach produktów spożywczych.

Jak czytać etykiety?

Wybierając artykuły spożywcze wysokiej jakości powinniśmy przywiązywać dużą uwagę do informacji, zawartych na ich etykietach. Podczas czytania etykiet, musimy pamiętać, że:

  • Składniki umieszczone na etykietach produktów spożywczych są zawsze pogrupowane w kolejności malejącej. Oznacza to, że na samym początku znajduje się składnik z największym udziałem w produkcie (pozycja pierwsza), a na samym końcu składnik z najmniejszym udziałem w produkcie (pozycja ostatnia)
  • Im krótsza lista składników na etykiecie produktu tym lepiej!
  • Jeśli na początku listy składników znajdziemy cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy – lepiej odłóżmy go z powrotem na półkę.
  • Zwróćmy uwagę na termin przydatności spożycia wybieranego przez nas produktu spożywczego. Oznaczenie: „należy spożyć do” oznacza ostateczny termin przydatności danego produktu, a „najlepiej spożyć przed” termin sugerowany (produkt może być świeży dłużej).
Photo by Monika Grabkowska on Unsplash
Photo by Monika Grabkowska on Unsplash

Dobrze jest zapoznać się również z tym, co kryje się pod oznaczeniami „E” na etykietach poszczególnych produktów spożywczych, a znajdziemy pod nimi:

  • 100-199 barwniki
  • 200-299 konserwanty
  • 200-399 przeciwutleniacze i regulatory kwasowości
  • 400-499 emulgatory, środki spulchniające, środki żelujące, itp.
  • 500-599 środki pomocnicze
  • 600-699 wzmacniacze smaku
  • 900-999 środki słodzące
  • 1000-1999 stabilizatory, zagęstniki, konserwanty

Warto wiedzieć, że nie wszystkie „E” są sztucznymi dodatkami spożywczymi. Pośród dodatków „E” znajdują się też liczne dodatki naturalne, o właściwościach prozdrowotnych, np. E100 – kurkumina, czyli naturalny żółty barwnik o silnych właściwościach antyoksydacyjnych. Takich „E” nie należy się bać – lecz trzeba pamiętać, że jest ich bardzo niewiele.

Kolejną, niezwykle cenną wskazówką przydatną przy wprowadzaniu „czystej michy” jest stosowanie odpowiednich technik kulinarnych. Wiemy, że nie każdy z Was jest szefem kuchni – niemniej jednak warto zacząć przywiązywać uwagę, do tego w jaki sposób przyrządzamy posiłki dla siebie i swoich bliskich. Warto unikać dań smażonych na głębokim oleju, zbyt mocno wypieczonych, czy przygotowywanych w panierce.

Jeśli chcecie, aby Wasza micha była zdrowa, gotujcie na parze, grillujcie, pieczcie bez dodatku tłuszczu, używajcie rękawów, papieru do pieczenia oraz naczyń żaroodpornych. Jeśli już najdzie Was ochota na smażenie – korzystajcie z techniki stir-fry, czyli szybkiego smażenia potraw na bardzo niewielkiej ilości tłuszczu.  Technika ta nada Waszemu daniu odpowiedniego smaku oraz zredukuje ilość tłuszczu w przygotowanych przez Was posiłkach. „Czysta micha” to dbanie o jakość posiłków! Nie zapominajcie o tym, że jedzenie jest nie tylko ogromną przyjemnością! Jego główną funkcją jest dostarczanie do organizmu składników odżywczych najwyższej jakości, dzięki którym nasz organizm może prawidłowo funkcjonować.  

Idealnym rozwiązaniem dla każdego, kto nie ma czasu na codzienne przygotowywanie zdrowych posiłków będzie skorzystanie z cateringu dietetycznego. Potrawy przygotowywane w ramach diety pudełkowej będą nie tylko odpowiednio zbilansowane pod kątem kilokalorii, makroskładników i witamin, ale również mogą posłużyć jako doskonała inspiracja do stosowania “czystej michy” w praktyce.

O tym, jak wybrać dopasowany do indywidualnych potrzeb catering dietetyczny pisaliśmy tutaj:

Photo by Jez Timms on Unsplash
Photo by Jez Timms on Unsplash

Jedz czysto!

Skoro wiecie już jak robić zakupy, jak czytać etykiety oraz jak gotować – przejdźmy do najważniejszego, czyli do jedzenia! „Czysta micha” to korzystanie z produktów, które są naturalne, nieprzetworzone i ogólnodostępne. „Czysta micha” odrzuca wszelkiego rodzaju żywność przetworzoną, której przedstawicielami są między innymi fast food, posiłki instant, wszelkiego rodzaju gotowe sosy z glutaminianem sodu, pieczywo cukiernicze, czy słodycze. Mają one nie tylko wysoką wartość energetyczną, ale także są pełne cukru, soli, tłuszczu, konserwantów i barwników. Spożywanie takich produktów przez dłuższy czas może być nie tylko przyczyną otyłości, ale jest również występowania bardzo poważnych w skutkach i trudnych do leczenia chorób cywilizacyjnych, m.in.: cukrzycy, miażdżycy, choroby wieńcowej serca, nadciśnienia tętniczego oraz wielu, wielu innych, których można uniknąć prowadząc zdrowy styl życia i dbając o zawartość swojej michy.

Nierzadko pojawia się pytanie, czy na diecie można pić alkohol – odpowiedzieliśmy na nie w tym artykule:

Pewnie wielu z Was sądzi, że unikanie żywności przetworzonej w dzisiejszych czasach może być niemożliwe. Owszem, jest to trudne, ale nie jest niemożliwe! Jak wcześniej wspomnieliśmy „czysta micha” kieruje się ekologią i korzystaniem z dobrodziejstw natury. Nie ma nic złego w stosowaniu naturalnych metod przetwarzania żywności, do których śmiało można zaliczyć pasteryzację, suszenie, mrożenie, wędzenie i coraz popularniejszą liofilizację.

Wprowadzając „czystą michę” nie wolno zapominać o odpowiedniej modyfikacji swojej diety. Przede wszystkim powinniście zadbać o wprowadzenie odpowiedniej ilości warzyw i owoców! Być może brzmi to banalnie, a hasło „jedz warzywa i owoce” słyszeliście już setki razy, ma to ogromny wpływ na pracę naszego organizmu. Niejednokrotnie udowodniono, że dieta bogata w warzywa i owoce jest korzystna dla naszego zdrowia. Redukuje ryzyko chorób naczyniowo-sercowych, obniża ciśnienie tętnicze krwi, reguluje motorykę jelit, a także świetnie wspomaga pracę układu immunologicznego.

Photo by Brooke Lark on Unsplash
Photo by Brooke Lark on Unsplash

„Czysta micha” oprócz warzyw i owoców powinna obfitować w produkty pełnoziarniste. Produkty przyrządzane z pełnego ziarna są źródłem węglowodanów złożonych, które powinny stanowić podstawę energetyczną dobrze zbilansowanej diety. Nie od dziś wiadomo, że produkty pełnoziarniste są lepsze pod kątem zdrowotnym od tych z mąki oczyszczonej. Dlaczego?

  • Zawierają zdecydowanie więcej błonnika pokarmowego, dlatego mają korzystny wpływ na perystaltykę jelit i bakteryjną florę jelitową,
  • W swoim składzie mają więcej witamin oraz cennych dla naszego zdrowia mikro i makroelementów,
  • Sprzyjają utrzymaniu prawidłowej masy ciała.

„Czysta micha” to również ograniczenie ilości tłuszczy nasyconych z diety. Aby zmniejszyć zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych w diecie należy stosować kilka prostych wskazówek.

  • Śmietanę zastępujemy jogurtem naturalnym, kefirem lub maślanką,
  • Zamiast masła używamy oliwy z oliwek lub olej rzepakowy,
  • Wybieramy mięso chude, np. mięso z kurczaka, indyka, dziczyznę czy wołowinę bez widocznych części tłuszczowych,
  • Eliminujemy z diety smalec, słoninę i boczek.
  • Do minimum ograniczamy słodycze produkowane przemysłowo – są one bardzo bogatym źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych i prozapalnych tłuszczy trans.

Nie wolno zapominać o odpowiedniej podaży płynów! Liczy się nie tylko ilość wypijanych płynów, ale i ich jakość. Jako że „czysta micha” zmierza w kierunku żywności naturalnej i nieprzetworzonej ze swojej diety, to warto w jej tamach wyeliminować wszelkiego rodzaju kolorowe napoje. Zwykle są to produkty bogate w cukry proste, sztuczne barwniki i aromaty. Mimo przyjemnego smaku i właściwości orzeźwiających, ich wypijanie nie niesie ze sobą żadnych wartości zdrowotnych. Słodkie, gazowane napoje powinniście zamienić na wodę, naturalne napary, kawę i herbatę. Szacuje się, że dorosły człowiek powinien wypijać każdego dnia przynajmniej 1,5 litra wody. Warto pamiętać o tym, że w przypadku zwiększonej aktywności fizycznej, lub wysokich temperatur za zewnątrz zapotrzebowanie to wzrasta.

O tym jak dbać o prawidłowe nawodnienie każdego dnia pisaliśmy w tym artykule:

Photo by Emilia Wronowska on Unsplash
Photo by Emilia Wronowska on Unsplash

Nie tylko jedzenie ma znaczenie!

Stosując się do wyżej wymienionych zasad „czystej michy” nie wolno zapominać Wam o tak zwanej higienie posiłków. Każdego dnia powinniśmy spożywać ich cztery lub pięć. Trzy z nich, czyli śniadanie, obiad i kolacja powinny być bardziej treściwe, a jeden – dwa pozostałe, czyli drugie śniadanie i/lub podwieczorek powinny być stosowane jako mniejsze dania. Liczy się jednak nie tylko ilość, ale i regularność przyjmowania poszczególnych posiłków, optymalna przerwa pomiędzy nimi powinna wynosić 3 – 4 godziny. W zasady „czystej michy” nie wpisuje się też przejadanie – porcje spożywanych przez Was posiłków powinny być zatem odpowiednie, muszą zaspokajać nasz głód, jednak nigdy nie powinny powodować uczucia przejedzenia. To niezdrowe, nie tylko w kontekście „czystej michy” ale i w ogólnym kontekście dbania o zdrowie oraz prawidłową pracę układu pokarmowego. Higiena spożywania posiłków, tak ważna podczas wprowadzania w życie zasad „czystej michy” obejmuje też dokładne przeżuwanie każdego przyjmowanego kęsa i jedzenie bez pośpiechu. Spożywanie posiłków powinno być zdrową przyjemnością, nie zapominajcie o tym!

„Czysta micha” a odchudzanie…

Jeśli pojęcie „czysta micha” zostało już rozszyfrowane, dobrze byłoby skonfrontować się z najbardziej popularnym mitem dotyczącym tego sposobu żywienia. Często słyszy się, że wprowadzenie w życie „czystej michy” jest jednoznaczne z utratą masy ciała – nie jest to do końca prawdą! Utrata masy ciała po wprowadzeniu „czystej michy” jest możliwa wyłącznie wtedy, gdy wraz z jej zasadami zostanie uwzględniona odpowiedni deficyt wartości energetycznej diety. „Czysta micha” to nie tylko zdrowe jedzenie – to zmiana stylu życia. Konsekwentne korzystanie z tego sposobu odżywiania niesie ze sobą niezliczone korzyści zdrowotne, między innymi poprawę samopoczucia, więcej energii do działania oraz przyśpieszenie tempa przemian metabolicznych.

Dlaczego „czysta micha” jest świetnym wyborem?

„Czysta micha” zdaje się być świetnym wyborem, bo oprócz swoich właściwości zdrowotnych niesie ze sobą również wartość edukacyjną. W koncepcie „czystej michy” żywność spełnia swoją funkcję odżywczą, ale i daje nam wiele przyjemność. Dodatkowo zapewnia swobodę żywieniową oraz nie narzuca sztywnych zasad, których musicie się trzymać każdego dnia. Najważniejsza jednak, jest w niej konsekwencja i chęć wprowadzenia dobrej zmiany w życie. Wszystko zależy od poziomu motywacji oraz wytrwałości. „Czysta micha” jest dobrym rozwiązaniem dla każdego, kto chce o siebie zadbać w naturalny i kompleksowy sposób.

Najlepszym sposobem na “czystą michę” jest codzienne stosowanie cateringu dietetycznego, który w prosty sposób można zamówić poprzez naszą porównywarkę diet pudełkowych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *